Gürkut Acar, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, TRT’nin kamu yayıncılığından, objektiflikten, tarafsız yayıncılıktan uzaklaştığını öne sürdü. Acar, Aslında TRT, toplumundan uzaklaşmıştır. TRT bir de personelinden uzaklaşmıştır. TRT, deneyimli personelini tasfiye etmekle uğraşan, kadrolaşmayla ve sürgünlerle anılan bir kurum durumundadır” dedi.
“Ben TRT’nin başka bir yüzünü sizinle paylaşmak istiyorum” diye konuşan Acar, Türkiye’de klasik müziğin tanınmasını ve beğenilmesini sağlayan, “evrensel müziğin radyosu” gibi tanımlarla anılan Radyo 3’ün vericilerinin başka kanallara aktarılmasını eleştirdi. Acar, “Başbakan Yardımcısı Arınç da anket yaptıklarını, bu araştırmada vatandaşların yüzde 92.3’ünün klasik müzik dinlemediğini, bu nedenle de vericilerin TRT Türkü, TRT Nağme, TRT Rayo Haber’e tahsis edildiğini söylüyor. Radyo 3’ün yayın alanı daraltıldı. Başka ne yapıldı. Radyo 3’te yayınlanan Arkadaşım Müzik adlı, çocuklara yönelik klasik müzik yayınları yapan bir program var. Bu programın da yayınına son veriliyor. Bu yıl klasik müzikle ilgili programlar arasında en iyi radyo programı seçilen, hem de iki kurum tarafından buna değer bulunan program yayından kaldırılıyor. Sedat Simavi Ödülü ve Donizetti Klasik Müzik Ödülü kazanan program yayından kaldırılıyor. Yani klasik müzik alanında yetkinliği bilinen kişiler ve kurumlar tarafından ödüllendiriliyor. Ama bu programı, TRT yönetimi beğenmiyor. Bunu anlamak ve kabul etmek mümkün değil” diye konuştu.
KLASİK MÜZİĞİN SAKINCASI MI VAR?
Acar, şöyle devam etti:
“Siz evrensel müziğin yayın saatlerini daralttığınızda, klasik müziğe erişimi zorlaştırdığınızda, çocuklar için hazırlanan klasik müzik programını, beğenilen, ödüllendirilen bir programı yayından kaldırdığınızda, burada yayın politikasının nereye yöneldiğinin ipuçları ortaya çıkar. Zihniyetin ne olduğu ortaya çıkar” diye konuştu.
TRT orkestralarından. Ankara’daki Çok Sesli Müzikler Korosu ile İstanbul’daki Caz Orkestrası’nın sanatçı eksikliği nedeniyle çalışamadığını, benzer sorunların Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği korolarının da çalışamadığını kaydeden Acar, “Ben sormak istiyorum, TRT’ye TRT yönetimine, vatandaşlarımıza, çocuklarımıza klasik müziği ulaştırmaktan neden çekiniyorsunuz? Onlara klasik müziği ulaştırmanın sakıncası nedir? Klasik batı müziğinin, yani çok sesli müziğin önemi şudur; Çok sesli müzik, çok yönlü düşünme yeteneği demektir. ‘Haddeden süzülmüş nezaket, hoşgörü, sevgi, güzellik ve yüksek insani değer’ demektir” diye konuştu.
GENEL MÜDÜR İSTİFA ETMELİ
Acar, şöyle devam etti:
TRT’nin bu tutumu, bu tavrı şaşırtıcı ve sürpriz değildir. Türkiye adım adım bir yere sürükleniyor. Heykellerin yıkıldığı, sanatın içine tükürüldüğü bu süreçte TRT de üzerine düşeni yapıyor. TRT, klasik müziği ve klasik müziği sevenleri yok sayıyor. Yanlı siyasi tutumuyla TRT’yi ‘yandaş TRT’ haline getiren Genel Müdür istifa etmelidir. Genel Müdür klasik müziğin önemini bilmiyorsa o görevden istifa etmelidir. Biliyor da buna rağmen yapmıyorsa; çağdışı bir siyasete destek olduğu için yapıyor demektir. Yine istifa etmesi gerekir.”