Isparta'da üretilen 550 bin ton elmadan ıskartaya çıkan 200 bin ton elma, öğrenciler tarafından hayata geçirilen bir projeyle katma değere dönüştürüldü. Elma suyundan bakteriyel selüloz üreterek bunu kıvam artırıcı olarak diyet mayonezde kullanan öğrenciler, yağı azaltılmış ve enerji içeriği düşük mayonezlerini piyasaya önerdi.
Isparta Gönen Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencilerinden Havva Cemre Egeli ve Ayşe Sena Kahraman'ın 'Bakteriyel selüloz kullanarak diyet mayonez üretimi' başlıklı projesinde ezik, bereli, ıskarta elmalar kullanıldı. Proje yürütücülerinden Egeli, elmadan ürettikleri bakteriyel selülozun mayonezdeki yağ içeriğinin düşürülmesi üzerine etkisini incelediklerini söyledi. Egeli, çalışmalarında mayonez bileşiminde yer alan yumurta, limon suyu, tuz, şeker ve su miktarlarının sabit tutulduğunu, yağ miktarının azaltılıp ikame olarak bakteriyel selüloz miktarının artırıldığını anlattı.
ÖĞRENCİLERDEN PİYASAYA ÖNERİ
Havva Cemre Egeli, "Sonuç olarak bakteriyel selüloz kullanımı sayesinde yağ oranı azalmış, enerji içeriği düşük ve diyet lif içerikli mayonezi elde etmiş olduk. Bunu da tüketici ürün olarak piyasaya öneriyoruz" dedi.
Diğer proje yürütücülerinden Ayşe Sena Kahraman da bu proje sayesinde tarımsal atık halindeki elmanın katma değer oluşturabileceğini ortaya koyduklarını dile getirdi. Isparta'da 550 bin ton elma üretildiğini, bunun 200 bin tonunun ise ıskartaya çıktığını aktaran Kahraman, dolayısıyla bu projenin çevre açısından olduğu kadar ekonomide katma değer yaratma açısından da büyük öneme sahip olduğunu belirtti.
Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)