Memorial Antalya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın şeker hastalarının en sık hastaneye başvurma ve yatış nedeni olan “Diyabetik Ayak” hakkında bilgi verdi.
Prof. Dr. Aydın, şeker hastalığının; yarattığı sinir, damar hasarıyla birlikte gelişen enfeksiyonlar sonucunda ayakta cilt ülserleri ve kangren oluşumuna yol açabileceğini söyledi.
“Diyabetik ayak” olarak adlandırılan bu durumda görülen sorunları, ayak parmaklarının pençeleşmesi, ayak önü ve topukta anormal basınç yüzeylerinde ülserlerin gelişmesi, ciltte çatlaklar ve nasır oluşması, ülserden kaynaklanan enfeksiyonun derinleşerek kemik iltihabına neden olması ve parmaklarda kangren gelişmesi olarak sıralayan Prof. Dr. Aydın; “Derin duyu kaybı özelikle orta ayaktaki eklemlerde ve ayak bileğinde çok ciddi eklem hasarlarına (nöropatik artrit, charcot eklemi) neden olabilir. Sakat bırakıcı bir durumdur.” dedi.
Risk faktörlerine yönelik önlem alınmalı!
Diyabetik ayak gelişiminin şeker hastalığının süresi ve kontrol altında olmamasıyla yakından ilişkili olduğunu söyleyen Prof. Dr. Aydın, “Diyabetik ayak uzun bir süreçte gelişir. Önemli risk faktörleri bilinir ve de önlem alınırsa, hastalığın oluşumu önlenebilir.” diyerek risk faktörlerini şu şekilde sıraladı: “Ayakta şekil bozuklukları, kötü ayakkabı kullanımı, ayak bakım ve hijyeninin yetersiz olması, sigara kullanılmasıdır. Bir diyabet hastasında görme kusurunun (retina tutuluşu) ve böbrek yetmezliğinin bulunması periferik sinir ve damar hasarının dolayısıyla diyabetik ayak gelişeceğinin de kuvvetli belirtileridir.”
Tedavide ayak bakımına dikkat edin
Prof. Dr. Aydın, “Diyabetik ayakta ciddi sorunlar oluşmadan önlem almanın tedavinin ilk basamağını oluşturur” diyerek bu önlemleri “Ayak ve tırnak bakımına dikkat etmek, her zaman temiz tutmak, daima temiz çorap ve ayakkabı giymek, rahat ayakkabı tercih etmek” olarak sıraladı. Ülser, derin enfeksiyon, kemik iltihabı ve kuru kangren gibi ciddi durumların gelişmesi durumunda ilaç tedavisi ile birlikte yara temizliği, parmak ampütasyonları, bazen de büyük ampütasyonlar (ayak bileği ve diz altı seviyelerinden) gerekebileceğini söyleyen Prof. Dr. Aydın “Bu evrede çoğunlukla hastalarda şeker kontrolü bozulmuştur. Bu nedenle bu tedaviler hastanede yatarak yapılmalıdır.” dedi.