Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
4 Aralık 2020 Cuma - 09:28

Iğdır'ın asırlardır değişmeyen lezzeti 'bozbaş'

DOĞU Anadolu’nun Çukurovası olarak nitelendirilen kayısı ve yöresel tatları ile ünlü Iğdır, geçmişi asırlar öncesine dayanan bozbaş yemeğiyle dikkat çekiyor.

Iğdır ın asırlardır değişmeyen lezzeti  bozbaş
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Kars- Iğdır çevresinde çok yaygın olarak pişirilen ve zevkle tüketilen bozbaş yemeği; kuzu inciği, nohut ve kuyruk yağıyla yapılıyor. Yemeğin özellikle pişirme yöntemi ilgi çekiyor. İçerisi malzemelerle doldurulan maşrapalar fırına sürülüyor. İçerisine bozbaşın olmazsa olmazı olan zerdeçal dökülüyor. Yaklaşık 3- 4 saat fırında kalan bozbaş, çıkarıldıktan sonra üzerine bolca lavaş doğranarak yeniliyor. Bozbaş yemeğinin tarihinin çok eskilere dayandığını belirten usta Mehmet Ferit Taşkın, yemeğin Iğdır ve yöresi başta olmak üzer Azerbaycan ve İran'da ilgi gördüğünü söyledi.

Bozbaş yemeğinin yapımının da meşakkatli olduğunu anlatan Mehmet Ferit Usta, "Yemeğin yapılışı dört aşamadan oluşuyor. Porsiyonuna göre maşrapaya kuzu incik eti, kuyruk yağı, nohut, baharat olarak da sarı kök bırakıyorum. Daha sonra maşrapayı fırına atıp hazırlıyorum. Bozbaş yemeğinde kullanılan et genç olmalıdır. Bunun için hayvanın 2 yaşını geçmemesi lazım. Koyunun incik kısmı olması da önemlidir. Bozbaş yemeğimizin pişirilmesi yaklaşık 6 saat sürüyor" diye konuştu.

Bozbaş yemeğinin doğal olduğunu, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirten Mehmet Ferit Usta, vatandaşların sıkça tükettiklerini belirtti.

3 KUŞAKTIR BOZBAŞ PİŞİRİYORLAR

Iğdır'da 80 yıldan beri bozbaş yemeği ürettiklerini belirten işletmeci Mustafa Dede, "Bozbaş bizim milli yemeğimizdir. Biz üçüncü kuşağız. Bu işi dededen babaya ve torun olarak biz işi yapıyoruz. Bu yemek Türklerin asırlardır yediği öz be öz Türk yemeğidir. Iğdır'da, Kars'ta bozbaş- piti, Azerbaycan'da piti, bozbaş abguş, İran'da Türklerin yaşadığı bölgelerde abguş veya bozbaş olarak anılır. Koyun ve kuzudan yararlanan atalarımızın geleneği olan bozbaşı biz maşrapada yapıyoruz. Bozbaş dışarıdan gelen insanların turistlerin tercih ettiği bir yemek çeşididir. Uluslararası alanda bunu tanıtmak istiyoruz. Bozbaşı maşrapanın içerisinde müşteriye sunuyoruz, müşteri servis tabağına kendisi ayarlayıp yiyor. Genelde servis tabağına ekmek doğrayıp önce suyunun tadına bakıyor, sonra asıl yemeği yiyorlar. Eti, nohudu özel bir aparatla ezerek yiyorlar" dedi.

BOZBAŞ YEMEĞİ NASIL YAPILIYOR?

Yöresel lezzetlerden hoşlananların son dönemdeki favorisi olan Bozbaş, Kars- Iğdır çevrelerinde çok yaygın olarak pişirilen ve zevkle tüketiliyor. Pıtı ya da piti kebabı diye de bilinen bozbaş, maşrapa olarak bilinen kapta kemikli et ve nohutla yapılıyor. Maşrapanın içinde pişirilen yemeğin yapımı dört aşamadan oluşuyor. Akşamdan suya konulmuş olan şişmiş nohutların suyu değiştirilir. Düdüklü tencerede yirmi dakika kadar haşlanır, süzülür ve kabukları soyulur. İncikler yıkanır, süzdürülür ve harlı ateşteki tencereye konularak iki taraflı olarak mühürlenir. Kuyruk yağı küçük küpler halinde doğranarak maşrapaya eklenir. Etlerin üzerini geçecek kadar su eklenir. Etler yarı yarıya pişince haşlanmış nohut, doğranan sivri biber ve domatesler eklenir. Yemeğin suyundan bir çay bardağı kadar alınır. İçerisine sarıkök veya safran konulur. Safran konulduysa üç- dört dakika kadar rengini vermesi beklenip süzdürülür. Suyu tencereye eklenir. Sivri biberler üç- dört santim genişliğinde doğranır, domates ikiye bölünür. Birlikte yemeğe ilave edilir, baharatı ve tuzu konulur. Kısık ateşte etler tamamen pişince ocak kapatılır. Bozbaş sunulurken servis tabağına lavaş ekmeği parçalanır. Yemeğin suyundan kepçeyle alınarak lavaşların üzerine hafifçe gezdirilir. Bu yumuşamış lavaş ekmeğinin üzerine susuz bir şekilde incik ve nohuttan oluşan kebap konularak sıcak olarak servis edilir. Yanında ayran, turşu, yeşil salata, dilimlenmiş kuru soğan ve sumakla sunulur.

BOZBAS YEMEGI USTASI MEHMET FERIT TASKIN, YEMEK YAPIMININ 4 ASAMADAN OLUSTUGUNU SOYLEDI. MEHMET FERIT USTA, "BOZBASIN YAPILISI DORT ASAMADAN OLUSUYOR. PORSIYONUNA GORE MASRAPAYA KUZU INCIK, KUYRUK YAGI, NOHUT, BAHARAT OLARAK DA SARI KOK BIRAKIYORUM. DAHA SONRA MASRAPAYI FIRINA ATIP HAZIRLIYORUM" DEDI. (FOTO: DHA / OZKAN AYDIN / IGDIR)

BOZBAS YEMEGI USTASI MEHMET FERIT TASKIN, YEMEK YAPIMININ 4 ASAMADAN OLUSTUGUNU SOYLEDI. MEHMET FERIT USTA, "BOZBASIN YAPILISI DORT ASAMADAN OLUSUYOR. PORSIYONUNA GORE MASRAPAYA KUZU INCIK, KUYRUK YAGI, NOHUT, BAHARAT OLARAK DA SARI KOK BIRAKIYORUM. DAHA SONRA MASRAPAYI FIRINA ATIP HAZIRLIYORUM" DEDI. (FOTO: DHA / OZKAN AYDIN / IGDIR)

BOZBAS YEMEGI USTASI MEHMET FERIT TASKIN, YEMEK YAPIMININ 4 ASAMADAN OLUSTUGUNU SOYLEDI. MEHMET FERIT USTA, "BOZBASIN YAPILISI DORT ASAMADAN OLUSUYOR. PORSIYONUNA GORE MASRAPAYA KUZU INCIK, KUYRUK YAGI, NOHUT, BAHARAT OLARAK DA SARI KOK BIRAKIYORUM. DAHA SONRA MASRAPAYI FIRINA ATIP HAZIRLIYORUM" DEDI. (FOTO: DHA / OZKAN AYDIN / IGDIR)

BOZBAS YEMEGI USTASI MEHMET FERIT TASKIN, YEMEK YAPIMININ 4 ASAMADAN OLUSTUGUNU SOYLEDI. MEHMET FERIT USTA, "BOZBASIN YAPILISI DORT ASAMADAN OLUSUYOR. PORSIYONUNA GORE MASRAPAYA KUZU INCIK, KUYRUK YAGI, NOHUT, BAHARAT OLARAK DA SARI KOK BIRAKIYORUM. DAHA SONRA MASRAPAYI FIRINA ATIP HAZIRLIYORUM" DEDI. (FOTO: DHA / OZKAN AYDIN / IGDIR)

BOZBAS YEMEGI USTASI MEHMET FERIT TASKIN, YEMEK YAPIMININ 4 ASAMADAN OLUSTUGUNU SOYLEDI. MEHMET FERIT USTA, "BOZBASIN YAPILISI DORT ASAMADAN OLUSUYOR. PORSIYONUNA GORE MASRAPAYA KUZU INCIK, KUYRUK YAGI, NOHUT, BAHARAT OLARAK DA SARI KOK BIRAKIYORUM. DAHA SONRA MASRAPAYI FIRINA ATIP HAZIRLIYORUM" DEDI. (FOTO: DHA / OZKAN AYDIN / IGDIR)

KARS-IGDIR CEVRELERINDE COK YAYGIN OLARAK PISIRILEN VE ZEVKLE TUKETILEN BOZBAS YEMEGI, KUZU INCIK, NOHUT VE KUYRUK YAGIYLA PISIRILEREK YAPILIYOR. YAKLASIK 5 SAATTE HAZIRLANAN BOZBAS, AFIYETLE YENILIYOR. (FOTO: DHA / OZKAN AYDIN / IGDIR)

KARS-IGDIR CEVRELERINDE COK YAYGIN OLARAK PISIRILEN VE ZEVKLE TUKETILEN BOZBAS YEMEGI, KUZU INCIK, NOHUT VE KUYRUK YAGIYLA PISIRILEREK YAPILIYOR. YAKLASIK 5 SAATTE HAZIRLANAN BOZBAS, AFIYETLE YENILIYOR. (FOTO: DHA / OZKAN AYDIN / IGDIR)

KARS-IGDIR CEVRELERINDE COK YAYGIN OLARAK PISIRILEN VE ZEVKLE TUKETILEN BOZBAS YEMEGI, KUZU INCIK, NOHUT VE KUYRUK YAGIYLA PISIRILEREK YAPILIYOR. YAKLASIK 5 SAATTE HAZIRLANAN BOZBAS, AFIYETLE YENILIYOR. (FOTO: DHA / OZKAN AYDIN / IGDIR)

KARS-IGDIR CEVRELERINDE COK YAYGIN OLARAK PISIRILEN VE ZEVKLE TUKETILEN BOZBAS YEMEGI, KUZU INCIK, NOHUT VE KUYRUK YAGIYLA PISIRILEREK YAPILIYOR. YAKLASIK 5 SAATTE HAZIRLANAN BOZBAS, AFIYETLE YENILIYOR. (FOTO: DHA / OZKAN AYDIN / IGDIR)

Özkan AYDIN/IĞDIR, (DHA)

Etiketler:
 
Tavukları yediği için tüfekle vurulan köpek tedaviye alındı
 
İzmir merkezli FETÖ operasyonu: 66 gözaltı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tavukları yediği için tüfekle vurulan köpek tedaviye alındı
KAHRAMANMARAŞ'ın Elbistan ilçesinde bir kişi, tavuklarının bulunduğu kümese ...
İPHONE ANAKART TAMİRİ
iPhone anakart tamiri yaptırmak isteyen kullanıcılar apple yetkili servisinde ...
Otoyolda alev alan cipe, otomobil çarptı: 2 yaralı
MERSİN'de, otoyolda lastiğin patlaması sonucu kontrolden çıkan cip, bariyerlere ...
 
Lösemi teşhisi koyulan Zeynep, yaşama tutunamadı
AYDIN'IN Bozdoğan ilçesinde, düğün hazırlıkları yaptığı sırada grip şikayetiyle ...
Su sümbülleri, Asi Nehri'ni kapladı
HATAY’da Asi Nehri'nin kent merkezinden geçen kısmında ara ara görülen ...
4 gün önce kaybolan yaşlı adam ölü bulundu
ÇANAKKALE'de 4 gündür kayıp olan Hakkı Ahmet Özkan (71) jandarma ekiplerince ...
 
Bodrumda bulunan 68 köpek, tedaviye alındı
ANKARA'da, binanın bodrumunda kafeslerin içinde elverişsiz koşullarda ...
Baba ve 2 oğlu, koronavirüsten hayatını kaybetti
BARTIN'da, 10 gün içerisinde Alim Yücetaş (76) ile oğulları Mustafa Yücetaş ...
Osmaniye’ye şehit ateşi düştü
KAHRAMANMARAŞ’taki bir otelde gözaltına almaya gittikleri cinayet zanlısının ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva