Turizm sezonunun sona ermesiyle Kaleiçi'nde siftah dahi yapamadan günlerini geçiren restoran, bar, kafe, antikacı başta olmak üzere çok sayıda işletme ticari faaliyetini sonlandırdı. Bazı işletmeler ellerinde kalan ürünlerini borçlarına karşılık mülk sahiplerine bırakıp kapılarına kilit vurdu. Kapanan işletmelerin kepenklerine 'Sahibinden kiralık' ya da 'Sahibinden satılık' ilanları asıldı.
30 ESNAF KEPENK KAPATTI
Kalekapısı Esnaflarını Kalkındırma ve Güçlendirme Derneği (KALEDER) Başkanı Hasan Kilit, esnafın son 2 yılda ciddi oranda kan kaybettiğini söyledi. Turizme bağlı olarak ticaretini sürdüren esnafın turizmin kötü gidişiyle birlikte tek tek iflas ettiğini belirten Kilit, önceki yıllarda 4 bin 700 olan esnaf sayısının ciddi oranda azaldığını söyledi. 2017 yılı turizm sezonunun sona ermesinden bu yana kapanan işletmelerin de olduğunu vurgulayan Kilit, “Çok üzülüyorum 30 civarı esnafımız kepenk kapattı" dedi.
2016 yılında Rus uçağının düşürülmesinden bu yana ekonominin bir darboğaza girdiğini ve hala devam ettiğini belirten Kilit, kötü gidişattan en çok turizm sektörünün etkilendiğini vurguladı. Antalya Havalimanı'na gelen turist sayısıyla turizmin iyi gittiği yönünde bir algı olduğunu ancak bunun yanlış hesaplandığını belirten Kilit, "Uçaktan inen turist sayısı turizmin iyi olduğunu, patlama yaşandığını göstermez. 10 milyonun üzerinde turist geliyor, bunun 2 milyon 500 bini Rus turisttir. Şimdi Arap ve Rus turistler geliyor, ancak esnafa para bırakmıyor. Avrupalı turistin gelmesi önemli, Almanya'dan, Hollanda'dan gelen Avrupalı turist para bırakan turisttir. Geçmiş yıllarda bu nedenle turizm çok çok iyiydi. Uçak düşürme olayından başlayarak yapılan hatalar turizm pazarını etkiledi" dedi.
ESNAF SİFTAH YAPAMADIĞINDAN DERT YANDI
Yaklaşık 15 yıldır Kaleiçi'nde esnaflık yapan Ramazan Deniz, turistin her şey dahil sistemi ile otellerden çıkarılmadığından yakındı. Havalimanına gelen turistin otele götürüldüğü ve bir daha dışarı çıkamadığını belirten Deniz, "Her şey dahil sistemi nedeniyle gelen turistin otelden çıkmaması işlerin azalmasına neden oldu. Yaz döneminde geçmiş yıllara nazaran az da olsa iş yapıyoruz. Ancak sezonun sona ermesiyle bazı günler siftah dahi yapamadan dükkanı kapattığımız oluyor. İş yapamayan esnaf dükkanın kirasını ödeyemeyince, alınan malın ödemesini yapamayınca bir süre sonra işyerini kapatmak zorunda kalıyor" diye konuştu.
Serkan Gürcü ise Kaleiçi'nde 20 yıldır esnaflık yaptığını, 2 yıldır işlerin haddinden fazla kötüye gittiğini söyledi. Bazı günler siftah dahi yapamadıklarını belirten Gürcü, “Birçok esnaf işyerini kapatıyor. Siftah yapamadan işyerini kapattığımız günler oluyor. Her şey dahil sistemi nedeniyle eskisi kadar zengin turist gelmiyor ve gelen turistin büyük kısmı da otelden çıkmıyor. Birçok esnaf arkadaşımız işyerini kapatıyor veya dükkanını kiraya veriyor" dedi.
Alparslan ÇINAR/ANTALYA, (DHA)