İstifa haberi Roma sokaklarında bayram havası estirdi. Şampanyalar patlatıldı, geç saatlere kadar kutlamalar yapıldı. İtalyanlar, 'soytarı defol git' sözleriyle Başbakanlarını uğurladı.
Sert ekonomik tedbirleri içeren yasa, önceki gün Senato'dan geçtikten sonra dün Temsilciler Meclisi'nden de 26 oya karşılık, 380 oyla kabul gördü. Oylamadan hemen önce Temsilciler Meclisi'ne gelen Başbakan Silvio Berlusconi'nin çok sıkıntılı ve yorgun olduğu gözlendi. Yasanın kabul edilmesinin ardından muhalefet sıralarından 'seçim, seçim' nidaları yükselirken, morali iyice bozulan Berlusconi bazı milletvekilleriyle el sıkışarak, meclisi terk etti.
Ardından koalisyon ortağı Kuzey Ligi Partisi lideri Umberto Bossi ile bir araya gelen Berlusconi, başbakanlık binası olan Palazzo Chigi'de son kez Bakanlar Kurulunu da topladı. Burada bakanlarına yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür eden Berlusconi, Türkiye saatina göre 22.00 sıralarında Cumhurbaşkanlığı Sarayı Quirinale'ye çıktı ve Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'ya istifa mektubunu sundu. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Donato Marra tarafından yapılan açıklamayla Berlusconi'nin istifası resmen duyuruldu.
ŞAMPANYALAR PATLADI
İtalyanlar da gün boyunca sabırsızlıkla Berlusconi'nin istifa edeceği anı bekledi. Sabah saatlerinden itibaren Temsilciler Meclisi önünde toplanan yüzlerde kişi hep bir ağızdan, 'Bye bye Silvio' (hoşçakal Silvio), 'Hırsız, defol' gibi sloganlar atarak, 12 Kasım'ın özgürlük bayramı olarak kutlanılmasını istediklerini söyledi ve Bella Ciao (Çav Bella) şarkısını söyledi. Ardından Berlusconi'nin akşam saatlerinde istifa edeceği haberi üzerine, kalabalık daha da artarak Quirinale Sarayı'nın önünde birikmeye başladı. Burada da yaklaşık bin kişi, Berlusconi'nin makam aracı göründüğü anda, 'soytarı', 'mafya' ve 'iktidarsız' diye sloganlar atarak, makam aracının üzerine yürümeye kalktı ve bozuk paralar attı. Öfkeli kalabalığı güvenlik güçleri sakinleştirdi.
İstifa haberinin gazeteciler tarafından meydandakilere bildirilmesinin ardından kimisi şampanya patlattı, kimisi dans etti ve hep bir ağızdan 'Yaşasın özgürlük' diye bağırıldı. Halk gece geç saatlere kadar sokaklarda sevinç nidaları atarken, araçlardan da klakson sesleri yükseldi. Ana muhalefet partisi PD'nin lideri Pier Luigi Bersani de yaptığı bir açıklamada, 'Bugün İtalya'nın kurtuluş günüdür' dedi.
ARKA KAPIDAN KAÇTI, “BÖYLE UĞURLANMAK BENİ ÜZDÜ" DEDİ
Cumhurbaşkanlığı'na girişte halkın öfkesiyle karşılaşan Berlusconi, yaklaşık 40 dakika kaldığı binayı arka kapıdan terk etti. Güvenlik güçleri, makam aracının çıkmasını bekleyen kalabalığa, Berlusconi'nin diğer kapıdan çıktığını bildirdi. Parlamento önündeki protestolar üzerine çok üzülen Silvio Berlusconi'nin, Bakanlar Kurulu boyunca, 'Böyle uğurlanmak beni çok üzdü' dediği basına sızan bilgiler arasında.
TOP CUMHURBAŞKANINDA
Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'nun yarından itibaren muhtemel erken seçimlere kadar olan süreçte teknokrat bir hükümet kurması için yeni Senatör Mario Monti'yi görevlendireceğine kesin gözüyle bakılıyor. Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Napolitano'nun bu sabah saatlerinden itibaren partilerle müzakerelere başlayacağı belirtildi.
Öte yandan, Silvio Berlusconi'nin, müstakbel Başbakan Mario Monti'yle istifa etmeden önce dün yediği öğlen yemeğinde, Başbakan Yardımcısı Gianni Letta'yı da yeni hükümette görme isteğini ilettiği, ancak muhalefetin buna şiddetle karşı çıktığı belirtildi. Letta'nın da Cumhurbaşkanı Napolitano'ya, 'Bir sorunun kaynağı olmak istemiyorum' diyerek, geri adım attığı öğrenildi.
AB eski Rekabet Komiseri Mario Monti'nin ise geçiş hükümetini kurma yetkisinin kendisine verilmesi halinde, kabineyi oluşturmak için Cumhurbaşkanı'ndan tam yetki istediği belirtildi. ABD Başkanı Barack Obama yaptığı bir açıklamada, Yunanistan ve İtalya'daki hükümet değişikliklerini olumlu bulduğu, yeni hükümetlerin gerekli reformları yerine getireceğine inandığı yönünde bir açıklama geldi.