Antalya'da yaşayan Rus vatandaşları tarafından kurulan Rusya Dostluk ve Kültür Derneği ile Rus Sanat ve Kültür Derneği tarafından 28 Nisan'da 'Türkiye'de Yaşayan Rus Vatandaşlarının Hukuksal Sorunları' adlı konferans düzenlenecek. Konyaaltı Belediyesi'ndeki konferans salonunda yapılacak etkinlikte her iki derneğin başkanları ile Rus ve Türk avukatlar yaşanan sorunları değerlendirecek. Konferansa Rus parlamenterlerin de katılacağı ifade edildi. Konferansın duyurusu amacıyla yapılan basın toplantısında Rusya Dostluk ve Kültür Derneği Başkanı Marina Sorokina ile Rus Sanat ve Kültür Derneği Başkanı İrina Balcı, etkinlik sonunda çıkarılacak bildirinin Türk ve Rus meclisi üyelerine gönderileceğini kaydetti.
EKONOMİK SIKINTI ŞİDDET NEDENİ
Toplantıda Türkiye'de yaşayan ve Türk erkekleri ile evli olan Rus kadınların sorunlarını anlatan Rusya Dostluk ve Kültür Derneği Başkanı Marina Sorokina, kadına yönelik şiddet olaylarından Rus kadınlarının da olumsuz etkilendiğini dile getirdi. Bazı Rus kadınlarının da Türk eşlerinden şiddet gördüğünü belirten Sorokina, aile içi şiddet olaylarının genellikle kültürel farklılıklar ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle yaşandığını kaydetti. Rus kadınlarının ekonomik özgürlüğünü sağlayamadığı için aile hayatında sorun yaşadığına dikkati çeken Sorokina, "Türkiye'de erkekler para kazanıp karısının yanında olmasını istiyor. Rus kadınlar da çalışarak, ailesine maddi destek sağlamak istiyor. Bir süre sonra bu iki konu nedeniyle aileler arasında sorunlar yaşanıyor" dedi.
'POLİSE GİTMEKTEN KORKUYORLAR'
Sorokina, Türkiye'de yaşayan Rus kadınların çalışma izni alabilmesi için 5 yıl beklemek zorunda kaldığını ve bu nedenle ekonomik bağımsızlığını elde edemediğini dile getirdi. Türk eşlerinden dayak yiyen kadınların, kocasından korkusu nedeniyle polise şikayet etmekten kaçındığını anlatan Sorokina, derneğe müracaat eden kadınlara psikolojik destek verdiklerini ve yaşanan sorunların çözümü için yardımcı olduklarını söyledi. Marina Sorokina, aile içi şiddete maruz kalan Rus kadınlarının, ailelerinin Rusya'da olması ve Türkiye'de sadece eşinin ailesinin yer alması nedeniyle kendilerini yalnız hissettiğini de dile getirdi.
RUS- TÜRK OKULU İSTİYORLAR
Rus Sanat ve Kültür Derneği Başkanı İrina Balcı da Antalya'daki 2 özel Rus okulunda Rus eğitim sistemine göre eğitim verildiğini, ancak sorunların çözümü için yeterli olmadığını aktardı. Bu okullardan mezun olan çocukların Rusya'ya dönmek için, ya da Türkiye'de kalmak için seçim yapmak zorunda kaldığını ifade eden Balcı, her iki ülkede de Rus- Türk okulu açılmasını talep etti. Balcı, Rus ve Türk sisteminin bir arada yer aldığı okulların kurularak, mezun olan çocukların çift diploma kazanmaları ve iş hayatında sorun yaşamamaları gerektiğini söyledi.
KONFERANS KONULARI
Toplantıya katılan Antalya Barosu avukatlarından Bora Aktürk de, konferansta evli Rus ve Türk vatandaşları arasında boşanma olayları, velayet sorunu gibi aile hukuku, oturma izni, vize ve vatandaşlık, çalışma izni konularının ele alınacağını anlattı.
Rusya Federasyonu'ndaki baroya kayıtlı, Antalya'da da danışmanlık hizmeti veren Nazarova Oksana da her iki ülke bireyleri arasında yaşanan evlilik gibi, boşanma olayının da fazla olduğuna dikkati çekti.
Tolga YILDIRIM/ANTALYA, (DHA)