Piyasalar gözünü Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun (PPK) Salı günü açıklayacağı karara dikti. Merkez Bankası Eski Başkanı Gazi Erçel, Para Politika Kurulu’nun bu hafta açıklayacağı kararıyla ilgili, “Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ‘bekleyip göreceğiz’ dedi. Babacan’ın dediklerini dikkate alırsak bir değişiklik olmayacak. Ama top yuvarlaktır” dedi. Ekonomide yaşanacak bir diğer gelişme ise Salı günü açıklanacak olan işsizlik rakamları olacak.
-"TOP YUVARLAKTIR, BEKLEYİP GÖRECEĞİZ"-
Merkez Bankası Eski Başkanı Gazi Erçel ANKA’ya PPK’nın bu hafta alacağı karara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erçel, “Merkez Bankasının bu haftaki kararı iyi olun inşallah. İyi olur derken, Babacan ‘bekleyip sonuçları göreceğiz’ dedi. Bu nedenle benim beklentim herhangi bir değişiklik yapılmayacağı yönünde ama top yuvarlak. Faizlerde artışta yaşanabilir, yaşanmaya da bilir. Bekleyip sonuçları göreceğiz” dedi.
-PPK’NIN SONUÇLARI TAHMİN EDİLEMİYOR-
Merkez Bankası’nın ilk aldığı önlemlerle bir belirsizlik yarattığını söyleyen Erçel, “Yaratılan belirsizlik döviz kurunu ve piyasa faizlerini yukarı çıkardı. Piyasa faizlerinin yukarıya çıkışı Merkez Bankasının arzuladığı bir şey değildi. Ama bu belirsizlikten zararlı çıkacak olan borçlanma faizleri nedeniyle Hazine olacak” ifadelerini kullandı.
PPK’nın değişik bir uygulama içinde olduğunu çok fazla belirsizlik yaşandığını kaydeden Erçel, “PPK sonuçları tahmin edilemeyen bir politika niteliğine büründü” dedi. Ekonomide bu hafta yaşanacak diğer gelişmeler şöyle:
-SÜT ÜRETİM İSTATİSTİKLERİ AÇIKLANIYOR-
TÜİK Pazartesi günü 2010 yılı Süt Ürünleri İstatistiklerini açıklayacak. Entegre süt işlemleri tarafından toplanan inek sütü miktarı 2010 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 5.1 azalarak 503 bin 34 ton olarak gerçekleşmişti. Söz konusu dönemde en fazla düşüş peynir üretiminde meydana gelmişti. Peynir üretimi Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 10.2 azalarak 91 bin 863 ton olmuştu. 2010 yılının ilk 11 ayında ise toplam 6 milyon 196 bin 637 ton inek sütü toplanmıştı.
-İŞSİZLİK BELLİ OLUYOR-
TÜİK Salı günü 2010 yılı Kasım ayı Hanehalkı İşgücü İstatistiklerini açıklıyor. Türkiye genelinde işsizlik oranı Ekim’de bir önceki yılın aynı dönemine göre 1.8 puan, bir önceki aya göre 0.1 puan gerileyerek yüzde 11.2’ye inmişti. İşsiz sayısı Ekim’de bir yıl öncesine göre 398 bin kişi azalışla 2 milyon 901 bin kişiye inerken, bir önceki aya göre işsiz sayısında 33 bin kişilik azalış yaşanmıştı. Ekim ayında işsizlerin yüzde 14.4’üne karşılık gelen 417 bin kişi işsiz kalmıştı.
-KÜMES HAYVANCILIĞI ÜRETİM İSTATİSTİKLERİ AÇIKLANIYOR-
TÜİK Salı günü 2010 yılı Aralık ayı Kümes Hayvancılığı Üretim İstatistiklerini açıklıyor. Tavuk yumurtası üretimi 2010 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0.3 azalmıştı. Kasım’da 1 milyar 60 milyon adet tavuk yumurtası üretimi yapılırken, 104 bin 51 ton tavuk eti üretimi gerçekleştirilmişti. Tavuk eti üretimi 2010 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 19.8 azalış göstermişti. Kesilen tavuk sayısı ise bir önceki aya göre yüzde 18.9 gerilemeyle 60 milyon adet düzeyinde kalmıştı.
-TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ BELLİ OLUYOR-
TÜİK Çarşamba günü Tüketici Güven Endeksi sonuçlarını açıklayacak. Tüketici Güven Endeksi, 2010 yılı Aralık ayında gerilemişti. Kasım ayında 91.34 düzeyi ile son 34 ayın zirvesini gören tüketici güveni, Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0.38 oranında azalışla 90.99 seviyesine inmişti.
-ÖZEL SEKTÖRÜN DIŞ BORCU AÇIKLANIYOR-
Merkez Bankası 2010 yılı Aralık ayı Özel Sektörün Dış Borcunu istatistiklerini açıklıyor. Özel sektörün yurtdışında sağladığı uzun vadeli kredi borcu 2010 yılı Kasım’da bir önceki aya yüzde 1.6 azalışla 118 milyar 622.5 milyon dolar olmuştu. 2009 yılı sonuna göre ise özel sektörün uzun vadeli dış kredi borcunda yüzde 7 oranında gerileme yaşanmıştı. Ticari kredilerin dahil edilmediği, bankalar hariç özel sektörün yurt dışından sağladığı kısa vadeli kredi borcu yüzde 0.1 artarak 1 milyar 878.2 milyon dolara yükselmişti. Böylece özel sektörün Kasım ayı itibariyle uzun ve kısa vadeli kredi borcu yüzde 1.5 azalarak 120 milyar 500.7 milyon dolar düzeyine gerilemişti.
-ULUSLARARASI YATIRIM POZİSYONU BELLİ OLUYOR-
Merkez Bankası Cuma günü uluslararası yatırım pozisyonu istatistiklerini açıklıyor. Yabancıların Türkiye’deki yatırımları ve alınan dış krediler gibi uluslararası yükümlülüklerin dış varlıklarla karşılanamayan kısmını ifade eden “uluslararası yatırım pozisyonu açığı” Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 6.8 azalışla 359 milyar 159 milyon dolar olmuştu. Uluslararası yatırım pozisyonu açığı 2009 yılı sonuna göre yüzde 27.5 oranında artış göstermişti. Türkiye’nin uluslararası varlıkları bir önceki aya göre 1.4 azalarak 173 milyar 381 milyon dolara gerilerken, uluslararası yükümlülükler yüzde 5.1 azalışla 532 milyar 541 milyon dolara inmişti.