AÜ Tıp Fakülkesi Anasteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı, Yoğun Bakım Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atilla Ramazanoğlu, hastanın ilk 72 saatte sürekli kan kaybettiğini söyleyerek "İlk 1- 2 günde hastayı neredeyse kaybediyorduk" dedi.
Dünyanın aynı anda ilk çift kol ve bacak nakli yapılan hastası Atilla Kavdır'ın normal servise alınmasıyla ilgili bugün basın toplantısı düzenlendi. Saat 09.00'daki basın toplantısını AÜ Anasteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı, Yoğun Bakım Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atilla Ramazanoğlu, Anasteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Necmiye Hadimioğlu ve Doç. Dr. Murat Yılmaz ile AÜ Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan birlikte yaptı.
FONKSİYONLARDA ZAYIFLAMA
Prof. Dr. Atilla Ramazanoğlu, yoğun bakımda tedavide olan Atille Kavdır'ı normal servise aldıkları için mutlu olduklarını söyledi. Kavdır'ın dün akşamdan bu yana normal serviste kaldığını belirten Prof. Dr. Ramazanoğlu, "Sabah kendisini de ziyaret ettik, durumu gayet iyi. Ekibim adına mutluluğumuzu belirtmek istiyorum" dedi.
Hastanın başlangıçta akciğer, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarında zayıflama olduğunu belirten Prof. Dr. Ramazanoğlu, "Başlangıçta ameliyat sırasında ve ilk gününde hastayı neredeyse kaybedecek duruma gelmiştik. Diyalize bağlanmıştı. Bu tedavi hala sürüyor. İdrar miktarında her gün artış var. Umarım kısa sürede diyaliz ihtiyacı da kalmaz. Şu an idrar da yapacak duruma geldi" diye konuştu.
200 ÜNİTE KAN KULLANILDI
Atilla Kavdır'ın yoğun bakımdan çıkınca beslenmeye başlandığını kaydeden Prof. Dr. Atilla Ramazanoğlu, şunları söyledi:
"Oral alımı yeterli. Dünden itibaren damar yolundan beslemiyoruz. Eşi de yardım ediyor, her şeyi yiyecek durumda. İlk isteği reçel ve çorba oldu ve kendisine bu yiyecekler verildi. Başta da bahsettiğim gibi bunlar çok büyük ameliyatlar, sorun çıkan hastalarda yoğun bakım desteği önemli. Ameliyat sırasında çok kan kaybı oldu. Kullanılan ilaçlarla karaciğer ve akciğerde önemli bozukluklar meydana geldi. Şimdi sorunlar büyük ölçüde azaldı. Yoğun Bakım Sorumlumuz Murat Yılmaz ilk 72 saat hastanın başından ayrılmadı. Bacağının alınması ile ilgili henüz bir yorum yapmadı. Ama morali gayet iyi. Yurt dışında bu tip ameliyatların ardından hastayı kaybedildiği de oldu. Dolayısıyla yoğun bakımın uzaması gayet normal. Bugüne kadar 200 üniteye yakın kan kullandık. Bunun yanında diğer kan elemanlarından da yoğun şekilde verildi. Kanama problemi vardı bununla başa çıkabilmek için kan ve kan elemanları kullanıldı."
TIRNAKLAR 15- 20 GÜN SONRA KESİLİR
Yrd. Doç. Dr Özlenen Özkan ise sürecin daha önce çift kol nakli yapılan Cihan Topal gibi yaşanacağını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Özkan, "10 gün sonra bir ay bittikten sonra fizik tedavisinden aktif hareketler için yardım edilecek. 6 aydan sonra ise kollarını hissetmeye başlayacak. Kollarla ilgili bir sorun yok, gayet iyi gidiyor. Tırnakları ise uzamaya başladı. 15- 20 gün sonra kesmeye başlayacağız. Uğur Acar gibi yüz nakli yapılan bir hasta için dünyanın hiçbir yerinde 2 gün içinde yoğun bakımdan çıkma gibi bir durum yaşanmadı. Bizde ise oldu. Bu bizim yoğun bakım ünitesinin başarısıdır" diye konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan ayrıca 14 Aralık'ta Bodrum'da uluslararası katılımlı mikrocerrahi kongresine daha önce çift kol nakledilen Cihan Topal'ı da davet ettiklerini söyleyerek "Orada yabancı hocalar da Cihan Topal'ı canlı olarak gördüler ve çok beğendiler" dedi.
ÇOK CİDDİ MÜCADELE VERİLDİ
Anasteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Yılmaz, "Çok zor bir süreçti. Ciddi sorunlarla karşılaştık. Kan sistemi neredeyse çöktü. Çok ciddi sorun oldu. Kan vermeye yetişemiyorduk. Ama üstesinden geldik. 72 saat çok ciddi mücadele verdik. Ama mutluyuz. Bu sabah da kendisini ziyaret ettim. Çok iyi durumda" dedi.
Prof. Dr. Necmiye Hadimioğlu ise kan kaybının ameliyat sırasında yaşanmaya başladığını söyledi. Prof. Dr. Hadimioğlu, "Bu dönemde kanamayı engellemeye çalıştık. Sonrasında ameliyattan çıktıktan sonra da bunun devam etmesi yoğun bakımda ayrı bir çaba gerektirdi. Organlar içinde bulunan soğuk sıvıların vücuda tekrar verilmesi de önemliydi. Hastanın bu durumda olması gurur verici" diye konuştu.
Diğer yandan Atilla Kavdır'ın annesi Ayşe Kavdır'ın da dün yoğun bakım servisinden normal servise alınan oğlunu koridorda gördüğü ve 'oğlum' diye seslenerek karşılıklı ağladıkları ifade edildi.
NAKİL BACAK GERİ ALINMIŞTI
Uşak'ta tren çarpması sonucu beyin ölümü gerçekleşen ve ailesi tarafından organları bağışlanan tekstil işçisi 6 çocuk babası 39 yaşındaki Ahmet Kaya'nın yüzü Türkiye'de ilk defa yapılan ameliyatla mermer işçisi 19 yaşındaki Uğur Acar'a kolları ve sağ bacağı ise 34 yaşındaki Atilla Kavdır'a geçen 21 Ocak'ta 9 ve 11 saat süren ameliyatlarla nakledildi. Kılcal damarlardaki uyum sorunu yaşayan ve morarma görülen bacak ertesi gün ameliyatla alındı.
Erol AKKIR- Ömer ERDEM/ANTALYA, (DHA)