CHP'nin ilk danışma kurul toplantısı, Ak Parti'nin yüzde 43'lük oyuna karşı yüzde 28 oy alınan Elmalı'da yapıldı. Toplantıya Parti Meclisi üyesi Gürkut Acar, İl Başkanı Semih Esen, milletvekili Mustafa Akaydın, eski milletvekilleri Yıldıray Sapan ve Tuncay Ercenk katıldı. Toplantıda ayrıca milletvekili adayları Sevindik Gizli ve Nusret Bayar da yer aldı.
Elmalı'nın ardından ikinci danışma kurulu, Kepez ilçe örgütü tarafından Antalya Şoförler Odası Düğün Salonu'nda yapıldı. İlçe Başkanı Garip Erdoğan'ın seçim sürecinin değerlendirdiği toplantının katılımcıları arasında milletvekili Niyazi Nefi Kara, adaylardan Figen Çalıkuşu, Sultan Yeğen, Muratpaşa İlçe Başkanı Ahmet Kumbul da yer aldı.
AKAYDIN'A TEPKİ
Toplantıda, yanındaki isimlerle bir ekip görüntüsü de veren Akaydın ise seçim sonuçlarının başarı olarak değerlendirilemeyeceğini vurguladı. Akaydın, özellikle CHP'li belediyelerin görevde olduğu ilçelerde partinin oyunun düşmesinin ayrıca sorgulanması gerektiğini savundu. Akaydın'ın belediyeleri sorgulayan konuşmasına tepki Muratpaşa İlçe Başkanı Ahmet Kumbul'dan geldi. Kumbul, Muratpaşa'da partisinin mahallelerde aldığı oylara ilişkin bir değerlendirme yaptıktan sonra Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal'ın bu seçimde bir aday gibi çalıştığını, aksi durumda CHP'nin daha kötü bir tabloyla karşılaşacağını savundu.
'BAYKAL VURGUSU'
CHP'de önseçimden birinci çıkarak 14 kişilik listenin birinci sırasından Ankara'nın yolunu tutan Kara, ise seçim çalışmalarının koordinasyonunda sıkıntılar yaşandığını söyledi. Kara, eleştirilerinin ardından CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ın bir sözüyle konuşmasını tamamlaması, sözün Baykal'a ait olduğunu ısrarla vurgulaması toplantının dikkat çeken ayrıntıları arasında yer aldı. Kara, Baykal'ın önseçim sürecine ilişkin artık başta milletvekili listelerini hazırlanmasında ahbap çavuş ilişkisinin sona erdiğine ilişkin değerlendirmesini paylaştı. CHP'de danışma kurullarının bu hafta sonu Muratpaşa'yla devam etmesi beklenirken il danışma kurulu ise hükümetin kurulmasının ardından gerçekleşecek.
DANIŞMA KURULU NEDİR?
CHP'nin ilgili yönetmeliklerinde yer aldığı isimle danışma toplantıları parti karar ve yönetim organlarının siyasal, toplumsal, ekonomik ve kültürel alanlarda, parti programı doğrultusunda uygulama politikaları oluşturulmasını kolaylaştıran, parti çalışmalarını geliştiren, yöresel ve yerel gereksinimlerin ve gelişmelerin tartışıldığı, parti ilkelerinin ve ülke sorunlarının irdelenip değerlendirildiği danışma amaçlı çalışmalar olarak tarif ediliyor. Yerel ve genel seçimlerden sonra en geç 2 ay içinde il ve ilçe danışma kurulu toplantıları yapılmasını öngörülürken, CHP için bu toplantılar birer hesaplaşma arenasına dönüyor. Toplantılara kimlerin katılacağı yine yönetmelikle belirlenirken, katılımcılar eski ve yenisiyle parti örgütlerinde görev almış isimler, parti meclisi üyeleri, milletvekilleri, belediye başkanları, partili muhtarlar, sivil toplum örgütlerinin partili başkanlarına kadar geniş tutuluyor.
Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA) -