Hosting için en basit ve anlaşır tanımlaması ile veri tabanları, web siteleri gereksinimleri ve e-posta sistemlerini tek altyapıdan kullanıcısına sunan bir sistemdir.
Hosting, bu sistemleri ve gereksinimleri fiziksel veya sanal sunucularda depolar. Bu depolama işlemleri bu sistemi almak isteyen kullanıcılara ve bu kullanıcıların nişlerine göre sunulur. Hosting kendi içinde de birçok farklı kavramı barındıran ve bunu farklı sistemlere entegre eden bir sistemdir. Bu nedenle hosting hizmeti sizin taleplerinize göre farklı kategorilerde müşterilere sunulur. Alacağınız hizmeti ihtiyaçlarınız doğrultusunda şekillendirirler ve sunarlar.
Çok Bilinen ve Sık Kullanılan Hosting Hizmet Türleri Nelerdir?
Birçok farklı sistem ve hizmet sunan hosting firması bulunmaktadır. Bu hosting çeşitlerini, işletmeler kendi gereksinimlerine göre seçerler. Firmanıza alacağınız hizmete göre veya gerek duyduğunuz işlemlere göre seçim yaparak doğru hizmeti seçebilirsiniz.
Özel sunucu ya da İngilizce adı ile Dedicated Hosting, bu sistemde bütün sunucu bir kişiye aittir. Özel sunucu fiziksel bir sunucudur. Bu yönüyle diğer hosting çeşitlerinden ayrılmaktadır. Bu hosting çeşidi genelde çok fazla trafik çeken ya da farklı gereksinimlere ihtiyaç duyan kişiler tarafından tercih edilir. Bu sunucuda bulunan bilgiler tek bir kişiye ait olduğu için özel sunucu olarak nitelendirilir.
Bazı firmalar ya da işletmeler bu sistem çok maliyetli olduğu için özel sunucuları kiralayabilirler. Özel sunucu hosting tipinin diğer hosting çeşitlerine göre maliyeti ciddi anlamda fazladır. Bu maliyet fazlalığından dolayı spesifik özellik talep eden işletmeler tarafından daha fazla tercih edilmektedir.
Özel sunucular performans, güvenlik, esneklik, özel ıp adresi gibi olanaklar sunar. Bu özellikler bakımından iş koluna göre öncelikli tercih edilen bir seçenekte olabilmektedir.
Bulut hosting veya bildiğimiz adıyla Cloud Hosting, bu hosting sisteminin çalışma mantığı bildiğimiz ve artık sıklıkla kullandığımız bulut mantığıyla aynıdır. Günlük hayatımızda telefonlarda bile kullandığımız bulut sistemi burada da karşımıza çıkıyor. Bulut sistemde sanal sunucularda kullanıcıya birçok sunucu sunulur. Çok sunuculu anlayış bakımından diğer hosting çeşitleriyle bu anlamda ayrılmaktadır.
Bulut hosting fiziksel bir hosting çeşidi olmadığından kullanıcılara bu konuda avantaj sunar. Yüksek erişilebilirlik, veri yedeklemesi ve hızlı oluşu ile birçok kullanıcının ilk tercihleri arasındadır.
Paylaşımlı hosting yani Shared Hosting, birden çok sitenin sunucusuna erişim sağlayan fiziksel bir hostingdir. Bu hosting türünde aynı fiziksel sunucuya paylaşan kullanıcılar RAM, disk alanı gibi donanımları paylaşırlar. Paylaşım diğer maliyetleri düşürdüğünden dolayı bu hosting türü çevreci firmalar, kişisel siteler veya küçük işletmeler tarafından kullanılır.
Küçük işletmeler için paylaşımlı hosting en mantıklı hosting çeşididir. Kolay kurulumu, yedeklemelerini kullanıcıyı beklemeden direkt otomatik olarak yapması ve maliyetinin diğer hosting çeşitlerine oranla minimum düzeyde olmasından dolayı küçük işletmeler, maliyetini az tutmak isteyen firmalar ve hosting sistemini yeni tanıyan firmalar tarafından ilk tercihler arasındadır.
Sık kullanılan bir diğer hosting çeşidi ise Sanal Özel Sunucu ya da sitelerde karşımıza çıkan adıyla Virtual Private Server diyebiliriz. Kullanıcılar tek bir ortak sistem üzerinden bu hizmeti kullanırlar. Kullanıcılar bu hosting ağından bir kök verilir ve kullanıcı bu kökü kendi işletmesine veya kullanım amacına göre özelleştirir.
Sanal özel sunucu, özel sunuculardan daha az maliyetlidir. Bu sayede özel sunucu tercih etmeyen kullanıcılar tarafından sıklıkla tercih edilir. Özelleştirme yapılabildiği için daha tercih edilesidir. Ancak birçok sistem gibi bu sisteminde dezavantajları mevcuttur. Bu sistemi yönetmek için biraz teknik bilgi gerekmektedir. Bu açıdan sistemi bilmeyen biri bu konuda zorluk çekebilir. Paylaşımlı hosting maliyetinden daha pahalıdır ama özel sunucu gereksinimlerine göre de daha ucuzdur.
Bayi Hosting Nedir? Nasıl Alınır?
Bayi hosting, günümüzde en çok tercih edilen hosting çeşitlerinden biridir. İnternet dünyasında alışkın olduğumuz her şey sık sık değişime uğradığı için işletmeler veya şirketler için en mantıklı hosting çeşitlerinden biridir. Bayi hosting sayesinde kaynaklar küçük oluşumlar halinde müşterilere satılır. Müşteriler kendi kaynak paketlerini kendileri de oluşturabilir.
Sunduğu birçok avantaj ve esneklik ile birçok işletme veya şirketin ilk tercihi arasındadır. Bayi hosting planlaması nasıl yapılır nelere dikkat edilmelidir sorularını bazı adımları takip ederek kolayca yanıtlayabilirsiniz.
İlk adımınız bu hizmeti veren birçok firmayı incelemenizdir. Size neler sunduklarını ve fiyatlarını araştırmanızdır. Belirlediğiniz bütçenizle kendi gereksinimlerinize uygun paketi bulmalısınız. Bu aşamaları atlattıktan sonra kontrol panelinizi kurmalısınız. Bu sayede müşterileriniz için daha niş alanlar oluşturabilirsiniz. Belirli kurumları yaptınız ve artık sıra sizin müşterinize ne sunacağınıza geldi. Bu aşamada dikkatli olmalısınız ve sistemsel parametreleri de bu hesaba katarak ilerlemelisiniz.
Bu aşamaları da yaptıktan sonra alışveriş yaptığımız birçok sitede dikkat ettiğimiz bir alan olan müşteri desteği planınızı oluşturmalısınız. Müşterilerinizle nasıl iletişim kurup onlara nasıl destek sağlayacaksınız bunun planlamasını yapmalısınız. Çoğu alanı tamamladıktan sonra en önemli faktörlerden biri olan pazarlama aşaması ve satış yapmak. Bu aşamada sosyal medya kanallarınızı kullanmak sizlere artı sağlayacaktır bu sayede sitenize trafik çekebilirsiniz ve görüntülenmenizi arttırarak satış konusunda ilerleyebilirsiniz.
Dikkat etmeniz gereken noktalar birçok alanda olduğu gibi hosting alanında da mevcuttur. Öncelikle kaliteli bir altyapı tercih etmelisiniz. Siteniz hem size hem kullanıcısına güven vermelidir. Bir diğer konu sitenizin esnekliği farklı sorunlara farklı çözümler bulmasıdır. Bu sayede rahatlıkla eklemeler ve çıkarmalar yapabilirsiniz. Sitenizi geliştirme veya başka özellikler ekleme konusunda bu size büyük bir artı sağlayacaktır. Bir diğer konu teknik destek imkanı olmasıdır. Sistemde çözemediğiniz veya bilmediğiniz sorunlarda ve alanlarda teknik desteğe ulaşma imkanınız olması gerekmektedir.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |