ANTALYA Barosu ile bazı icra müdürleri arasındaki 'borç sorgulama' polemiği, adliyelik oldu. İcra müdürleri, kendi işleri olmadığı, bunu avukatların yapması gerektiğini belirterek, vatandaşlarla ilgili borç sorgulama işlemini yapmamaya başladı. Buna gerekçe olarak da 'işlerin yoğunluğu' gösterildi.
Bu gelişme üzerine Antalya Barosu Meslek Sorunları Komitesi avukatları, icra müdürlükleri önünde icra müdürlerinin mesailerine riayet edip etmediğini kontrol etti. Birçok icra müdürünün mesai saatine uymadığını belirleyen Komite, bu durumu tutanakla tesbit edip, baro yönetimine sundu.
Antalya Barosu da tutanakları üst yazı ile Adalet Bakanlığı ve Antalya Cumhuriyet Savcılığı'na gönderip suç duyurusunda bulundu. Antalya Baro Başkanı Alper Tunga Bacanlı, bazı icra müdürlerinin cumartesi- pazar bile gelip çalıştığını, bazılarının ise mesaiye uymadığını kaydetti.
Baro Başkanı Bacanlı, "Bazı icra müdürleri hem mesaiye zamanında gelmiyor veya erken çıkıyor, hem de iş yoğunluğunu bahane ederek borç sorgulaması yapmıyor. İcra müdürlerinin bu sorgulamayı yapmasında hiçbir yasal engel yok" diye konuştu.
FATURA VATANDAŞA
Avukatın UYAP üzerinden yaptığı her borç sorgusunun 2 lira olduğunu aktaran Bacanlı, "Avukat da bu 2 lirayı borçlunun masraf hanesine yazıyor. Günde 20 defa sorgu yapsa, 40 lira. Zaten borç içinde boğuşan vatandaşa ek borç çıkartılıyor" diye konuştu.
Üstelik UYAP'ın çok sağlıklı çalışan bir site olmadığını aktaran Bacanlı, "İcra memuru borçlu vatandaşın TC kimlik numarasını girip, üzerine kayıtlı mal varlığını görüntüleyip, bir başka tuşla da icra takibini koyuyor. Yani onlar için çok zor bir işlem de değil üstelik" dedi.
26 OCAK'TA ANKARA'DA
Bacanlı, tüm bu sorunları 26 Ocak tarihinde Adalet Bakanı, Türkiye Barolar Birliği Başkanı ve tüm baro başkanlarının katılacağı Ankara'daki toplantıda dile getireceğini belirterek, "İcra müdürlüklerinin çalışma şekilleri değiştirilirken 'pilot il' uygulaması yapılmadı. Yapılsaydı sistemin aksayan yönleri görülebilirdi" dedi.
Teslime TOSUN/ANTALYA, (DHA)