ANTALYA'nın tarihi Kaleiçi'nde Yat Limanı ve Akdeniz manzarası ile ünlü Gizli Bahçe Konakları'nda yaşanan tahliye şoku, mahkemelik oldu. 3 ayrı parselden oluşan ve 15 yılı aşkın süre önce müze yapılacağı gerekçesiyle istimlak edilen Gizli Bahçe'nin kullanım hakkı, Hazine tarafından 49 yıllığına Toprak Holding'e verilmişti. İşadamı Halis Toprak tarafından restore edilerek 6 yıl restoran olarak çalıştırıldıktan sonra 5 yılı aşkın süre de atıl vaziyette bekleyen Gizli Bahçe, Halis Toprak'ın malvarlığına el konulmasıyla birlikte Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu' (TMSF) yönetimine geçmişti.
5 tarihi konak, 1850 metrekaresi kapalı toplam 3 bin 600 metrekare alandan oluşan Gizli Bahçe, 2010 yılının son aylarında TMSF denetiminde Toprak Holding AŞ tarafından 4 yıllığına ihaleyle kiraya verildi. Antalya'dan TEMA Kuyumculuk firmasınca 50 bin TL teminat ve yıllığı 180 bin TL kira bedeli ile kazanılan ihale sonucunda tadilatı yapılan Gizli Bahçe, 2011'in Temmuz ayında iki binada rock bar, bir alacarte restoran, bir meyhane ve düğün salonu şeklinde hizmete açıldı.
İlerleyen süreçte Halis Toprak'ın mallarını geri veren TMSF, Gizli Bahçe'nin kullanım hakkını ise 14 Şubat 2012 tarihinde sadece tek firmanın katıldığı bir ihaleyle 36 yıllığına devretti. 3 milyon 300 bin dolar karşılığında 36 yıllığına Yaylak Granit AŞ firmasına kullanım hakkının verilmesinin ardından ilk ihalede konakları 4 yıllığına kiralayan firmaya, kullanım hakkının dolmasına 3 yıla yakın bir süre olmasına rağmen 15 gün içinde boşaltması yönünde tebligat gönderildi.
MAHKEMEYE VERDİLER
Atıl vaziyetteki Gizli Bahçe'yi kiraladıklarında içinde farelerin cirit attığını belirten firma ortaklarından Yusuf Kara, 800 bin TL'yi aşkın bir harcama ile tadilat yapıldığını, atıl bir yerin bugün 100'e yakın kişiye istihdam sağlanan bir yere dönüştürüldüğünü söyledi. 3 yıla yakın hakları olmasına rağmen hem TMSF hem de Yaylak Granit firmasının 15 gün içinde boşaltmaları yönündeki tebligatın hukuka aykırı olduğunu savunan Yusuf Kara, neden olarak ise Gizli Bahçe'nin tapu tescilinin halen Toprak Seniteri ve Turizm İşletmeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. firması üzerinde olmasını gösterdi.
SAVUNMA ALINACAK
Yaylak Granit'in tescili üzerine almadan boşaltılmasını isteme gibi bir yetkisi olmadığını savunan Yusuf Kara, 6098 sayılı Borçlar Kanunu'nun 310 ve 311'inci maddelirine aytkırı davranıldığı gerekçesiyle de Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Mevcut firma yetkilileri mahkemeden acil yürütmeyi durdurma kararı talep ederken, mahkeme ise TMSF'nin ve Yaylak Granit'in savunmasının alınması yönünde karar verdi.
KENDİMİZİ YAKARIZ
Yapılanların büyük haksızlık olduğunu belirten Yusuf Kara, TMSF'nin bugüne kadar Türkiye'de sadece Cem Uzan'a uyguladığı 'Orman Kanunu'nu ikinci kez kendilerine uyguladığını söyledi. Kira süreleri dolmadan ya da yaptıkları yatırım bedelleri ve hakları karşılanmadan çıkartılmaya çalışılmalarının hukuki olmadığını belirten Yusuf Kara, "Birkaç gün süremiz kaldı ve kolluk kuvvetleri zoruyla boşaltacaklarını söylüyorlar. Burada kendimizi yakarız" dedi.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)