Antalya'da gönülden türküler
Antalya'da gönülden türküler
Antalya Diplomasi Forumu'na 4 bini aşkın konuk katılacak
Antalya Diplomasi Forumu'na 4 bini aşkın konuk katılacak
Antalyalı sanatçının ilk sergi heyecanı
Antalyalı sanatçının ilk sergi heyecanı
Sanatçı Sevinç Eratalay'a Antalya'da gözaltı
Sanatçı Sevinç Eratalay'a Antalya'da gözaltı
3 Nisan 2025 Perşembe - 08:13

Cilt probiyotikleri gerçekten işe yarıyor mu?

Cildinizde yaşayan bakteri ve mantarlar bizi sağlıklı tutmada şaşırtıcı bir rol oynar. Onlara bir destek vermek mümkün mü?

Cilt probiyotikleri gerçekten işe yarıyor mu?
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Cildinizin yüzeyini kazıyın, orada yaşayan hareketli bir bakteri topluluğu bulacaksınız. Bu iyi bir şeydir, çünkü araştırmalar giderek daha fazla "doğru tür" mikroplara sahip olmanın cildimizin genç, esnek ve daha uzun süre pürüzsüz kalmasına yardımcı olabileceğini göstermektedir. Sadece orada bulunarak "iyi bakteriler" bizi patojenik, zararlı mikroplardan kaynaklanan enfeksiyonlardan korur. Ayrıca yaraları onarmaya yardımcı olurlar ve hatta UV ışınlarının zararlı etkilerinin bazılarını etkisiz hale getirebilirler . 

Cilt mikrobiyomumuza bakmak için daha da fazla sebep. Peki bunu nasıl yapıyoruz? Giderek popüler hale gelen bir yöntem, topikal cilt probiyotiklerinin kullanımıdır. Teknik olarak bu, cildin sağlığını iyileştirmek için canlı mikroorganizmaların cilde uygulanması anlamına gelir.

1912'ye kadar uzanan bir geçmişte bilim insanları, akne ve sebore (kırmızı, kaşıntılı döküntülere ve beyaz veya sarı pullara neden olan yaygın bir dermatit türü) gibi rahatsızlıkları iyileştirmek amacıyla insanların yüzlerine bakteri sürüyorlardı.

Günümüzde serumlardan temizleyicilere ve nemlendiricilere kadar probiyotik ürünler olarak tanımladıkları ürünleri satan düzinelerce cilt bakım şirketi bulunmaktadır.

Ancak cilt bakım ürünleri sıklıkla "probiyotik" olduğunu iddia etse de, çok azı veya hiçbiri canlı bakteri içermez.

Dahası, probiyotik cilt bakım ürünleri ilaç değil "kozmetik" olarak sınıflandırıldığından, üreticilerinin ürünleri üzerinde yapılmış herhangi bir denemenin sonuçlarını paylaşma zorunluluğu yoktur; bu nedenle ne kadar etkili olduklarını bilmek zordur.

UC San Diego Tıp Fakültesi'nden dermatolog Richard Gallo, "Cilt bakım ürünleriyle ilgili kurallar, ilaçlarla ilgili kurallardan çok farklıdır, bu nedenle iddialar bir ilaç maddesi için yapılacak olandan daha az titiz testlerle yapılabilir" diyor.

Çoğu "probiyotik" cilt bakım ürünü, ciltteki iyi bakterilerin büyümesini besleyen ve teşvik eden besinler olan prebiyotikler veya yararlı bakterilerin ürettiği proteinler veya diğer ürünler olan postbiyotikler içerir.

Cildin mikrobiyomunu bakteriyel "transplantasyonlar" yoluyla eski haline getirerek rahatsızlıkları tedavi etmeyi amaçlayan bir şirket olan S-Biomedic'in kurucu ortağı ve baş bilim sorumlusu Bernhard Paetzold, "Giderek daha fazla sayıda mikrobiyomu etkilemeye çalışan yaklaşımlar görüyoruz" diyor.

Paetzold'a göre bunun başlıca nedeni, canlı bakterilerin üretim, depolama ve dağıtım süreci boyunca canlı tutulmasının aşırı derecede zor olmasıdır. Bir kere cilde girdiklerinde tutunacaklarının bile garantisi yoktur, çünkü orada halihazırda yaşayan milyonlarca diğer mikropla rekabet etmek için savaşmaları gerekir.

Sağlıklı bir cilt mikrobiyomunu teşvik etme fikri, vücudumuzun dışında yaşayan bakteri ve mantarların, bize zarar verebilecek olanlardan bizi korumaya yardımcı olduğu teorisine dayanmaktadır .

Ancak belirli "kötü" bakterilerin cilt hastalıklarına nasıl katkıda bulunabileceği konusundaki bilim henüz tam olarak anlaşılmamıştır. Bildiğimiz şey egzama, rosacea, akne ve sedef hastalığı olan kişilerin hepsinin ciltlerinde yaşayan belirli bakterilerin farklı türleri veya seviyeleri olduğudur.

"Şu anda var olan şey, akla gelebilecek hemen hemen her cilt hastalığının cilt mikrobiyomundaki bir değişimle ilişkili olduğunu gösteren çok sayıda makale" diyor Paetzold. "Ancak bu gözlem yalnızca bir ilişki gösteriyor. Mikrobiyomdaki değişimin bu hastalığa neden olduğunu söylemiyor. Ayrıca hastalığın cilt ortamını değiştirdiği ve bu yüzden bakteri popülasyonunun değiştiği de olabilir."

Ancak cilt hastalığı olmayan, cildinin pürüzsüzlüğünü artırmak, kırışıklıkları önlemek veya nem seviyesini artırmak isteyen kişiler için, mağazalarda kolayca bulunabilen probiyotik kremlerin herhangi bir faydası olduğuna dair çok az kanıt bulunmaktadır.

Gallo, "Piyasadaki probiyotiklerin çoğunun arkasında çok güçlü kanıtlar olmadığını düşünüyorum, bu yüzden bunları kesinlikle tavsiye etmem" diyor. "Deneyebilirsiniz ancak paranızı en iyi şekilde kullanma şekli olmayabilir."

Yaşlandıkça ve farklı ortamlarla karşılaştıkça cildinizin mikrobiyomu değişirken, cildinizin doğal mikrobiyomunun gelişmesine yardımcı olmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır.

Gallo, "Bu karşılıklı bir durum, çünkü cildimizi nemlendirmek veya UV hasarından korumak için zaten yaptığımız şeyler, bu yararlı organizmaların yaşaması için daha elverişli bir ortam yaratıyor" diyor.

"Dolayısıyla normal cilt bakımı, uygun nemlendirme ve temizleme; tüm bunlar cilt sağlığını destekleyecektir."

(BBC)

 
Geç uyumak depresyonu tetikliyor
 
Yeni rapor endişe yarattı: Görülme yaşı 15’e kadar indi, ölüme neden oluyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzun ve sağlıklı ömür için 10 süper besin
Uzun ve sağlıklı bir hayat yaşamak isteyen herkes, sağlıklı yaşlılığa ...
Alzheimer teşhisinde kan testi devrimi
İngiltere'de Alzheimer için umut veren bir adım atıldı.
'Bayramda acil servisler alarm veriyor; En çok kalp çarpıntısı ve tansiyon atakları nedeniyle başvuruluyor'
RAMAZAN Bayramı’nda acil servislerdeki yoğunluğa dikkat çeken Acil Tıp ...
 
Sağlık Bakanlığı: 18 ilaç geri ödeme listesine alındı
SAĞLIK Bakanlığı, 1'i geleneksel bitkisel tıbbi ürün, 1'i özel tıbbi amaçlı ...
Bir ay boyunca şeker tüketmezseniz bunlar oluyor
Şekersiz beslenme dönem dönem popüler olan ancak çoğu insanın rutinine ...
16 ilaç daha geri ödemeye alındı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Resmi Gazete’de yayımlanan ...
 
Bebek gibi beslenerek kilo verin...
Yaz ayları yaklaşıyor ve o inatçı göbek yağlarından kurtulmak artık her ...
Baş dönmesi ciddi bir hastalığın habercisi olabilir
Baş dönmesi, birçok farklı nedenden kaynaklanabilen, günlük yaşamı olumsuz ...
Lens kullanımının gizli tehlikesi! Görme kaybına neden oluyor
Kontakt lensler, gözlük yerine tercih edilen pratik bir seçenek olsa da ...
 
Dursun Gündoğdu
2.5 milyarlık devlet işi bakanın otelini çizen mimara emanet
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mesir macunu ve tablalı don
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
75 yılı aşkın tarih - Hannover Fuarı -
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Yazıklar olsun, yazıklar olsun…
İsa Altun
İsa Altun
BİZLERİ NASIL SOYUYORLAR
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Antalya'da kaldırımda yürümek eziyet
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında koçlar ve yükselen burcu Koç olanlar, 7 Nisan'da Merkür, 13 Nisan'da Venüs Balık burcunda ileri hareketine ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva