İş güvenliği uzmanı olarak görev yapmak isteyenlerin sınava görmeden önce katılımlarının zorunlu olduğu iş güvenliği kurslarında uzmanların iyi bir eğitim verilmesinin yanı sıra ucuz iş güvenliği kursu arayışı mevcuttur.
Günümüzde ekonomik şartların ağır olması ancak bireylerinde iş arayışlarının sürekliliği kurslara katılım sağlayacak olan kişilerde eğitim kadar ekonomiyi de ön planda tutmalarına neden olmaktadır. 6331 sayılı iş güvenliği ve iş yeri sağlığı kanunu 01 Ocak 2013 tarihi itibari ile yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Bu yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte de işyerlerine iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimliği çalıştırma yükümlülüğü getirilmiştir.
Bununla birlikte işyerleri bu hizmeti Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri aracılığı ile de bu hizmeti alabilmektedirler. Bu birimlerde görev alacak olan uzmanlar ile hekimlerin kanun ve yönetmelikler ile belirlenmiş olan şartları taşımaları gerekmektedir. Ayrıca bireylerin uzman ve işyeri hekimi olabilmeleri için şartları taşımalarının yanı sıra yine kanun ile belirlenen kurslara katılım sağlamış ve açılan sınavda da başarı sağlamış olması gerekmektedir.
Anılan kanun ile işyeri güvenlik uzmanı olacak kişinin mimar, mühendis, kimya, fizik fakültelerinden birinden mezun olması ya da işyeri güvenliği ve sağlığı meslek yüksekokulundan mezun olması gerekmektedir. Sadece belirtilen bölümlerden mezun olan kişiler iş güvenliği kurslarına katılım sağlayabilmektedir.
Ucuz iş güvenliği Hizmetleri katılım sağlayan belirtilen bölüm mezunları 220 saatlik bir eğitime tabi tutulmaktadırlar. 220 saatlik eğitimin 180 saati teorik eğitimden oluşurken geri kalan 40 saat ise staj olarak da adlandırılan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ön görülen yerlerden birinde pratik eğitim olarak sağlanmaktadır. 180 saatlik teorik eğitimin ise 90 saati uzaktan eğitim olanağı ile verilebilmektedir. Ancak geri kalan 90 saat örgün öğretim olarak tamamlanma şartı bulunmaktadır.
Kişilerin 220 saat olarak verilen iş güvenliği kursunu tamamlamasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı ya da ÖSYM tarafından yapılmakta olan İş güvenliği ve işyeri hekimliği sınavlarına katılım sağlayarak başarılı olmaları gerekmektedir. Başarı ise 100 puan üzerinden 70 puan alınması ile mümkün olabilmektedir. İş güvenliği ve hekimliği sınavı yıl içerisinde önceden ilan edilen tarihlerde gerçekleştirilmekte olup genel de yıl içerisinde iki kere yapılmaktadır.
İş güvenliği uzmanı ya da işyeri hekimi olmak isteyen kişiler 6331 sayılı kanun da belirtilen niteliklere sahip kişiler arasından katılım sağlanan kurs ve sınavın ardından görev yapmaya başlayabilmektedirler. Uzmanların almış oldukları yetki belgelerinin yedi yıl süre ile geçerliliği bulunmaktadır.
Yedi yılın dolmasının ardından yetki belgesi geçerliliğini yitirmektedir. Ancak kişi uzmanlığa devam etmek istiyor ise ucuz iş güvenliği kursuna yeniden katılım sağlaması gerekmektedir. İş güvenliği uzmanlarının yenileme eğitimine katılım sağlamasının ardından yetki belgeleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yeni bir sınava girilmesine gerek olmadan vize edilmek sureti ile süresi uzatılır
( http://www.temaakademi.com.tr/temaakademi_iletisim linke tıklayarak iş güvenliği hizmetleri ve kusrları hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz )
Süresi uzatılan iş güvenliği uzmanları yeniden yedi yıl süre ile yetki belgeleri ile görev yapabilmektedirler. Ancak iş güvenliği uzmanlığında A, B ve C sınıfı sertifikalar arasında geçiş yapabilmek için kanun ile yönetmeliklerde ki şartları yerine getirmek ve alınmak istenen sertifika için açılan sınava katılmak gerekmektedir. İş güvenliği uzmanları ilk olarak C sınıfı yeterlilik belgesi ile göreve başlamakta ve deneyim sürelerine göre ve sınavda başarılı olmaları sonucunda B ve A sınıfı iş güvenlik uzmanı sertifikası alabilmektedirler. En üst sınıf sertifika A olup , A sertifikasına sahip olan uzmanlar Bakanlık tarafından tehlikeli ve çok tehlikeli olarak sınıflandırılan işyerlerinde görev yapabilmektedirler.