Başkan Barack Obama’ya güvenen Türklerin oranı ise yüzde 12’de seyrediyor. Buna karşın, Türklerin sadece yüzde 8’i Şeriat’ı istiyor. Türkler arasında El Kaide’yi destek ifade edenlerin oranı ise, yüzde 4’de kaldı.
Pew Araştırma Merkezi’nin Türkiye’nin yanı sıra, Endonezya, Lübnan, Mısır, Ürdün, Pakistan ve Filistin’de gerçekleştirdiği son ankete göre, Endonezya dışındaki tüm ülkelerde ABD konusunda olumlu düşünenlerin oranı, yüzde 50 altında seyrediyor.
Endonezya’da yüzde 54 ve Lübnan’da yüzde 49 olan oran, diğer ülkeler çok düşük düzeyinde bulunuyor. ABD’ye olumlu bakanların oranı, Mısır’da yüzde 20, Filistin’de yüzde 18, Ürdün’de yüzde 13, Pakistan’da yüzde 11 ve Türkiye’de yüzde 10 olarak belirlendi.
TÜRKLERİN YÜZDE 77’İ ABD’Yİ ONAYLAMIYOR
Olumsuz düşünenlerine gelince en yüksek oran, yüzde 84 ile Ürdün’de gözleniyor. Ürdün’ü yüzde 80 ile Filistin, yüzde 79 ile Mısır ve yüzde 77 ile Türkiye izliyor. En düşük oranı ise yüzde 40 ile Endonezya’da görüldü.
Pew Merkezi’nin son araştırmasının sonuçlarını değerlendiren the Wall Street Journal gazetesi ise, “Pew Araştırma Merkezi’nin Çarşamba günü açıkladığı son küresel anketi, Arap Baharı’nı Washington’un avantajına çevirmeyi çalışan ABD’li diplomatlar için pek iç açıcı değil ve özellikle NATO müttefiki Türkiye ile ilişkileri iyileştirmekle görevli olanlar için” yorumunu yaptı.
TÜRKLERİN YÜZDE 73’Ü OBAMA’YA GÜVENMİYOR
Türkiye muhabirini Marc Campion imzasını haberinde gazete, ABD’nin politikalarını onaylayanların oranının Türkiye’de geçen yılda yüzde 17 iken bu yılda yüzde 10’a indiğine dikkat çektikten sonra “Türklerin sadece yüzde 12’sini Başkan Obama’ya güvendiklerini söylüyorlar. Güvenmeyenlerin oranı ise yüzde 73” dedi.
ABD’nin Ortadoğu’daki imajının 2003 yılındaki Irak savaşından bu yana büyük ölçüde kötüleştiğine işaret eden Wall Street Journal, “Washington, bölgede diğer ülkelerin çıkarlarına dikkate almayarak hareket ettiği gibi görünmeyi sürdürüyor ve yaygın bir biçimde bölgede yaşayanlar için potansiyel bir askeri tehdit olarak görülüyor. Ankete göre, buna Filistinlilerin yüzde 91’i ve Türklerin yüzde 59’u dahildir” diye yazdı.
“TÜRKİYE’DE ABD POPÜLARİTESİNİN NEDEN DÜŞTÜĞÜNÜ ANLAMAK ZOR DEĞİL”
Haberde “ABD’nin popülaritesinin son bir yılda neden Türkiye’de daha çok düştüğünü anlamak zor değil” denildikten sonra şöyle devam edildi:
“Önceki Pew araştırmasından bu yana, çoğu Türklerin gözünde İsrailli komandolar, daha çok Türklerden oluşan, Gazze’ye yardım filosuna çıkarak sekiz Türk vatandaşı ve Kürt kökenli bir Amerikalıyı öldürdüklerinde ABD, Ankara’ya destek vermedi. ABD’nin, aynı zamanda Türkiye ve Brezilya’nın az zenginleştirilmiş İran uranyumun takasına ilişkin olarak İran ile vardıkları mutabakatı reddetmesi, burada bir hiçe saymak olarak görüldü.”
“TÜRKLER BÖLGEDE ABD’Yİ RAKİP GÖRÜYOR”
Türklerin aynı zamanda bölgede liderliği konusunda ABD’yi rakip olarak gördükleri yorumu yapıldığı haberde Ankara’nın Ortadoğu’da artan bir rolü amaçladığını belirterek, “ABD’nin Arap ayaklamalarını ele alma tarzını, Türklerin sadece yüzde 8’i onaylıyor” denildikten sonra bu oranın Mısır’da yüzde 45, Ürdün’de yüzde 31, Filistin’de ise yüzde 33 olduğuna dikkat çekildi.
“TÜRK İSLAMCILIĞI KONUSUNDA KAYGILANANLAR İÇİN İYİ HABER”
Ancak anketin bulguları arasında, "Türk İslamcılığı konusunda kaygılananlar için iyi haberler var” diyen WSJ, ülkenin yasalarının, Kuran öğretilerini temel alması gerektiğini söyleyenlerin oranının Pakistan’da yüzde 78, Ürdün’de ise, yüzde 70’e ulaşırken, Türkiye’de yüzde 8’de kaldığına vurgu yaptı.
Gazete ayrıca, Türklerin arasında Hamas’ı, Hizbullah’ı ve El Kaide’ye onaylayan oranlarının sırasıyla yüzde 10, yüzde 5 ve yüzde 4’te kaldığının da altını çizdi.
Mısır’da ise Hamas’a desteğin yüzde 45’i bulduğuna işaret edildiği haberde her ülkede yaklaşık biner kişinin katıldığı anketin El Kaide lideri Usama Bin Ladin’in ABD’nin operasyonu ile Pakistan’da öldürülmesinden önce gerçekleştiğine de dikkat çekildi.(ANKA)