Ankara Ticaret Odası’ndan (ATO) yapılan yazılı açıklamada, OSTİM’de yaşanan patlama sonrasında yaralar sarılmaya çalışılırken, ortaya çıkan yeni yaralara dikkat çekti. Patlama sonrası bilirkişi incelemeleri devam ederken, şirketin sigortalarını yapan banka acentesinin yeterli bilgilendirmeyi yapmaması nedeniyle “olmazsa olmaz” bazı teminatları kapsam dışında tuttuğu ortaya çıktı.
-1,5 MİLYON TL’LİK İŞYERİ KREDİSİ-
OSTİM’deki şirket, bir banka şubesinden işyeri kredisi alırken, banka kredi verebilmek için, söz konusu şubenin sigorta acentesine de işyerini sigortalattı. Şirketin sigorta poliçesine küçük tutarlar karşılığı eklenebilecek teminatların, banka şubesinin eksik sigorta bilgilendirmesi nedeniyle poliçeye eklenmediği ortaya çıktı. Bu nedenle şirketin sigortadan alacağı para, hasarları karşılamada devede kulak kalacağı belirlendi.
-İŞVEREN MALİ SORUMLULUK SİGORTASI
Ek teminatla işyeri sigortası kapsamında yer alabilecek İşveren Mali Sorumluluk Sigortası, o işyerinde çalışan işçilerin hak sahipleri tarafından talep edilecek tazminatları, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sağladığı yardımların üstünde ve dışında kalan tazminatları, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun açacağı rücu davalar sonucunda ödeme yükümlülüğü doğan tazminatlarla mahkeme masraflarını ve avukatlık ücretini karşılayabilecekti. Şirket İşveren Mali Sorumluluk Sigortası konusunda bilgilendirilmediği için işçi başına yaklaşık 250 bin lira gibi bir tazminat ödemek zorunda kalabilecek.
-3. ŞAHISLAR MALİ SORUMLULUK SİGORTASI-
Şirketin işyeri sigortası içerisinde yer almayan bir diğer teminat da 3. Şahıslar Mali Sorumluluk Sigortası. Söz konusu teminat işyeri sigortasına eklenmiş olsaydı, patlamada hayatını kaybeden ve müşteri olduğu belirlenen kişiyle ilgili her türlü zararı ile patlamada hazar gören 3. Şahısların araçlarının zararları da bu poliçeden ödenebilecekti.
-KOMŞULUK MALİ SORUMLULUK SİGORTASI-
Eksik teminatlardan bir diğeri de Komşuluk Mali Sorumluluk Sigortası. Bu sigorta da yapılmış olsaydı, etrafta zarar gören dükkânlar ve onların malları teminat altına alınmış olacaktı. Bu poliçelerin dışında, İş Durması Poliçesi ile Alternatif İşyeri Masrafları poliçeleri de sigorta paketi içinde ek teminatlarla genişletilebilecek hizmetler arasında yer alıyor.
-BİLGİLENDİRME YÖNETMELİĞİ-
Hazine Müsteşarlığı’nın 28 Ekim 2007 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan Sigorta Sözleşmelerinde Bilgilendirmeye İlişkin Yönetmeliği’ne göre, sigorta yaptırmak isteyen kişiler, sözleşmenin kurulmasından önce ve sözleşmenin geçerli olduğu süre içinde bilgilendirilmek zorunda. Yönetmeliğe göre, ek sözleşme ile teminat kapsamına alınabilecek rizikolar ve klozlara ilişkin bilgilerin bilgilendirme formunda yer alması ve formun da sigorta yaptıracak kişiye imzalatılarak verilmesi gerekiyor.
-ATO BAŞKANI AYGÜN-
ATO Başkanı Sinan Aygün, OSTİM’de yaşanan patlamanın iki konuyu yeniden gündeme getirdiğini belirterek bunlardan birinin “sigortalının sigorta şirketini seçme hakkı” olduğunu söyledi. Aygün, konuyla ilgili olarak Ankara Ticaret Odası olarak 2008 yılında gazetelere ilan vererek vatandaşları bilgilendirmeye çalıştıklarını hatırlatarak, “Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un ve Sigortacılık Kanunu’nun ilgili maddeleri, sigortalının sigorta hakkını seçme hakkının sınırlandırılmasını veya bu hakkı kullanması halinde kredi şartlarının ağırlaştırılmasını yasaklıyor. Yani kimse kredi aldığı bankaya sigorta yaptırmak zorunda değil. İsteyen istediği şirketten sigortasını yaptırabilir OSTİM’deki olayda olduğu gibi şirket banka şubesinden değil de sigorta acentesinden sigorta yaptırsaydı, eksik klozları olmayacak ve herhangi bir mağduriyet yaşamayacaktı” diye konuştu. Aygün, bankaların sigortacılık yapmaktan vazgeçmeleri gerektiğini belirterek, “Her işi yaparım bankacılığı tüketiciyi vuruyor” dedi.
Aygün, sigorta yaptırmadan önce sigortalıya bilgilendirme formu verilmesi gerektiğinin yönetmelikle zorunlu tutulduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “İnsanlar risk olasılığını ortadan kaldırmak için sigorta yaptırmak istiyorlar. Yaptırdıkları sigortanın da çile değil kendisi için güvence olmasını istiyor. Bu nedenle yeterli bilgilendirme sağlanmadan poliçe imzalanmamalı. OSTİM’de yaşananlar başka firmaların başına gelmemeli”