Bu duruma bazı aşılar için “Gerek var mı?” ya da “Tehlikeli olabilir mi?” gibi soru ve endişeler eklendiğinde uzman tavsiyesine başvurmak önem kazanır. Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Pınar Akyol, özellikle kış mevsiminde 5 yaş altı çocukların %80’ininde görülen “Rotavirüs”ü önleyebilen rota aşısı hakkında bilgi verdi.
Aşılar toplumsal bağışıklığı sağlar
Aşıların sağladığı en büyük yararın toplum sağlığını devam ettirmek olduğunu söyleyen Uz. Dr. Akyol, “Aşılar öncelikle uygulandıkları kişileri hastalıktan korur. Hastalıktan korunan kişiler mikroorganizmaları diğer kişilere taşıyamayacağı için aşılanmamış kişilere de hastalığın geçişi engellenir ve onlar da korunabilir. Böylece toplumsal bağışıklık elde edilebilir.” dedi.
Bulaşıcı bir hastalık
Önce ateş ve kusma sonra da ishal olarak belirti veren Rotavirüs hastalığının seyrinin özellikle bebeklerde daha ağır olduğunu vurgulayan Uz. Dr. Akyol; bu rahatsızlığın çoğu zaman yiyeceklerle değil, insandan insana ya da enfekte yüzeylerde canlı kalarak insanlara bulaştığını bu nedenle örneğin yuvalarda alt değiştirmenin bulaşma riskini çok arttırdığını sözlerine ekledi.

Rotavirüs aşısı hakkında bilmeniz gerekenler
Bulaşıcı ve sık görülen bu hastalıktan çocukları korumanın aşı ile mümkün olduğunu belirten Uz. Dr. Akyol, aşı ilk çıktığında yan etki olarak bağırsak düğümlenmesi gözlemlense de, aşı üzerinde yapılan çalışmaların böyle bir yan etkiyi ortadan kaldırarak aşıyı güvenli hale getirdiğini söyledi ve şu bilgileri verdi:
· Rotavirüs aşılamasına ilk 6-12 haftada başlanmalıdır, aşının ilk dozuna başlama yaşı 3-4 ayı geçmemelidir.
· Toplam üretici firmanın aşısına göre 1-2 ay ara ile 2 veya 3 doz, ağızdan verilir.
· Son aşının 6-8. ayda tamamlanması gerekir. İki doz uygulanan rotavirüs aşısında son dozun en geç 6. ayda, 3 doz uygulanan firmanın aşısında son dozun en geç 8. ayda tamamlanması gerekir.
· Rotavirüs aşıları ülkemizde uygulanan diğer çocukluk çağı aşılarıyla eş zamanlı verilebilir.
· Farklı rotavirüs aşılarıyla doz rejiminin tamamlanması önerilmez.
· Rotavirüs aşıları, canlı viral aşılar olduğundan bağışıklık yetmezliği olan bebeklere önerilmez.