Akdeniz Üniversitesi’nde (AÜ) öğrenim gören Ekoloji Topluluğu grubu öğrencilerinin ‘Engellilere kapaktan yollar yapalım’ sloganıyla başlattığı kampanyada 2.5 ayda 1.5 ton kapak toplandı. Bir geri dönüşüm şirketiyle anlaşan öğrenciler, 13’ü manüel, 1'i akülü olmak üzere 14 tekerlekli sandalye alabilecek gelir elde etti.
Türkiye’nin dört köşesinde çığ gibi büyüyen kapak toplama kampanyası, Antalya’da büyük ilgi gördü. AÜ Ekoloji Topluluğu’nun Kasım ayında ‘Engellilere kapaktan yollar yapalım’ sloganıyla başlattığı kapak toplama kampanyasının birinci bölümü sona erdi. 2.5 aylık sürede yaklaşık 1.5 ton kapak toplayan öğrenciler, tüm kapakları plastik kasa yapılmak üzere anlaştıkları geri dönüşüm firmasına vererek, 13’ü manüel ve 1'i akülü olmak üzere toplam 14 tekerlekli sandalye alabilecek gelir elde etti.
MALEZYA'DAN KAPAK
AÜ Çevre Mühendisliği Bölümü’nde eğitim gören ve koordinatörlüğünü Serkan Uzak ve Cihan Aydın’ın üstlendiği proje, yine aynı bölüm öğrencileri Eda Ak, Elif Sinem Aygün ve Gökhan Kaya’nın destekleriyle tüm Antalya’da çığ gibi büyüdü. Kentteki birçok okul ve sivil toplum kuruluşundan sosyal sorumluluk içeren kampanyaları için destek gördüklerini aktaran Gökhan Kaya, “Batman ve Kilis illerinden kapak gönderenler oldu. Hatta Malezya, Polonya ve Bosna Hersek gibi ülkelerden bizlere ulaşıp topladıkları kapakları nasıl ulaştırabileceklerini sordular. Çevre Mühendisliği öğrencileri olarak asıl amacımız çevreyi korumaktı. Tabi bunu yaparken sosyal bir sorumluluk yüklemek de gerçekten anlamlı oldu. 14 engelliye kapaklardan yol yapabileceğimiz için mutluyuz” diye konuştu.
BU KEZ HEDEF 10 TON
Kentten gelen yoğun talep üzerine bahar döneminde de kapak toplamaya devam edeceklerini kaydeden Proje Koordinatörü Serkan Uzak, şöyle dedi:
“Akdeniz Üniversitesi olarak bu projeye Kasım ayında başladık. Kendi çabalarımızla geçen ay sonunda 750 kilogramı hedeflerken gerek çevreden gelen destekler, gerek geri dönüşüm şirketinin kilogram başına verdiği ücreti normalin çok üzerine çıkarmasıyla 1,5 ton kapağa ve 14 tekerlekli sandalye alabilecek gelire ulaştık. Gösterilen ilgiden dolayı projenin ikinci ayağı olan bahar döneminde kapak toplamaya daha koordineli şekilde devam edeceğiz. Yaz aylarında su tüketim oranının arttığını da düşünerek hedefimizi 10 ton kapak olarak belirledik. ‘Engellilere kapaktan yollar yapalım’ projemizin ikinci aşamasında elde ettiğimiz gelirle işitme ve görme engelli insanlarımız için gerekli olan araç ve gereçleri temin etmek istiyoruz.”