'Yetenekli Engelsizler Komedi Tiyatro' oyunun biletlerinin satışı için Mahmut K., 35 yaşındaki Turgay İ. ve kardeşi 33 yaşındaki Engin İ. ile anlaştı. Bir süre sonra taraflar arasında anlaşmazlık çıkması üzerine, Turgay İ. ve Engin İ. kendilerine verilen biletleri çoğaltarak satmaya başladı. İhbar üzerine operasyon yapan polis, Turgay İ., Engin İ. ile biletleri matbaasında bastıran 29 yaşındaki Mehmet T. babası 62 yaşındaki Fatih T. ve telefonla satışı yapılan biletleri adreslerine ulaştırarak tahsilat yapan 47 yaşındaki Kerem S.'yi gözaltına aldı. Sorgularının ardından Turgay İ. ve Engin İ., tutuklanırken, diğer 3 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
'SAHTE OLDUĞUNU BİLMİYORDUM'
'Özel belgede sahtecilik ve dolandırıcılık' suçundan dava açılan 2'si tutuklu 5 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması Antalya 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya, 5 sanık avukatlarıyla birlikte katıldı.
Müştekilerin katılmadığı duruşmada ifade veren Kerem S., tanesi 50 liradan satılan biletleri adreslerine teslim ettiğini, ancak sahte olduğunu bilmediğini söyledi. Kapalı zarf içindeki tiyatro biletlerini verilen adreslere tek tek dağıttığını, günün sonunda ise yevmiye sini aldığını ifade eden Kerem S., biletleri Engin İ.'nin talimatıyla dağıttığını söyledi.
MATBAADA ÇOĞALTTILAR
Turgay İ. ise savunmasında kardeşiyle geçen yıl çağrı merkezinde kuryelik yaptığını, bu sırada tanıştığı Murat K. ile 'Yetenekli Engelsizler Tiyatro' oyunun biletlerini satmaya karar verdiklerini kaydetti. Ancak Murat K. ile tartıştıklarını belirten Turgay İ., "Murat K. elindeki 90 kadar bileti bana verdi. 250 bilet daha bastırıp satmamı istedi. Ben de kabul ettim. Matbaaya gittim. 170 lira karşılığında 180 tane bilet bastırıp zarfa koydum. Biletler satıldıktan sonra Murat K. ile hasılatı paylaşıp ayrılacaktık. 38 bilet sattık. Sonra kendimizi hapiste bulduk. Biletlerin sahte olduğunu bilmiyordum. Murat K.'nin talimatıyla hareket ettim" dedi.
BİLET BEDELLERİ İADE EDİLDİ
Engin İ. ise olaylarla ilgisinin bulunmadığını, kendisinin olay tarihinde bir çağrı merkezinde çalıştığını söyledi. Turgay İ.'nin avukatı Üzeyir Envar Dağdeviren ise söz konusu oyunun 1 Ağustos'ta sahnelendiğini, bilet alan 12 kişiye bilet bedeli olan 50'şer liranın iade edilerek zararlarının karşılandığını, ortada bir dolandırıcılık ve sahtecilik suçunun olmadığını savundu. Avukat Dağdeviren, "Müvekkilim, Murat K. ile yapılan ortak bir iş için hukuki alacağına karşılık kendisine verilen bileti satmıştır. Müştekilerin zararları da tamamen giderilmiştir" dedi.
Sahte biletleri basmakla suçlanan matbaacı Mehmet T. ise davanın sanıklarından babası Fatih T. ile birlikte çalıştığını, suç işlemediklerini savundu. Murat K.'nın talebi üzerine 1000 adet zarf bastırdıklarını, Turgay İ.'nin de eksik biletleri tamamlatmak için 150 bilet bastırmak istediğini anlatan Mehmet T., "1000 adet altında baskı yapmadığımızı söyledik. Bunun üzere Turgay İ., biletleri fotokopi makinesiyle çoğalttı. Biz sahte bilet basmadık" diye konuştu.
Yargılama sonunda mahkeme, suç vasfının değişme ihtimali, müştekilerin zararlarının karşılanması gibi nedenleri dikkate alarak Turgay İ, ve Engin İ.'nin yurtdışına çıkış yasağı şartıyla tahliyesine karar verdi. Duruşma, tanıkların dinlenmesi için 18 Ekim'e erteledi.
Mustafa KOZAK/ANTALYA, (DHA) -