Mahmutlar Beldesi'nde toplam 255 dönüm arazi üzerine kurulu olan cezaevinin, 60 dönümü kapalı, 10 dönümü ise açık cezaevinde tutuklu ve hükümlüleri tarafından su kabağından yapılan abajurlar büyük ilgi görüyor.
Cezaevinde 10 dönüm arazide yetiştirilen ve bir kısmı diğer üreticilerden temin edilen su kabakları kurutulduktan sonra tutuklu ve hükümlüler tarafından işlenerek abajur ve çeşitli hediyelik eşyalara dönüştürülüyor. Geometrik şekiller çizilen ve talebe göre üzerine resim, logo işlemesi yapılan abajurlar daha sonra istenilen yere gönderiliyor. Daha önce Hollanda ve Amerika'ya ihraç edilen abajurlar bu kez Almanya'ya ihraç edildi.
Cezaevinde üretilen abajurlara özellikle hediyelik eşya satan firmalar ilgi gösteriyor. Antalya, İzmir, İstanbul, Ankara, Bodrum, Kuşadası, Marmaris gibi pek çok yerden cezaevine satış yapılıyor. Her geçen gün ilgi ve dikkatleri üzerine çeken su kabağı ürünlerini cezaevinin web sitesinden gören Almanya'daki gurbetçi Servet Elibüyük, 21 abajur sipariş etti. Sigortalı olarak cezaevi iş yurdu atölyelerinde çalışan tutuklu ve hükümlüler tarafından yapılan abajurlar kargoyla Almanya'ya gönderildi.
ÖZVERİLİ ÇALIŞMALARIN SONUCU ALIYORUZ
Cezaevinde 2008 yılından beri yapılan planlı çalışmalarla birçok alanda başarılara imza attıklarını belirten Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Sabri Karataş, "İhracat yaparak ülke ekonomisine katkıda bulunan marka bir kurum haline geldik. Yaklaşık 4 sene gibi bir sürede bu haklı başarıyı yakalamak özverili, sistemli ve planlı bir çalışmayla mümkün olabileceğini gösterdik. Çalışmalarımıza destek veren Cumhuriyet Başsavcısı Yener Yavuz ile Cezaevi Savcısı Hüseyin Günay'a teşekkür ederim" dedi.
Özgür YILMAZ/ALANYA, (DHA)