Nöronavigasyon cihazı ile beyinde ulaşılacak hedefe en kısa, en doğru ve en güvenli yol seçiliyor.
Beyin ameliyatlarında kullanılan Nöronavigasyonun 'Yön bulma veya yönlendirme' anlamına geldiğini belirten Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi öğretim üyesi Prof. Dr. Cem Açıkbaş, bu cihazın beynin kritik ve derin yerleşimli yerlerindeki hastalıklara ulaşımda kolaylık sağlaması ve hastalara sağladığı yararlar nedeniyle önemli olduğunu söyledi.
Nöronavigasyon cihazı sayesinde beyin ameliyatlarında daha küçük ve iyi merkezli kemik pencere açılarak doğru hedeflenen cerrahi girişim sağlandığını söyleyen Prof.Dr. Açıkbaş, "Ameliyat sırasında lezyon çıkarım genişliği eşzamanlı ve üç boyutlu olarak izlenmekte. Böylece hassas dokulara zarar verilmiyor, daha az kan kullanılıyor, ameliyat ve yoğun bakımda kalma süresi kısalıyor, ameliyat yarası daha hızlı iyileşerek hastanede yatış süresi kısalıyor" diye konuştu.
Cihazın cerrahi işlemlerden kaynaklanan riskleri azalttığını söyleyen Prof.Dr. Açıkbaş, "Bilgisayar teknolojisinin üst düzey bir tasarımı olan Nöronavigasyon cihazı, hedeflenen lezyona büyük doğruluk derecesiyle yaklaşım sağlıyor. Operasyon sırasında sağlıklı dokuda oluşabilecek zararı en aza düşürüyor. Bu teknoloji böylelikle hem cerrah hem de hasta açısından cerrahinin daha güvenli yapılabilmesine katkı sağlıyor. Böylelikle ölüm ve sakatlık oranlarında önemli düşüş sağlanıyor" dedi.
Prof. Dr. Açıkbaş, cihazın beynin derinliklerine yerleşmiş tümörlerin çıkarılmasında, biyopsi alınmasında, hipofiz tümörlerinin çıkarılmasında, derin yerleşimli apselerin aspirasyonunda, parkinson cerrahisinde kullanılan elektrotların yerleştirilmesinde kullanıldığı söyledi.
Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA)