ATSO haziran ayı meclis toplantısında yapılan ankette, işadamlarına genel ekonomik duruma ilişkin sorular yöneltildi. Elektronik ankette son 3 aya ilişkin iş dünyasının temsilcileri satışları ve tahsilatın olumsuz yönde olduğunu bildirdi. Son 3 aydaki satışların önceki döneme göre durumu hakkında işadamlarının yüzde 10'u 'çok olumsuz', yüzde 36'sı 'olumsuz', yüzde 28'i de 'aynı' olarak yanıt verdi. Aynı şekilde tahsilata yönelik yanıtları yüzde 14,4'ü 'çok olumsuz, yüzde 43'ü 'olumsuz', yüzde 29'u da 'aynı' olarak yanıtladı.
ÇALIŞAN AZALIYOR
Ankette, iş dünyasının yüzde 30'unda çalışan sayısının 2014'e göre azaldığı, yüzde 42'sinde değişiklik olmadığı sonucu çıktı. Kredi kullanımının ise yüzde 11 azaldığı, yüzde 21'inin de kullanmadığı belirlendi. Piyasadaki durgunluk ve tahsilat sorunlarının en önemli nedenleri ise yüzde 28'le 'belirsizlik', yüzde 22 ile 'siyasi gerilim', yüzde 12 ile 'turizmde yaşananlar' ve güven kaybı, enflasyon, yüksek faiz gösterildi.
EKONOMİDE BEKLENTİ 'OLUMSUZ'
Bu yılın geriye kalan dönemi içinse iş dünyası temsilcilerinin yüzde 52,2'si 'olumsuz' bir tablo bekliyor. Yüzde 8,9'u 'çok olumsuz', yüzde 22,2'si de değişmeyeceğini düşünüyor. Olumlu beklenti içindekilerin oranı ise sadece yüzde 4,4. Çok olumlu tablo bekleyen ise yok. 2015 yılında Türkiye ekonomisindeki en büyük risk ise yüzde 55,6 ile siyasi istikrarsızlık ve gerginlik gösterildi. Diğer riskler ise döviz kurundaki dalgalanma, uluslararası imaj, durgunluk, Suriye ev Irak'taki iç savaş, enflasyon ve tahsilat olarak sıralandı.
TURİZMDEKİ DÜŞÜŞ
Yılın ilk 5 ayında tüm sektörlerde ciddi maliyet artışı yaşandığının da ortaya konulduğu ankette, buna en önemli etken olarak döviz kuruna bağlı artışlar olarak dikkat çekti. Sektörlerin en önemli sorunları turizmdeki düşüş, durgunluk, tahsilat, yüksek vergi, vasıflı eleman, kayıt dışı, zincir mağazalar şeklinde sıralandı.
TİCARETTE CADDE GÖSTERİLERİ
Antalya ticaretini canlandırmak için en iyi etkinlik önerisiyse akşam ticaretinin teşviki oldu. Diğer önerilerse cadde gösterileri, toplu indirim kampanyaları, turistler için alışveriş katalogu, alışveriş fuarı şeklinde. Antalya ticareti için en iyi proje konularıysa estetik yaratacak görsel düzenlemeler, kent merkezinde güvenliği artıracak önlemler, ulaşım ve park sorunlarının çözümü, yaya bölgelerinin artırılması, toplu işyerleri, yanlış uygulamalara denetim ve sert cezalar olarak gösterildi.
TARIM VE TURİZMDE PROJE ÖNERİLERİ
Antalya tarımı içinse en önemli proje konusu üretim planlamasıyla bölgesel üretim kotaları getirilmesi çıktı. Organize tarım bölgeleri, üretici birliklerinin güçlendirilmesi, modern sera teşviklerinin artırılması, arazi toplulaştırmanın hızlandırılması, üretim kalitesinin denetimi, üretim desteklerinin artırılması da öne çıktı. Turizmde ise Çin ve Hindistan gibi yeni pazarlara açılım en önemli proje konusu olarak gösterildi. Diğer başlıklar kültür turizmi için tarihi yerlerin restorasyonu, sağlık turizmi ve kırsal turizmin geliştirilmesi, kış aylarında SGK primi indirimi, charter uçaklara boş koltuk desteği, alkollü içkilerde vergi indirimi, sahil şeridinde yeni yatırımlara izin verilmemesi olarak sıralandı. İnşaat sektöründe ise iş dünyası temsilcilerinin yarısına yakını kentsel dönüşüm master planı hazırlanması ve uygulanmasını talep etti.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) -