ANTALYA'nın Manavgat ve Serik ilçeleri sınırları içerisinde yeralan Köprüçay üzerinde yapımı planlanan 9,78 mw gücündeki Zincirli HES'in kurulumuna ilişkin Zincirli Elektrik Üretim A.Ş.'nin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu başvurusuna, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu 'ÇED Olumlu' kararı verdi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 19 Mart tarihli kararı sitesinde duyurdu.
Zincirli HES'in kapsayacağı Manavgat-Sağırin Köyü ile Serik-Bucakköy'de bulunan arazilerin, Bakanlar Kurulu'nun 30 Temmuz 2012 tarihli kararı uyarınca 'acele kamulaştırma' kapsamına alınması kararlaştırılmıştı. Geçmişte savaş koşullarında ülke savunmasına yönelik kullanılan 'acele kamulaştırma' yetkisinin, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na devredilmesi kapsamında bölgede yürütülen kamulaştırma çalışmaları da devam ediyor.
RAFTİNG TEHLİKEDE
Yılda 1 milyona yakın turistin rafting, trekking gibi çeşitli alternatif turizm faaliyetlerine katıldığı Köprülü Kanyon Milli Parkı içindeki rafting işletmeleri için DSİ, HES inşaatı başlaması durumunda kayıtsız şartsız alanın terk edilmesi yönünde karar almıştı.
Olukköprü ile Karabük Köprüsü arasındaki 12 kilometrelik parkurun, Sağırin Köprüsü'ne kadar uzatılması talebini değerlendiren DSİ Antalya Bölge Müdürlüğü, Zincirli HES ile kurum arasında 'Su Kullanım Hakkı Anlaşması( imzalandığına dikkat çekerek, 'HES projesi inşaatı başladığında güzergahın hiçbir şart öne sürülmeden terk edilmesi gerektiği ve inşaat başlangıcına kadar uygun görüldüğü' yönünde görüş bildirmişti.
11 KÖYÜN GEÇİMİ RAFTİNG
Dünyaca tanınan bir rekreasyon alanı olan bölgedeki 11 köy, geçimini ağırlıklı olarak rafting ve kırsal turizmden sağlıyor. Bölgede raftinge yönelik 36 firma faaliyet veriyor. Hem köylüler hem de firmaların rafting faaliyetleri ile doğanın olumsuz etkilenmesinden endişe duyuluyor.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)