Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Mutlu, yaklaşık 3 yıl önce Antalya kıyılarında katil yosun olarak adlandırılan türün tesadüfen belirlendiğini, 50 metre derinliğe kadarki bölgede bu yosun türünün görüldüğünü söyledi.
Prof. Dr. Mutlu, türün uygun ortam bulduğunda çok hızlı yayılma ve çoğalma gösterdiğini belirtti. Prof. Dr. Mutlu, "Katil yosun denmesinin bir nedeni, diğer bitkilere gölge yapması. Nasıl büyük bir ağaç gölge yapınca yanında diğer bitkilerin gelişimine izin vermezse, bu tür de diğer çayır ve alglerin büyümesine engel oluyor" dedi.
BATI AKDENİZ'DE BÜYÜK TEHLİKE
Prof. Dr. Erhan Mutlu, bu türün Pasifik Okyanusu'na ait bir tür olduğunu belirtti. Prof. Dr. Mutlu, "Bu yosun, besin değerinin yüksek olması nedeniyle Atina'dan Cebelitarık Boğazı'na kadar olan Batı Akdeniz'de deniz tabanını halı gibi kaplıyor. Batı Akdeniz için çok büyük tehlike diyebiliriz. Özellikle Fransa ve İspanya kıyılarında büyük problem olduğunu söyleyebiliriz. Ancak Atina'dan İskenderun'a kadar olan Doğu Akdeniz'de, denizi besleyen nehirlerin azlığı, nitrat ve fosfat gibi bu yosun için önemli olan değerlerin azlığına yol açıyor" diye konuştu.
Diğer etkenleri de sıralayan Prof. Dr. Mutlu, şöyle dedi:
"Su sıcaklığının kış döneminde düşmesi, yine tropik türler olan deniz tavşanı ve salyangozun da katil yosunu tüketmesi nedeniyle Doğu Akdeniz'de çok büyük tehlike arzetmiyor. Doğu Akdeniz'de Mayıs-Haziran aylarında deniz suyunun ısınmaya başlamasıyla üreme ve çoğalması hızlanıyor. Ağustos-Eylüle kadar da sürüyor. Sonbahar ile birlikte ise yeterli besin olmaması, suyun soğuması, deniz tavşanı ve tropik salyangoz türünün tüketiyor olması nedenleriyle yok oluyor."
İSKENDERUN KIYILARINDA DAHA YAYGIN
Prof. Dr. Erhan Mutlu, Doğu Akdeniz'de Seyhan ve Ceyhan gibi nehirlerden dolayı İskenderun Körfezi'ndeki besin değerinin yüksek olması nedeniyle Doğu Akdeniz'in diğer bölgelerine göre burada daha büyük tehlike gösterdiğini açıkladı.
Prof. Dr. Mutlu, katil yosuna karşı en önemli silahlardan birinin de yine tropikal bölgelerden Akdeniz'e göç etmiş olan deniz tavşanı ve salyangoz türü olduğunu söyledi.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)