Kurulun 17 Ekim 2012 tarihli ve 1059 Sayılı Kararı gereğince, koruma amaçlı imar planı yaptırma görevini İbradı Belediyesi yerine Kültür ve Turizm Bakanlığı'na verildi.
TESCİLLİ YAPILAR İZİNLE ONARILACAK
Geçiş Dönemi Koruma Esasları ve Kullanma Şartlarına göre, İbradı merkezinde 'korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı' olarak tescil edilen yapıların çatı ve oluk onarımı, boya ve badana gibi tadilat işleri, Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü izniyle yapılacak. Bu yapıların kapsamlı onarımı ise röleve, restitüsyon ve restorasyon projeleri ise Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandıktan sonra yapılacak.
YENİ YAPILAR İKİ KATLI OLACAK
Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı parsellerinde ilave yeni yapıya sınırlama getiren Kurul, İbradı'da 'kentsel sit' alanında yer alan tescilsiz yapıların bakım ve basit onarımlarının da Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün izniyle yapılmasını istedi. Yeni yapı projeleri, yapının parsel içindeki yerleşimi ve kot alma noktasının tespit edilebilmesi için parsel ve çevresindeki yapılarla dokuya ilişkin vaziyet planı, silüet ve fotoğraf albümünün yer aldığı bir etüdle İbradı Belediyesi'nin imar biriminin görüşüyle birlikte kurulun onayına sunulacak.
Kurulun onayıyla inşa edilecek yeni yapılara, yine Koruma Kurulu'nun uygun görüşüyle yapı kullanma izni verilecek. İbradı'da yapılacak her türlü altyapı uygulaması öncesinde Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 'uygun' görüşü alınacak. İbradı Koruma Amaçlı İmar Planı'nın yapım çalışmalarının başlaması için İbradı Belediyesi'nin Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvurması gerekiyor. Bakanlık planı kendi yaptırabileceği gibi plan için gerekli kaynağı İbradı Belediyesi'ne tahsis ederek sadece denetimini yapabiliyor.
Bülent ÜLKER/İBRADI, (DHA)