Antalya'da Kepez Belediyesi tarafından ilçenin tanınırlığını artırmak amacıyla bir odak yapı ve çevresinde kültür ve rekreasyon amaçlı park düzenlemesine yönelik açtığı 'Odak Yapı Mimari ve Çevre Düzenleme Fikir Projesi' yarışması, Antalya Kent Konseyi'nin tepkisine neden oldu. Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, Kepez Belediyesi'nin Çankaya Mahallesi sınırları içersindeki 187 bin 175 metrekare büyüklüğündeki alanda gerçekleştirmek istediği proje yarışmasıyla ilgili basın toplantısı düzenledi.
ORTAK AKIL ESAS ALINMALI
Prof. Dr. Neyişçi, Kent Ormanı'na bitişik 2B alanı olarak bilinen arazinin Kepez'in doğal, tarihi ve kültürel değerlerinin tanıtılması için değerlendirilmesini olumlu karşıladıklarını açıkladı. Ancak burada gerçekleştirilmek istenen projeyle ilgili eleştiride bulunan Prof. Dr. Neyişçi, kentle ilgili projelerde fikir aşamasından uygulama sonuna kadar ortak aklın esas alınması gerektiğini söyledi.
TİCARİ İŞBİRLİKLERİ KATILIMCILIK DEĞİLDİR
Prof. Dr. Neyişçi, “Son zamanlarda fazlasıyla görülmeye başlanan ticari işbirliklerinin katılımcılık olarak gösterilmesi hiçbir şekilde kabul edilemez. Bu nedenle proje şartnamesinde ülkelerin ve kentlerin simgeleri olmuş yapıların varlığından yola çıkılarak kentimizin tanıtımına katkı sağlayacak bir simge yapı gereksiniminden soz edilmektedir. Oysa kentimizde gerekliliği uzun yıllarca tartışılmış, bugün yapılmakta olan teleferikle de tartışılmaya devam eden Tünektepe örneği bulunmaktadır. Keza yapımı devam eden Expo 2016 alanında bir simge kule yükselecektir. Şimdi de Kepez Belediyesi böyle bir girişimde bulunmaktadır. Bu gereksinimin nereden kaynaklandığı anlaşılamamaktadır" diye konuştu.
ANTALYA'NIN SİMGESİ FALEZLERDİR
Kepez de dahil olmak üzere Antalya'nın dünyanın en büyük traverten platosu üzerine kurulu olduğunu anlatan Prof. Dr. Neyişçi, şöyle dedi:
“Deniz ve kara falezleri, bu traverten yapının Antalya ve Kepez'e özel simgesel doğal yapısıdır. Bu nedenle hem kara, hem de deniz falezlerinin görünür ve yaşanır hale getirilmesi yeterlidir. Ayrıca proje kapsamında simge yapı ile birlikte çevresindeki 185 bin 175 metrekarelik alan da projelendirilecektir. Her ne kadar şartnamede doğal değerin korunması ifade edilmişse de travertenlerin önemi vurgulanmamış ve korunması gerekliliğinin altı çizilmemiştir. Traverten örneğinde olduğu gibi şartname, kentin öz değerlerinin öne çıkarılması konusunda yönlendirici değildir. Bu anlamda tasarımcı serbest bırakılmıştır."
SİMGE YAPI YAPILMAK İSTENEN YERDE MEVZUATA AYKIRI PROJE İDDİASI
Simge yapının yayılacağı alanın imar planında teknik alt yapı alanı olduğunu da belirten Prof. Dr. Neyişçi, şöyle devam etti:
"Herhangi bir plan değişikliği yapılmadan projecilere alanda yapı yüksekliği serbest ve yapı yoğunluğu yüzde 200'e kadar proje yapabilecekleri söylenmiştir. Kepez Belediyesi bu tavrıyla arışmaya katılacaklardan imar mevzuatına aykırı proje talep ettiği gibi plan değişikliği yapma hakkı bulunan plan müellifini, Büyükşehir Belediyesi'ni ve kendi belediye meclisini yok saymaktadır. Böyle bir proje için bölgede çok fazla yer varken, Kepez Kent Ormanı'na sınır alanın seçilmesi, bölgedeki mevcut yapı baskısını ciddi boyutta artıracaktır."
YARIŞMA ERTELENMELİ
Kent için önem taşıyan böyle bir yarışmanın kentli ile tartışarak elde edilmesini istediklerirni söyleyen Prof. Dr. Neyişçi, yarışmanın kaygılar ve Antalyalıların görüşleri doğrultusunda yeniden yapılacak değerlendirme sonuna kadar ertelenmesini talep ettiklerini açıkladı. 25 Ağustos mesai saati sonuna kadar projelerin teslim edilebileceği yarışmanın değerlendirme toplantısı 3 Eylül'de yapılacak.
Mustafa KOZAK/ANTALYA, (DHA) -