Son yıllarda yetki ve sorumlulukları azaldığı için gözden düşen muhtarlık, maaşlara yapılan zamla yeniden gözde oldu. 30 Mart yerel seçimlerinde yarışacak muhtar adaylarının sayısında patlama yaşanırken, Türkiye genelinde 32 bin dolayında muhtarlık için 150 binden fazla aday yarışıyor.
Muhtar aylıklarını 457 TL’den 871 TL’ye çıkarılması muhtarlığı yeniden gözde yaptı. Maaş artışının etkisiyle 30 Mart yerel seçimlerinde yarışacak muhtar adaylarının sayısında patlama oldu. Türkiye Muhtarlar Federasyonu Başkanı Ramazan Özünal, “Şu anda çok ilgi var. Özal döneminde de muhtarlara silah verilmesini sağlayan düzenleme olduğunda benzer bir artış olmuştu. Ama şu anki ilgi daha fazla, geçen seçimlere göre sayı iki kat arttı diyebiliriz” dedi. Türkiye genelinde 32 bin dolayında olan muhtarlık için 150 binden fazla aday yarışıyor.
GÖSTERGE RAKAMI ARTTIRILDI
Muhtarlarla ilgili olarak geçtiğimiz yıl TBMM’de kabul edilen yasa ile maaşlarda artış yapılmasının yolu açıldı. Tek maddelik değişiklikle muhtarlara verilen aylık ödeneğin belirlenmesinde kullanılan gösterge rakamı 3 binden 5 bin 700’e çıkarıldı. Bakanlar Kurulu’nun söz konusu rakamı iki katına çıkarma yetkisi de korundu. Söz konusu düzenleme bu yıl itibariyle de uygulamaya girdi. Ocak ayında yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile muhtarların aylık ödenekleri 457 TL’den 871 TL’ye çıkarıldı. Köy muhtarları bu tutar üzerinden en düşük 228 lira sosyal güvenlik primi öderken, mahalle muhtarları ise 342 lira prim ödüyor. Söz konusu ücret artışının bütçeye maliyeti ise yıllık 261 milyon lira olarak hesaplanıyor.
Maaş artışlarının ardından ilk yerel seçim olma özelliği taşıyan 30 Mart seçimlerinde ise 150 bin 514’ü erkek, 5 bin 500’ü kadın olmak üzere toplam 156 bin 14 muhtar adayının yarışması bekleniyor. Sadece İstanbul’da 934 muhtarlık için yaklaşık 5 bin adayın yarışacağı ifade ediliyor. Türkiye Muhtarlar Federasyonu Başkanı Ramazan Özünal, muhtar ödeneklerinin de etkisi ile aday patlaması yaşandığını söyledi. Kendilerinin de bu konuda uğraş verdiğini ve başarılı olduğunu savunan Özünal, “Rahmetli Özal zamanında da muhtarlara tabanca verilmesi yönünde bir karar alınmıştı. O zaman da ilgi artmıştı, ancak bu kez daha yoğun” dedi. Şu anda 53 bin olan muhtar sayısının yeni büyükşehir yasası ile azalacağını ve 32-35 bin civarına ineceğini kaydeden Özünal, “Muhtarlıklarda birleşmeler olacak. Buna karşın ciddi bir talep patlaması var. Diğer yıllarla kıyaslandığında, aday sayısı iki katını aşıyor. Şu anda 150 bin civarında aday var” dedi.
KADIN ADAYLARDA DA ARTIŞ VAR
Bu yıl kadın ve genç adaylarda da artış olduğunu vurgulayan Özünal, “Bir mahallede üç aday varsa en az iki tanesi kadın oluyor. Mesela Ankara’da 5-6 kadın adayın yarıştığı yerler var” değerlendirmesinde bulundu. Özünal, “Muhtarlık siyasetin ilk basamağı, bu nedenle önemli” dedi.
SINIR TANIMAYAN MUHTARLAR VAR
MUHTARLAR ilginç vaatlerle dikkat çekiyor. Erzurum’un Pasinler İlçesi Paşabey Mahallesi Muhtar Adayı Yunus Yıldız, “Gasilhane ve Morg” sözü verdi. Trabzon Erdoğdu Mahallesi’nden aday Ragıp Karaali bekarların düğün, nişan masraflarını karşılayacak. Manavgat A. Hisar Mahallesi adayı Orhan Acun 1 Şubat- 30 Mart arası ücretsiz fön vaat etti. Taraklı Yusutbey Mahallesi Muhtar Adayı Sadullah Bozkurt ise elektrik faturası ödeyecek.
ODTÜ’LÜ GENÇ DE MUHTAR ADAYI
BU seçimlerde genç muhtar adayları da dikkat çekiyor. İzmir Eşrefpaşa semti Atilla Mahallesi Muhtar Adayı Uğur Başak. 27 yaşındaki Başak’ın en önemli vaadi dar gelirliden mühür ücreti almamak. Turgutlu Yedi Eylül Mahallesi’ne muhtar adayı Deniz Bezen’in yaşı ise 25. Çankaya Barbaros Mahallesi Muhtar Adayı Deniz Ülger ise 26 yaşında muhtar adayı, ODTÜ’de yüksek lisans yapıyor.
İNTERNETTE KAMPANYA
BU yıl yapılacak muhtarlık seçimlerinde internet de önemli bir kampanya unsuri olarak dikkat çekiyor. Bazı siteler muhtar adaylarına, 19 TL’ye internetten tanıtım çalışması paketi satıyor. Söz konusu pakette, gönderilecek bir resim ve özgeçmişle; adayın tanıtımının seçimlere kadar internette yapılması vaadi yer alıyor.