Antalya'da ayıplı mal satan zincir maketin şubesine mühür
Antalya'da ayıplı mal satan zincir maketin şubesine mühür
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Antalya'da
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Antalya'da
'Yenidoğan çetesi' lideri Fırat Sarı hakim karşısında
'Yenidoğan çetesi' lideri Fırat Sarı hakim karşısında
Antalya'da demokrasi için sanat
Antalya'da demokrasi için sanat
2 Şubat 2013 Cumartesi - 09:51

Cuma günü tatil olsun

Haberin başlığını görüp hemen sevinmeyin. Bu haberin Türkiye ile ilgisi yok. Gambiya'da uzun süre tartışmalara yol açan 'Cuma günü tatil olsun' talebi kabul edildi. Böylece bu Afrika ülkesinde çalışanlar haftada üç gün tatil yapacak.

Cuma günü tatil olsun
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Küçük bir Afrika ülkesi olan Gambiya’da, kamu sektörü çalışanları için hazırlanan haftalık çalışma takvimi dünya çapında yankı uyandırdı. Gambiyalı kamu çalışanları Pazartesi'den Perşembe'ye 08:00 – 18:00 saatleri arasında çalışacak, hafta sonu dışında Cuma günü de tatil yapacak. Gambiyalılar haftada 40 saat çalışma süresini doldurup Cuma günü çalışmama lüksüne sahip.

Gambiya’nın Cuma gününü tatil ilan ederek çalışma haftasını kısaltmasının ardından dünyada bu modelinin ideal olup olmadığı konusunda tartışmalar alevlendi.
Gambiya Cumhurbaşkanı Yahya Jammeh’e göre sağlıklı ve zengin bir ulus için elzem olan bu karar ile Gambiyalılar artık sosyal faaliyet, ibadet ve tarım için kendilerine daha fazla zaman ayırabilecek.

19. Yüzyılın karanlık günlerinde, sanayileşmiş ülkelerde işçiler Pazar günleri tatil yapabildiklerinde kendilerini şanslı sayarlardı. 20. Yüzyılda kazanılan 40 saatlik çalışma süresi ve Cumartesi-Pazar tatili hakkı emek hareketi için önemli bir dönüm noktası olmuştu. O günden sonra iktisadi hayattaki gelişmeler pek çok değişik uygulamayı da beraberinde getirdi.
AMERİKA YİNE ÖNCÜ
2008 yılında, ABD’nin Utah eyaletinde yaklaşık 17.000 kamu görevlisi maliyetlerini düşürmek amacıyla günde 10 saat (haftada dört gün) çalışmaya başladı. Bu uygulama sadece 3 yıl sürdü.

ABD’nin başka eyaletlerinde de haftada dört gün çalışma fikri çokça tartışılmıştı. Oregon ve Texas’da yapılan tüm çalışmalara rağmen Dört Gün Yasası meclisten geçmedi. Georgia ve Virginia eyaletlerinde ise bazı kurumlarda dört günlük çalışma haftası denemeleri yapıldı.

Dört günlük çalışma haftası, her üç kişiden birinin yarı zamanlı veya 40 saatten az çalıştığı Hollanda’da oldukça popüler. İngiltere'de, aralarında gazetecilerin de olduğu bazı meslek sahipleri genelde haftada dört gün uzun vardiyalarla çalışmayı tercih ediyor.

Günlük uzun mesailerle tatil gününü artırmak, esnek çalışma düzenlemeleri ya da vardiyalı çalışma olanaklarına rağmen Batı’da hala en çok kabul gören çalışma düzeni dokuz-beş arası mesai yapılan beş günlük hafta modeli.
DÖRT GÜNLÜK HAFTA YAYGINLAŞACAK MI
Amerika’da iş geliştirme çalışmaları yapan bir şirket, Cuma günlerini çalışanları için “araştırma günü” ilan etmiş. Modern hayatın çok hızlı aktığını söyleyen şirket yetkilileri Cuma gününün çalışanların kaybettikleri enerjiyi kazanmaları için ideal gün olduğunu belirtiyor. Çalışanların Cuma günü işe gelip araştırma yapmasına ya da ailesi ile vakit geçirmesine müdahale edilmiyor çünkü pazartesi işe dinç gelen çalışanların performansından memnun olan şirket böyle bir sınırlamaya gerek görmemiş. Çalışanların bu uygulamadan sonra daha çok işbirliği yaparak daha hızlı çalıştığı gözlemlenmiş.
Utah eyaletinin kamu bilgilendirmelerinde dört gün çalışma ile ilgili verimlilik artışı açısından kesin kanıtların bulunmadığı, pilot kurumlarda dört gün çalışma sonucunda elde edilen yıllık ısıtma ve elektrik tasarrufunun 502 bin dolar olarak gerçekleştiği belirtilmiş (öngörülen tasarruf rakamı 3 milyon dolar). Ancak, kısa hafta savunucuları 1974’deki büyük durgunluk sırasında uygulanan 3 günlük çalışmanın bile üretimi çok az düşürdüğünü söyleyerek, haftada dört gün çalışmanın sadece çalışanlara değil işverenlere de faydalı olacağını ileri sürüyor.
“BU TEMPOYA DUR DEMEK GEREK”
İnsanlar hızlı yaşamanın gereksiz baskısı altında ezildiğini belirten sosyal politikalar uzmanları çalışma saatlerinin çevresel ve sosyal sebeplerle de kısalması gerektiğini düşünüyorlar. Uzmanlara göre daha yavaş yaşarsak, yemek pişirmeye vakit olmadığı için aldığımız sağlıksız yiyecekleri tüketmeyiz ve daha az karbon ayak izi bırakırız. Günümüz temposunda nefes alacak vakti kalmayan çalışanlar, daha çok yardımlaşan etkin yurttaşlar ve daha iyi ebeveynler olmaya başlar. 40 saatlik çalışmanın bile az kabul edildiği Türkiye’ye nazaran Amerikalı sosyal politika uzmanları 21 ile 30 saat arası haftalık çalışma saatleri ile ilgili projeler geliştirmeye devam ediyor.
KEYNES BİLE 15 SAAT DEMİŞTİ…
“4 Günlük Hafta” fikri her ne kadar radikal görünse de 1930 yılında, ekonomist John Maynard Keynes, maddi ihtiyaçlarımızı karşılamak için haftada 15 saatlik çalışmanın yeterli olacağını söylemişti. Aktivite İllüzyonu isimli kitabın yazarı Ian Price; 19. Yüzyıl zihniyeti ile insanları daha çok çalıştırmanın sadece hamster tekerleği çılgınlığı yaratacağını bunun da “gerçek verim” sağlamayacağını söylüyor. Teknoloji ve iletişimin 7/24 çalışma kültürü yarattığını söyleyen yazar, bunların insanların daha rahat ve az çalışması için kullanılması gerektiğini ileri sürüyor.
Lancaster Üniversitesi örgütsel psikoloji ve sağlık uzmanlarına göre 12 saat ofiste bulunma çılgınlığı artık tarihe karışmalı. Gelişen teknoloji zihinler kadar insanları da özgür bırakmalı, insanlar evden çalışabilmeli. Ofise gitmek DNAmıza işlemiş olabilir fakat uzun çalışma saatleri ve sebep olduğu stresin kişinin sağlığının büyük düşmanı olduğu unutulmamalı. Öğretim görevlileri, çalışanın mutluluğunun anahtarının tam olarak çalışma günlerinin kısaltılmasında olmadığının, esas olanın çalışanlara yer ve zaman açısından esneklik sağlanması olduğunun altını çiziyor.

İngiltere’de 2011’de yapılan istihdam eğilimleri araştırmalarında firmaların yüzde 96 sının bir tane, yüzde 70’inin ise iki veya ikiden fazla esnek çalışma modeli sundukları belirlenmiş. Firmaların yüzde 53’ü işin niteliğinin çalışma saatleri konusunda sınırlayıcı faktör olduğunu söylemiş.

Dört günlük çalışma modelinin mağazacılık, tesisatçılık gibi işlerde pek mümkün görünmediği ve mali durumunu iyileştirmeye çalışan işverenlerin bu modele çok soğuk bakacakları belirtiliyor. Özetle dünyadaki çalışanların büyük çoğunluğu için dört günlük çalışma haftası şimdilik çok uzak bir seçenek. (the lira)

 
Beyin ameliyatında son teknoloji
 
Oğlunun ısrarıyla karateye başladı madalyaları topladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uçakta konuşanlar yandı
Uçaklarda telefon kullanan ya da sigara içen yolculara ceza yolda..
Gece kulübünde yangın: 245 ölü var
BREZİLYA'da bir gece kulübünde çıkan yangında ölenlerin sayısı 245’e çıktı.
Karı koca 2 dakika arayla nehre uçtu
İngiltere’de farklı arabalarla yola çıkan David ve Ruth Cox’un araçları ...
 
İran'da öpüşme skandalı
İran Yüksek Öğretim Bakanı Kamran Danişcu ile İran Ulusal Müzesi Direktörü ...
Neanderthal doğuracak bir anne aranıyor
Amerikalı genetikçi George Church Neanderthalların genetik yapısını çözdüğünü ...
Avrupalı Turizm profesyonellerinden ‘İmralı Süreci’ne destek
TÜRKÇE'nin yanı sıra, İngilizce, Almanca ve İspanyolca dillerinde turizm ...
 
Radyasyon böyle yayıldı
Çernobil Nükleer kazasında radyoaktif serpinti bulutları 26 Nisan-09 Mayıs ...
20 dolara 'sahte kız arkadaş'
Brezilya'da bir internet sitesi, ayrılık acısı yaşayan erkeklere, eski ...
Muhtarları kim niçin soyuyor?
Ankara’da bir süredir devam eden ‘’Muhtarlık Soygunları’’ gizemini koruyor.
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva