Madencilik, taşocakçılığı, imalat sanayi, elektrik, gaz, buhar ve sıcak su üretimi ve dağıtımı gibi birçok sektörün içerisinde yer aldığı işletmelerin 2009 yılında 1.5 milyar TL’lik çevresel harcama gerçekleştirdikleri belirlendi.
TÜİK, Girişimlerde Çevresel Harcama İstatistikleri 2009 rakamlarını açıkladı. Girişimlerde Çevresel Harcama İstatistikleri Araştırması, 2008 yılından itibaren yıllık olarak, madencilik ve taşocakçılığı, imalat sanayi ile elektrik, gaz, buhar ve sıcak su üretimi ve dağıtımı sektörlerinde gerçekleştiriliyor. 2010 yılında araştırmanın kapsamı genişletilerek tüm sektörlerin 2009 yılı çevresel harcamaları belirlendi.
Araştırma kapsamında, geri dönüşüm, elektrik, gaz, buhar ve sıcak su üretimi ve dağıtımı ile kanalizasyon ve atıkların toplanması, hıfzısıhha ve benzeri faaliyetler sektörlerinde 10 ve daha fazla kişi çalışan girişimlere, madencilik ve taşocakçılığı ile atık ve hurda satışı sektörlerinde 50 ve daha fazla kişi çalışan girişimlere, imalat sanayi, inşaat ile oteller ve moteller sektörlerinde 150 ve daha fazla kişi çalışan girişimlere, diğer iş sektörlerinde ise 250 ve daha fazla kişi çalışan girişimlere tamsayım yöntemi uygulandı.
2009 yılında girişimlerin çevresel harcamalarının, 1.34 milyar TL’sini cari harcama ve 154 milyon TL’sini ise yatırım harcaması oluşturdu. Toplamda ise 1.5 milyar TL’lik çevresel harcama gerçekleştirildi.
-2009 YILINDA ÇEVRESEL HARCAMALAR ATIK YÖNETİMİNDE YOĞUNLAŞTI-
Girişimlerin çevresel harcamalarının yüzde 51’i atık yönetimi, yüzde 26’sı atık su yönetimi, yüzde 13’ü dış ortam havasını ve iklimi koruma konularında gerçekleşti.
2009 yılında girişimlerin çevresel gelirleri içinde, hurda ve atık satışı ile atıkların toplanması, taşınması ve bertarafından elde edilen gelirlerin, en yüksek paya sahip olduğu görüldü. Girişimlerin çevresel gelirleri içinde atıkların toplanması, taşınması ve bertarafı yüzde 50, hurda ve atık satışı ise yüzde 42 paya sahip. İmalat sanayi sektörü çevresel gelirlerinin yüzde 70’i, maden ve taşocakçılığı sektörü çevresel gelirlerinin yüzde 73’ü, elektrik, gaz, buhar ve sıcak su üretimi ve dağıtımı sektörü çevresel gelirlerinin yüzde 86’sı, inşaat sektörü çevresel gelirlerinin yüzde 51’i hurda ve atık satışından elde edilirken, diğer sosyal, toplumsal ve kişisel hizmet faaliyetleri çevresel gelirlerinin yüzde 96’sı, diğer sektörlerin çevresel gelirlerinin yüzde 73’ü atıkların toplanması, taşınması ve bertarafından elde edildi.