Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
3 Nisan 2014 Perşembe - 13:41

Enflasyon 6 ayın en yükseğinde

Tüketici fiyatları 2014 yılı Mart ayında beklentilerin üzerinde artış gösterdi. Yıllık enflasyon en son 6 ay önce yüzde 8'in üzerinde gerçekleşmişti.

Enflasyon 6 ayın en yükseğinde
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

ANKARA (ANKA) – Tüketici fiyatları 2014 yılı Mart ayında beklentilerin üzerinde artış gösterdi. Mart ayında Tüketici Fiyat Endeksi bir önceki aya göre yüzde 1.13 oranında artarken, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi yüzde 0.74 oranında artış gösterdi. Mart ayında yıllık enflasyon da yüzde 8,39'a yükseldi. Yıllık enflasyon en son 6 ay önce yüzde 8'in üzerinde gerçekleşmişti. 
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2014 yılı Mart ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ ÜFE) verilerini açıkladı. Buna göre TÜFE’de (2003=100) 2014 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1.13, geçen yılın Aralık ayına göre yüzde 3.57, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8.39 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7.70 artış gerçekleşti.
YURT İÇİ ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ AYLIK YÜZDE 0.74 ARTTI
YİÜFE, 2014 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 0.74, geçen yılın Aralık ayına göre yüzde 5.52, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12.31 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 6.95 artış gösterdi.
AYLIK EN YÜKSEK ARTIŞ GİYİM VE AYAKKABI GRUBUNDA
Aylık en yüksek artış yüzde 2.49 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti. Ana harcama grupları itibariyle 2014 yılı Mart ayında endekste yer alan gruplardan gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 2.10, lokanta ve otellerde yüzde 1.33, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 1.20, ev eşyasında yüzde 0.90 artış gerçekleşti.
AYLIK DÜŞÜŞ GÖSTEREN TEK GRUP ALKOLLÜ İÇECEKLER VE TÜTÜN
Ana harcama grupları itibariyle 2014 yılı Mart ayında endekste yer alan gruplardan sadece alkollü içecekler ve tütün grubunda yüzde 0.02 oranında düşüş gerçekleşti.
YILLIK EN YÜKSEK ARTIŞ ULAŞTIRMA GRUBUNDA GERÇEKLEŞTİ
Mart ayında yıllık en yüksek artış yüzde 13.74 ile ulaştırma grubunda gerçekleşti. TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre lokanta ve oteller yüzde 12.51, gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 10.12, eğitim yüzde 9.98, eğlence ve kültür yüzde 7.97 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama gruplarını oluşturdu.
AYLIK EN YÜKSEK ARTIŞ YÜZDE 1.54 İLE TEKİRDAĞ, EDİRNE, KIRKLARELİ’DE YAŞANDI
İstatistiki Bölge Birim Sınıflaması (İBBS) Düzey 2’de bulunan 26 bölge içinde, Mart ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 1.54 ile Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli illerini kapsayan TR21’de oldu
Mart’ta, geçen yılın Aralık ayına göre en yüksek artış yüzde 4.79 ile Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan illerini kapsayan TRA2 bölgesinde, geçen yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 9.53 ile Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerini kapsayan TRA1 bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış yüzde 9.29 ile Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerini kapsayan TRC1 bölgesinde gerçekleşti.
297 MADDENİN ORTALAMA FİYATLARI ARTTI
Mart 2014’te endekste kapsanan 432 maddeden; 49 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 297 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 86 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.
ÖZEL KAPSAMLI TÜFE
Çekirdek enflasyon olarak da ifade edilen özel kapsamlı TÜFE göstergelerine bakıldığında 2014 yılı Mart ayında bir önceki aya göre mevsimlik ürünler hariç özel kapsamlı TÜFE’de yüzde 0.76 oranında artış yaşandı. İşlenmemiş gıda ürünleri hariç enflasyon yüzde 0.89 oranında artış gerçekleşirken enerji hariç enflasyonda yüzde 1.40 oranında artış görüldü. İşlenmemiş gıda ve enerji hariç göstergelerde yüzde 1.17 oranında artış yaşanırken, enerji, alkol ve tütün hariç göstergelerde yüzde 1.50 oranında arttı. Bu son grup ile birlikte fiyatın yönlendirilen ve dolaylı vergiler hariç tutulduğunda Mart’ta yüzde 1.53 oranında artış olurken, bunlara işlenmemiş gıda eklendiğinde 1.32 oranında artış yaşandı. İşlenmemiş gıda, enerji, alkollü içki, tütün ve altın hariç grupta bir önceki aya yüzde 1.25 oranında, enerji, gıda, alkol, tütün ve altın hariç göstergelerde ise yüzde 1.20 oranında artış görüldü.
İşlenmemiş gıda, enerji, alkollü içki, tütün ve altın hariç grupta yıllık artış Mart ayında yüzde 9.52 olurken, enerji, gıda, alkol, tütün ve altın hariç göstergelerde yıllık artış yüzde 9.32 olarak gerçekleşti.
YURT İÇİ ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ AYLIK YÜZDE 0.74 ARTTI
YİÜFE, 2014 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 0.74, geçen yılın Aralık ayına göre yüzde 5.52, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12.31 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 6.95 artış gösterdi.
Yıllık YİÜFE, bir önceki aya göre geriledi. 2014 yılı Ocak ayında yıllık YiÜFE'de yüzde 10.72, Şubat ayında yüzde 12.40 düzeyinde artış gerçekleşmişti. Çift haneli seyrini sürdüren YİÜFE, Mart ayında yüzde 12.31 artış gösterdi.
SANAYİNİN DÖRT SEKTÖRÜNDE FİYATLAR
Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0.10 düşüş, imalat sanayi sektöründe yüzde 1.03 artış, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 1.69 düşüş ve su sektöründe yüzde 0.56 artış olarak gerçekleşti.
EN YÜKSEK AYLIK ARTIŞ DERİ VE İLGİLİ ÜRÜNLER SEKTÖRÜNDE GERÇEKLEŞTİ
Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; yüzde 3.06 ile deri ve ilgili ürünler, yüzde 2.79 ile diğer mamul eşyalar, yüzde 2.78 ile bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünler alt sektörleri oldu. Buna karşılık elektrik, gaz üretim ve dağıtımı yüzde 1.69, diğer madencilik ve taşocakçılığı ürünleri yüzde 1.40 ve kok ve rafine petrol ürünleri yüzde 1.09 bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu.
ANA SANAYİ GRUPLARINDA EN ÇOK ARTIŞ DAYANIKLI TÜKETİM MALINDA GERÇEKLEŞTİ
Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2014 yılı Mart ayında en yüksek aylık artış dayanıklı tüketim mallarında, en yüksek yıllık artış ise sermaye mallarında gerçekleşti. Aylık bazda ara malı fiyatları yüzde 0.77, dayanıklı tüketim malları fiyatları yüzde 1.92, dayanıksız tüketim malları fiyatları yüzde 1.31, sermaye malı fiyatları yüzde 0.98 artarken, enerji fiyatları yüzde 1.12 oranında geriledi.
Yıllık bazda ara malı fiyatları yüzde 13.52, dayanıklı tüketim malları yüzde 10.08, dayanıksız tüketim malları yüzde 12.31, enerji yüzde 6.20, sermaye malı fiyatları yüzde 15.26 oranında artış gösterdi.

 
Irina Shayk, dosso dossi fashion show'a geliyor
 
ATSO 132 yaşında
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Binlerce kişinin borcu silinecek!
Geçici personele (4/C'li) kadro verilmesiyle ilgili düzenlemeye son şekli ...
Seçim bitti, zamlar geliyor
Seçim yatırımı olarak bekletilen enerji zamları bugünden itibaren yapılıyor. İlk zam elektriğe.
Binlerce vatandaşa aylık müjdesi!
Hükümet, milyonlarca yoksula müjde verdi. Yeni yönetmelikle 65 yaş üstü ...
 
Altın için müthiş tahmin!
West Shore Funds Portföy Yöneticisi James Rickards, altının onsunun önümüzdeki ...
Müjde! O ücret kalkıyor
Bankalar Birliği Başkanı, BDDK ile ücret ve komisyon düzenlemesini tamamladıklarını ...
ATM‘lerde 8 Nisan paniği!
Microsoft 8 Nisan'dan itibaren XP'ye destek vermeyeceğini açıkladı. Tüm ...
 
Konuta büyük zam
Gezi olayları, 17-25 Aralık operasyonları ve hukuk skandalları sonrası ...
Vali Fraport IC'yi ziyaret etti
ANTALYA Valisi Sebahattin Öztürk, Vergi Haftası Nedeniyle Kurumlar Vergisi ...
Zam şampiyonu Çarliston
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak'ın verdiği bilgiye ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva