Tourexpi'nin 'İmralı süreci' ile ilgili anketine, Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde faaliyet gösteren 564 turizm profesyoneli yanıt verdi. Ankette turizm profesyonellerine çeşitli sorular yöneltildi. Anketi yanıtlayan turizm profesyonellerinin yüzde 94'ü, ilk soruda yer alan "İmralı ile yapılan görüşmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna, "Destekliyorum" yanıtını verdi.
Görüşmeler sonunda terör eylemlerinin sona ermesinin Türk turizmine nasıl bir etki yapacağına ilişkin soruyu yanıtlayan turizm profesyonellerinin yüzde 82'si, "Barış" ile birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da turizm yatırımlarının patlayacağı doğrultusunda görüş bildirdi. Konuyla ilgili üçüncü soruyu yanıtlayan turizm profesyonellerinin yüzde 86'sı, barışın sağlanması halinde mutlaka Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesine giderek, yatırım imkanlarını araştıracağını bildirdi. Anketi yanıtlayan turizm profesyonellerinin yüzde 78'i ise barış ortamının sağlanmasıyla, Türkiye ekonomisinin daha hızla büyüyeceğini ve verimliliğin en az yüzde 25 oranında artacağı görüşünü dile getirdi.
TÜRKİYE, DÜNYADA İLK 5'E GİRER
Anket sonuçlarını değerlendiren Tourexpi Yönetim Kurulu Başkanı ve Avrupa- Türkiye Turizm İş Konseyi Başkanı Hüseyin Baraner, sürecin başarıyla yönetilmesi ve akabinde terörün sona ermesiyle Avrupa'nın çeşitli kentlerinden Van, Diyarbakır, Gaziantep ve Mardin'de charter uçak seferlerinin başlayabileceğine işaret etti.
Eskiden Antalya ya da İstanbul çıkışlı olarak düzenlenen 'Büyük Anadolu Turları'nın yeniden başlayacağına işaret eden Baraner, uzun yıllardan beri terör yüzünden Büyük Anadolu Turu yapılamadığını anımsattı.
Türkiye'nin dünyada, turizmden gelir elde eden ülkeler sıralamasında 7'nci olduğuna dikkati çeken Baraner, barış ortamıyla birlikte Türkiye'nin dünya turizmindeki yerinin ilk 5 ülke arasında olacağını vurguladı.
BARIŞ, TÜRK TURİZMİNİ TAÇLANDIRACAKTIR
Farklı dinler, kültürler ve diller arasındaki diyalog ve barışın Anadolu'nun çok eski bir geleneği olduğunun altını çizen Baraner, bu geleneğin sürdürülmesi halinde, Türkiye'de turizmin sahillerden Anadolu'nun içlerine, Doğu ve Güneydoğu'ya doğru kayacağını belirtti. Hüseyin Baraner şu görüşleri dile getirdi:
"Terörün sona ermesi ve barış ortamının sağlanmasıyla, Türkiye'deki turizm çeşitliliği artacak, kültür, tarih ve sanat ağırlıklı turizm hareketi yoğunlaşacaktır. Barış turizmin gıdasıdır. Barışın, insan sevgisinin arttığı, dostluğun perçinlendiği dünyanın çeşitli noktalarda, turizm sektörü rekorlar kırmıştır. Barış, Türk turizmini taçlandıracaktır. Barışın sağlanması halinde, Van, Diyarbakır, Gaziantep, Mardin, Hatay, Mersin, Urfa, Tunceli, Elazığ ve Doğubayazıt hattında, hiç kimsenin tahmin edemeyeceği büyük gelişmeler olacaktır. Bölgeye turizm alanında büyük yatırımlar yapılacak ve bölge insanına çok önemli istihdam kapısı açılacaktır."
Bünyamin TOKMAK/ ANTALYA, (DHA)