Et ve et ürünlerine yönelik ciddi düzenlemeler getiren ve aralık ayında yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği'ne uygun üretim ve satış yapılmasına yönelik denetimler devam ediyor. Bu yılın ilk 7 aylık döneminde Antalya'da faaliyet gösteren 5 bin 762 ruhsatlı üretim tesisi, kasap ve marketi kapsayan 2 bin 948 denetim yapıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekiplerinin denetimlerinde uygunsuzluk tespit edilenlere, toplam 255 bin 905 TL'lik para cezası kesildi.
KASAP VE MARKETLER DE DENETLENDİ
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, 37 ruhsatlı üretim tesisine yönelik 94 denetim yapılırken, teknik ve hijyenik eksikliklerden dolayı toplam 65 bin 252 TL'lik idari yaptırım cezası uygulandı. Aynı dönemde 404 kasaba yapılan 392 denetimde, 23 kasaba toplam 49 bin 912 TL ceza kesildi. Marketlerde ise 5 bin 321 yere 2 bin 462 denetim yapan ekipler, 74 markete teknik ve hijyenik eksiklikleri nedeniyle 140 bin 741 TL para cezası uyguladı.
UYGUNSUZ OLANLARA CEZA KESİLDİ
Kentte faaliyet gösteren et üretim tesislerinden ve satış noktalarından, temmuz ayı sonu itibariyle toplam 157 numune alındı. Bu numunelerde mikrobiyolojik, histolojik (iç organ, kemik vs. tayini), serolojik (tür tayini), soya, yağ miktarı analizleri yapıldı. Analizler sonucunda bir işletmenin üretmiş olduğu köftede soya geni tespit edilirken, bir üründe yağ oranı yüksek bulundu, 5 üründe de mikrobiyolojik uygunsuzluk tespiti yapıldı. Uygunsuzluk tespit edilen işletmelere yasal işlem uygulandı.
DENETİMLER OLUMLU ETKİLİYOR
Denetimlerle ilgili bilgi veren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Dallı, Et ve Et Ürünleri Tebliği'nin sektöre ciddi bir ivme kazandırarak köklü değişiklikler getirildiğini söyledi. Dallı, karışım ürünlerin yasaklanması, et karışımlarında soya kullanımının engellenmesiyle kalite açısından düşük ve mekanik ayrılmış kıymanın et ürünlerinde kullanımının yasaklanması konusunda ciddi denetimler yapıldığını aktardı.
İl Müdürü Ahmet Dallı, "Bu konudaki denetimler sıklaştırılarak devam etmektedir. Özellikle et üretim tesislerinden ve satış noktalarından temmuz ayı sonu itibariyle alınan 157 numuneden sadece 7'sinde uygunsuzluk çıkması, işletmelerimizin et ve et ürünleri konusunda olumlu bir süreçte olduğunun önemli bir göstergesidir" dedi.
Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA)