Valilik ve kaymakamlığa Bilgi Edinme Yasası kapsamında yapılan başvurularda, firmalara ilişkin açma, emisyon, atık depolama imar, inşaat, patlayıcı madde kullanım ve deposu, ÇED, ağaç kesimleri, halk toplantısının yapılıp yapılmadığı gibi birçok konuda ruhsat ve izinlerin cevaplandırılması istendi.
FİRMALARDAN ŞİKAYETÇİ OLDULAR
Finikeli vatandaşlar ve Kent Konseyi adına yapılan başvurular üzerine Antalya Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nden şikayetçi olunan firmaların sorulduğunu belirten Tüketici Hakları Çalışma Grubu Başkanı Ali Ulvi Büyüknohutçu, bölgede faaliyet gösteren tüm firmalardan şikayetçi olduklarını açıkladı.
BAKANDAN 5 SORUYA İKİ CÜMLE YANIT
Öte yandan Finike'de büyük tepkilere yol açan doğa tahribatına ilişkin BDP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna'nın, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na 5 sorudan oluşan soru önergesine, Bakan Eroğlu iki cümleyle yanıt verdi.
Emine Ayna, bölgede yaşayan sayısı, Antalya'da il sınırlarında taş ocağı açma izni verilen firma sayısı, Kızılcık Yaylası'nın çam ve sedir ağaçlarıyla dolu olduğu bilinmesine rağmen neden izin verildiğini sordu.
Ayna ayrıca, bölgenin çam ve sedir ormanı olduğu bilinmesine rağmen taş ocağı açılmasına izin veren yetkililer hakkında Bakanlık olarak herhangi bir idari soruşturma açılıp açılmadığı, bölgede taş ocağı açma izni verilmemiş ise aynı bölgede bulunan yüzlerce mermer taşı ocaklarının kapatılması yönünde bir çalışma olup olmadığı sorularını yöneltti.
Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu ise Ayna'nın sorularına karşı verdiği yanıtta, Finike İlçesi sınırlarında 1 adet taş ocağı, 24 adet mermer ocağı izni verildiğini, bu izinler kapsamında Kızılcık Yaylası'nda 384 adet kızılçam ağacı kesildiğini söyledi. Bakan Eroğlu ayrıca Finike İlçesi'nde dünya mirası olarak kabul edilen sahalar ile koruma altındaki sahalarda taş veya mermer ocağı izni verilmediğinden, cezai işlemin de söz konusu olmadığını kaydetti.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)