9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla AÜ rektörlük binası senato salonunda basın toplantısı düzenlendi. AÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Meral Gültekin başkanlığındaki toplantıya, AÜ Sigara Mücadele Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gülay Şadan, AÜ Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniği Uzmanı Hülya Okudan, öğrenciler adına Türk Tıp Öğrencileri Uluslararası Birliği (TurkMSIC) temsilcisi ve Tıp Fakültesi öğrencisi Çağla Şahin ile Sigara Mücadele Kurulu üyeleri katıldı.
HEDEF: DUMANSIZ ÜNİVERSİTE
Açılış konuşmasını yapan AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Meral Gültekin, sigara bırakma konusunda el birliğiyle mücadele edilmesi gerektiğini belirterek, "Dumansız üniversite, dumansız kampus projesiyle yola çıktık. Üniversitemizin hiçbir noktasında sigara satışı yapılmıyor. Amacımız ise 'sigarasız üniversite, sigarasız kampus' diyebileceğimiz günleri görebilmek. Sigarayı bırakamayan birçok kişi olması nedeniyle biraz zaman alacak, fakat hiçbir zaman imkansız olarak görmüyoruz" diye konuştu.
10 KİŞİDEN 3’Ü BAŞARIYOR
'Dumansız Kampüs' projesi kapsamında birçok çalışma yapan AÜ Sigara Mücadele Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gülay Şadan da, tütün kullanımının en büyük salgın hastalıklarından biri ve eroin kadar ciddi bir bağımlılık olduğunu söyledi. Sigara bırakma oranlarının düşük olmasından yakından Prof. Dr. Şadan, sigarayı bırakmak isteyen 10 kişiden yalnızca 3’ünün başarılı olabildiğini kaydetti. Sigarayı bırakmak isteyenlere yardımcı olmak amacıyla 'Sigara bırakma poliklinikleri' açtıklarını anlatan Prof. Dr. Şadan, şöyle dedi:
"2010 yılında 724 hasta AÜ Hastanesi'ndeki polikliniğimize gelerek sigarayı bırakmak istedi. Sigarayı bırakma oranı ise yüzde 40 oranında. Ancak bazıları altıncı aydan sonra yeniden başlıyor. Bırakanların yeniden başlama oranı ise çok yüksek. Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki polikliniğe ise geçen yıl 2 bin 350 kişi başvurdu, burada da yüzde 30- 35 düzeyinde başarı sağlandı. İnsanlar bırakmayı istiyor, ama büyük bölümü yeniden başlıyor. Bu yüzden bizlerin öncelikli amacı hiç başlamamak üzerine faaliyetler yürütmek oluyor."
NARGİLE SİGARADAN TEHLİKELİ
Kapalı alanlarda sigara içmenin yasaklanmasıyla başlayan yasa değişikliklerinden son derece memnun olduklarını belirten Sigara Mücadele Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şadan, sigara yasağının ardından, nargile içimi ve içilen alanların arttığına dikkat çekti. Nargilenin sigaradan daha büyük zararları olduğuna değinen Prof.Dr. Şadan, şöyle konuştu:
"Nargile sigaradan daha tehlikeli. Şeftali, elma, çilek gibi meyve isimleri kullanılarak insanlara daha cazip hale getirilmeye çalışılıyor. Nargile konusunda gençlerin bilinçlendirilmesi gerekiyor. Karbonmonoksit, nikotin ve katran açısından yüksek değerleri olan nargile, akciğer hastalıkları ve kansere sebebiyet veriyor."
Toplantının ardından 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle sigara kullanan tüm vatandaşlara bir kez daha seslenmek isteyen katılımcılar, ellerine aldıkları sigaraları kırdı ve dumansız yeni bir hayata davet etti