Herkese organ bağışı çağrısında bulunan Kavdır, "Çünkü bu dünyada eksik yaşamak çok kötü. Onun için toprağa feda edeceklerine insanlığa feda etmelerini isterim" dedi. Operasyonu yapan Prof. Dr. Ömer Özkan ise Atilla Kavdır'ın sağlık durumunun iyi olduğunu ve 10 gün içerisinde taburcu edilecek duruma geleceğini aktardı.
AÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde geçen 21 Ocak'ta gerçekleştirilen çift kol naklinin ardından Türkiye'nin ikinci çift kol nakilli hastası olan Atilla Kavdır, hastanenin B Blok'taki toplantı salonunda gerçekleştirilen etkinlikte bugün ilk kez basın mensuplarının karşısına çıktı. Toplantıya AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, nakli gerçekleştiren Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, aynı anabilim dalının başkanı ve Ömer Özkan'ın eşi Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan, AÜ Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, AÜ Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Serdar Tüzüner, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Atilla Ramazanoğlu ile çift kol nakli yapılan Atilla Kavdır, eşi Ayşe Kavdır ile ailesi katıldı.
'KOLLARIMA TEKRAR KAVUŞTUM'
Ameliyatın ardından ilk kez basın mensuplarıyla buluşan ve toplantı salonuna kolları öne doğru uzatılmış tekerlekli sandalye üzerinde getirilen Atilla Kavdır çok mutlu olduğunu söyledi. Kavdır, "Tüm hocalarıma ve hastane personeline, organ bağışında bulunan aileye, bana kan veren tüm halkımıza içtenlikle teşekkür ediyorum. Şimdiye kadar 23 senedir kolsuz yaşadım. Şimdi yıllardan sonra tekrar kollarıma kavuştuğum için çok mutluyum. İlk yapmak istediğim şey çocuklarımın ellerinden tutup, gezmek" diye konuştu.
Tekrar motosiklet ve otomobil kullanmak istediğini aktaran Atilla Kavdır, nakilden 16 saat sonra alınan bacak konusunda ise hiçbir üzüntüsünün olmadığını söyledi. "Ellerimin olması bana yeter" diyen Kavdır, Hacettepe Üniversitesi'nde çift kol ve bacak nakli yapıldıktan sonra hayatını kaybeden Şevket Çavdar'ın ailesine de başsağlığı diledi.
'CİHAN TOPAL İLE GÖRÜŞECEĞİZ'
Kollarını dokunulduğunda hissedebildiğini kaydeden Atilla Kavdır, "Verici aile ile görüştüm. Çok mutluyum, onlar da mutlu. Onlara çok teşekkür ediyoruz" dedi. Yaklaşık 2 yıl önce yine Akdeniz Üniversitesi'nde Türkiye'nin ilk çift kol nakli yapılan Cihan Topal ile görüşüp görüşmediğine yönelik bir soru üzerine Atilla Kavdır, "Kendisiyle görüşmek isterim, görüşeceğiz" ifadesini kullandı.
Bir basın mensubunun ameliyattan önce endişe yaşadığını hatırlatması üzerine ise Kavdır, "O heyecan kalmadı artık. Bir anda telefonla çağrılınca geldik. Ameliyat olmayı ben kendim istedim. Pişman değilim" dedi.
Vatandaşlara organ bağışı çağrısında da bulunan Atilla Kavdır, "Tüm halkımızın organ bağışında bulunmasını isterim. Çünkü bu dünyada eksik yaşamak çok kötü. Onun için toprağa feda edeceklerine insanlığa feda etmelerini isterim" diye konuştu.
10 GÜN İÇİNDE TABURCU EDİLECEK
Çift kol naklinin 50'nci gününe geldiklerini aktaran Prof. Dr. Ömer Özkan ise Atilla Kavdır'ın sağlık durumunun iyi olduğunu ve 10 gün içerisinde taburcu edilecek duruma geleceğini aktardı. Akdeniz Üniversitesi'nde yüz ve çift kol nakli yapılmasının ülke adına gurur verici olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ömer Özkan, "Bundan sonraki hastalarda daha iyilerini yapmak istiyoruz" dedi.
Atilla Kavdır'ın beklenenden hızlı iyileştiğini ancak kollarını tam olarak hissedebilmesi için zamana ihtiyaç olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ömer Özkan, "Fizik tedavisi de hızlı gidiyor. Bu tür nakillerde kullanılan ilaçlarla birlikte his geliyor. Sağ kolda yavaş yavaş hareket başladı. Biz Atilla'da sadece 2 hafta kaybettik. Cihan Topal'ın yaşadıklarını Atilla da yaşayacak. Bu tür nakiller bir günde olmuyor. Bugün çıkan donör hangi hastaya uyuyorsa ona yapıyorsunuz. O gün Atilla'ya şans güldü" diye konuştu.
PROF. DR. ÖZKAN'DAN, ŞAFAK PAVEY'E YANIT
Bir kol ve bir bacağı olmayan CHP'li milletvekili Şafak Pavey'in Avrupa'da uzuv nakillerin pek yapılmadığına yönelik açıklamalarının sorulması üzerine Prof. Dr. Ömer Özkan, şunları söyledi:
"Bunu söyleyenlerin doktor olmasını ve bu işle ilgilenenlerin olmasını öneririm. Biz yaptığımızda dünyada nakil sayısı tek kollar dahil 40 iken, bir sene içinde 70'e çıktı. Bu azalma değil yüzde 80'e yakın artmadır, başlangıcı 14 yıl olan bir süreçte. Bunlar bir ihtiyaç. İki kolu olmayan bir hasta Cihan Topal'ı görüyorsunuz. O örneği görmek lazım. Bunu ancak iki kolu olmayan insanlara sormak lazım."
Prof. Dr. Ömer Özkan, Akdeniz Üniversitesi'nde çift kol nakli bekleyen 50 hasta olduğunu, yüz nakli bekleyenlerin sayısının da oldukça fazla olduğunu kaydetti, rakam vermedi.
ATİLLA'YA DA İŞ VERİRİZ
Toplantının sonunda yüz nakli yapılan Uğur Acar'da olduğu gibi Atilla Kavdır'ın da istemesi halinde Akdeniz Üniversitesi'nde işe alınabileceğini söyleyen AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe şöyle konuştu:
"Nakil olan 3 evladımız kendi öz çocuklarımızdan farksız, bizim çocuğumuz halindeler. Bütün hayatları boyunca onların her şeyiyle ilgilenmek görevimiz. Onların iş hayatı, sorunları ile yanlarında olmak istiyoruz. Atilla da kıymetli evlatlarımızdan birisi. Burada çalışmak isterse, tartışmasız bizim çalışanımız olarak bize katkı sağlar. Onun varlığı da bizi memnun eder."
REKTÖRDEN ORGAN BAĞIŞI MESAJI
Vatandaşlara organ bağışı çağrısında da bulunan Prof. Dr. Kurtcephe, "Nakilleri yapanları teker teker kutluyorum. Organları bağışlanan Ahmet Kaya'ya rahmet diliyorum. Bu fedakarlığı gösteren ailesine de şükran sunuyorum. İyi ki bu güzelliklere imza attılar. Lütfen organlarınızı bağışlayın. Toprağa bağışlamak yerine insanlığa bağışlayın. Bir insanın hayatını güzelleştirin, değiştirin ve sevdiğiniz insanın parçalarını yaşayarak görmeyi tercih edin" dedi.
EN BÜYÜK HAYALİ YÜZÜK TAKMAK
Basın toplantısının sonunda Atilla Kavdır'ın eşi Ayşe Kavdır, babası İbrahim ve annesi Ayşe Kavdır, anneannesi Fatma Şanlı ve dayısı İsmail Şanlı objektiflere birlikte poz verdi. Toplantı çıkışında Atilla Kavdır ayrıca, en büyük hayallerinden birinin de yüzük takmak olduğunu söyledi. Basın mensuplarının kendilerine yönelttiği soruları yanıtlayan Kavdır'ın anne ve babası ise zor günlerin geride kaldığını anlattı.
BACAK GERİ ALINMIŞTI
Uşak'ta hayatını kaybeden 39 yaşındaki Ahmet Kaya'nın çift kol ve sağ bacağı 21 Ocak'ta AÜ Hastanesi'nde yapılan ameliyatla Atilla Kavdır'a, yüzü de 19 yaşındaki Uğur Acar'a nakledilmişti. Ancak, çocukken kuşları kovalamak için demir çubukla elektrik tellerine dokununca kollarını ve bir bacağını kaybeden Kavdır'a nakledilen bacak, dolaşım sorunu nedeniyle ameliyattan 16 saat sonra geri alınmıştı.
Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA)