CHP Parti Meclisi, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. İlk gündem maddesi 15 üyenin verdiği "Yeni Tüzük İçin Kongre Önergesi" oldu.
Ayağı kırıldığı için PM toplantısına katılamayan Atilla Sav'ın dışındaki tüm üyelerin hazır olduğu CHP PM saat 11.30'da başladı. Toplantıda ilk sözü Önay Alpago aldı. Alpago, "CHP'nin demokratik bir tüzükle yönetilmesi gerektiği"ni söyledi.
Alpago'nun sözlerini tamamlamasının ardından ise Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na on beş imzalı bir dilekçe verildi. Dilekçede, "Yeni Tüzük için kongre toplanması gerektiği"ne ilişkin görüşlere yer verildi. Kılıçdaroğlu, dilekçeyi okuyup gündeme koyarken, Doğa Çiğdemoğlu adlı PM üyesi "Ben dilekçeden imzamı çekiyorum" dedi. Bunun üzerine dilekçeye imza atanların sayısı 14'e düştü. Bu sırada bazı PM üyeleri, "CHP tüzüğüne göre, PM'ye sunulan önergenin görüşülmesi için en az 16 imza gerekiyor, önerge düşmüştür" dedi.
Bu sırada CHP Mersin Milletvekili İsa Gök söz aldı. Gök, "Siz de demokratik bir tüzük istiyordunuz. Sayın genel başkan buyrun siz de imza atın, önergenin oylanıp oylanmamasını PM'ye sunalım" dedi. Kılıçdaroğlu bunun üzerine "Ben imzaları 16 olarak kabul ediyorum" dedi. Tüzük kurultayı istemini içeren oylamanın da "gizli" yapılmasına karar verdi.
OSMAN KAPTAN PM Yİ TERKETTİ
Oylamaya geçilme hazırlığı yapılırken, söz alan Osman Kaptan'ın yaptığı konuşma gerilime neden oldu. Kaptan'ın demokratik tüzüğe ilişkin sözlerine tepki gösteren PM üyeleri ile Kaptan arasında tartışma yaşandı. Osman Kaptan bunun üzerine PM'yi terk etti.
PM toplantısında "demokratik tüzük" tartışmasının başlamasını "olumlu bir gelişme" olarak gördüğünü belirten CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak ise şöyle konuştu: "Ben bu salonda daha önce demokratikleşmeye ilişkin görüşlerimi ifade ettiğimde üstüme saldıranlar, şimdi parti içi demokrasi istiyor. O dilekçedeki 15 imzayı görünce utanç duydum. Keşke ben demokrasi istediğimde de bu arkadaşlarımız bana destek verseydi."
Toprak'tan sonra söz alan Yaşar Ağyüz de "demokratik tüzüğün şart olduğu"nu belirttikten sonra sözlerini şöyle sürdürdü: "Dün demokrasiyi hatırlamayan ve şimdi eleştirdiğimiz tüzüğü savunanlar samimi değiller. Keşke dün de bu tüzüğe karşı çıksalardı."
Ağyüz'ün konuşmasını tamamlamasının ardından "gizli oylama" başladı. Yapılan oylama sonucu Tüzük Kongresi isteyenlerin sayısı 18'de kaldı. 53 üye ise "Tüzük Kongresi'ne gerek yok" dedi. 4 üye "boş oy" atarken 5 üye gelmedi.
Öte yandan, Tüzük Kongresi isteyen ve bunun için önerge veren PM üyelerinin şu isimler olduğu öğrenildi:
Zuhal Samlı - (CHP Kadın Kolları Başkanı) Nur Serter, Gülsün Bilgehan, Didem Engin, Sema Kendirci, Önay Alpago, İsa Gök, Hüseyin Pazarcı, Sacid Yıldız, Ufuk Ataç, Mesut Değer, Mehmet Ali Özpolat, İrfan Hüseyin Yıldız, Ali Arslan.
DELEGELER NE DİYECEK?
Şimdi top delegelerde… 1251 kurultay delegesinden 5 te biri, yani 250’si tüzük kurultayı için imza atarsa toplanacak.
CHP kulisleri, partinin önümüzdeki günlerde çok büyük gerilime sahne olacağını söylüyor.
Gün Haber’e konuşan bir CHP kurmayı, “Önder Sav’ın girişimiyle olağanüstü kurultay için 550 imza toplanmıştı. Yeterli sayı sağlandı ama şimdilik gerek yok denilerek konu rafa kaldırıldı. O zaman çoğu il ve ilçe başkanları yönetimleri mevcut CHP yönetimi tarafından görevden alınmamıştı. Şimdi durum daha da farklı hale geldi. O zaman imza atmaya çekinen bu delegeler şimdi koşa koşa imza atacaktır. Tüzük kongresinin PM’de kabul edilmemesi ise partinin daha demokratikleşmesinin önünü tıkamıştır. Ön seçim, parti meclisinin belirlenmesi, parti bütçesinin örgütlere hak ettiği şekilde dağıtılması gibi konular askıya alınmıştır.”
GÜN HABER (Özel)- Gerçek Gündem