Öğrencilere 'Hayatının Yazarı Sensin' söyleşisi
Öğrencilere 'Hayatının Yazarı Sensin' söyleşisi
Akdeniz Üniversitesi'nden sağlık turizmini güçlendirecek adım
Akdeniz Üniversitesi'nden sağlık turizmini güçlendirecek adım
Muratpaşa’da güne sporla başlıyorlar
Muratpaşa’da güne sporla başlıyorlar
Ölü bulunan bebeğin annesi tutuklandı
Ölü bulunan bebeğin annesi tutuklandı
11 Temmuz 2013 Perşembe - 12:20

Dondurmadaki tehlike

AKDENİZ Üniversitesi Gıda Güvenliği ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık, içinde küçük buz parçacıkları ve kristalleşme oluşan dondurmanın gıda zehirlenmesine yol açabileceği için kesinlikle yenmemesi gerektiğini söyledi.

Dondurmadaki tehlike
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya Gıda Mühendisleri Odası Başkanı da olan Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık, dondurmanın protein, karbonhidrat, yağ ve A, B, C, D, E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller açısından zengin bir gıda maddesi olduğunu kaydetti. Sıcak yaz günlerinde serinletici özelliği nedeniyle sevilerek tüketilen dondurmanın öğün arasında yenmesinin daha uygun olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Şık, dondurma yedikten sonra biraz ılık su içmenin mideyi rahatlattığını kaydetti. Aç karnına dondurma yemenin bazı insanlarda mide ağrısına neden olabileceğini, ayrıca çocukların külahlı dondurma yerken lokmaları hemen yutmaması gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık, dondurma külahının ağızda bir süre tutup yumuşadıktan sonra yutulmasını, aksi takdirde boğazda tıkanmaya neden olabileceğini dile getirdi.
ZEHİRLENMEYE NEDEN OLABİLİR
Dondurmanın sütten imal edildiğini, dolayısıyla her süt ürünü gibi bozulmaya, mikrop üremesine elverişli bir gıda maddesi olduğunu hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık, ağlıklı koşullarda üretilen, taşınan ve muhafaza edilen dondurmaların tüketilmesi gerektiğini belirtti. Yrd. Doç. Dr. Şık, üretim aşamasında kullanılan hammaddenin sağlıklı, ekipmanların da hijyenik olmaması halinde, sütten imal edilen dondurmanın mikrop üremesi sonucu hastalık yapıcı bakterilerin bulaşmasıyla insanlarda gıda zehirlenmesine neden olabileceği uyarısında bulundu.
SERVİS KAŞIĞI YIKANMALI
Dondurma satış yerlerinde buzluktan çeşitli dondurmaları külahlara servis yapmak için kullanılan kaşıkların iş bittiğinde satış elemanı tarafından bir bardak su içine konmasının önemli yanlışlardan biri olduğuna dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Şık, "Zamanla bu su içinde mikroplar çoğalmaktadır. Bu da sağlık sorunlarına neden olabilir. Firmalar bu konuya dikkat etmeli, servis kaşıklarını sık sık yıkayarak temizlemelidir" dedi.
BUZLANMIŞ DONDURMAYA DİKKAT
Dondurmanın bozulmaya karşı çok hassas bir gıda maddesi olması nedeniyle üretildikten sonra satışa sunuluncaya kadar mutlaka derin dondurucularda muhafaza edilmesi gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık, "Saklama koşulları uygun değilse, dondurmanın kendine özgü yapısı bozulacaktır. Yediğimiz dondurmanın bir kısmı havadır. Yani dondurma bir miktar hava içerir. Eğer uygunsuz koşullarda saklama sonucu dondurma erimişse, içerdiği havayı yitireceği için hacmi azalır ve içinde küçük küçük buz parçacıkları oluşur. Bu tip ürünler karşısında tüketiciler dikkatli olmalıdır" diye konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık, içinde küçük buz parçacıkları ve kristalleşme oluşan dondurmanın tüketilmesi halinde gıda zehirlenmesine yol açabileceğini, bu nedenle kesinlikle yenmemesi gerektiğini söyledi.
SON TÜKETİM TARİHİNE DİKKAT
Yeterli soğutma sistemi olmayan, güneş ışığı ve toza maruz kalan ortamlarda satışa sunulan dondurmaların sağlığı olumsuz etkileyebileceğine dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Şık, ambalajlı satılan dondurmanın etiket üzerinde yer alan, üretim ve son kullanma tarihini dikkat edilmesi, ambalajı yırtılmış, tadı, kokusu değişmiş dondurmaların tüketilmemesi gerektiğini dile getirdi.
Tolga YILDIRIM/ANTALYA, (DHA)

 
Plajda ‘Beyaz’ parti
 
Pet şişede cinsel risk
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Plajda ‘Beyaz’ parti
DANİMARKALI ünlü şarkıcı Medina ve DJ Kato, Antalya'nın Alanya İlçesi'nde ...
‘Çeyrek yerine gram altın alın’ uyarısı
ANTALYA Kuyumcular Odası (AKOD) Başkanı Ferda Erdem, altın fiyatlarındaki ...
Kraliçe bebek büyütüyor
ANTALYA'da yaşayan tescilli güzel Olga Zarubina Karatygın, çocuğunu büyütüyor. ...
 
Çalıntı eşyaları piyasaya sürüyordu
ANTALYA'da ev ve işyerlerinden çalınan cep telefonu, bilgisayar ve televizyonları ...
Turistlerin ilginç soru ve sorunları
ANTALYA'da 'Alo 179 Turizm Çağrı ve Danışma Merkezi'ni arayan yerli ve ...
AKSAV kadük olma yolunda
ULUSLARARASI Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin 50'nci yılının ...
 
Lezzet yolculuğu
AKSU girişinde hizmet veren Anadolupark Restaurant, Ramazan ayında eşsiz ...
Ramazan önerileri
ANTALYA Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Murat Özdemir, ramazan ayında günlük ...
Doğum gününü teknede kutladı
TEZ- Tur Kemer Bölge Sorumlusu Rüstem Selimov, arkadaşlarıyla birlikte ...
 
Dursun Gündoğdu
Bu CHP, onları vekil bile yapar
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Cumhuriyeti kutluyoruz
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Katliam yasasını geri çekin
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Kasım ayı, kişisel gelişiminiz için size güçlü fırsatlar getiriyor. Akrep burcundaki Yeni ay, arzularınızı keşfetmeniz ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva