İl Başkanı Devrim Kök, Büyükşehir'de sandık olmadığını söyledi. Kamuoyu yoklamasında sadece aday adaylarının rakip partilerin olası adayları karşısında durumu da ölçülecek. Eğer CHP aday adayları AK Parti ve MHP'nin adayının arkasında kalırsa tüm aday adaylarının üstü çizilecek ve yeni bir aday arayışına girilecek.
Ankara'da, Antalya belediye başkan adayları ve belediye meclis üyelerinin nasıl belirleneceğinin yönteminin tartışıldığı toplantı dün (Salı) gerçekleşti. Genel Merkez'de saat 13.00'te başlayan toplantı, 16.30'a kadar sürdü. Toplantıda genel başkan yardımcıları Adnan Keskin, Bülent Tezcan, Gökhan Günaydın, Bihlun Tamaylıgil, Umut Oran, milletvekilleri Osman Kaptan, Yıldıray Sapan, Gürkut Acar, Arif Bulut ve İl Başkanı Devrim Kök katıldı.
İSİM GÜNDEME GELMEDİ
Toplantıda ayrıca Antalya'nın denetmen milletvekili sıfatıyla İzmir Milletvekili Erdal Aksünger ve Parti Meclisi'ni temsilen Gülsün Bilgehan da hazır bulundu. CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, yurtdışında olduğu için toplantıya katılmadı. Toplantıda Antalya'nın 19 ilçesi ve büyükşehir belediyesinde adayların hangi yöntemlerle belirleneceği tek tek değerlendirildi. Toplantıya katılanlar isimler üzerinde konuşmamaya dikkat etti.
2 İLÇEDE EĞİLİM YOKLAMASI
Antalya'da sadece Kaş ve Kemer ilçelerinde belediye başkan adayının sandıktan çıkmasına karar verildi. Bu karara göre her iki ilçede de belediye başkan adayı parti üyelerinin oylarıyla belirlenecek. Akseki, İbradı, Gündoğmuş, Demre, Finike, Kumluca, Elmalı ve Korkuteli ilçelerinde inisiyatif Genel Merkez'e bırakıldı. Söz konusu ilçelerde aday CHP Genel Merkezi'nin yapacağı yoklamayla belirlenecek. Manavgat, İl Başkanı Devrim Kök'ün memleketi olması dolayısıyla, Alanya ise ilçe yönetiminin uzun süredir tek aday üzerine çalışması nedeniyle tartışılmadı.
KONYAALTI VE MURATPAŞA'DA İKİ YÖNTEM
Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen'le birlikte 7 aday adayının bulunduğu Muratpaşa için iki yöntem gündeme geldi. Toplantıda Gürkut Acar, ilçe yönetiminin de talebinin parti üyeleri arasında eğilim yoklaması yapılmasından yana olduğunu hatırlattı ve toplantıda hem eğilim yoklamasının hem de kamuoyu araştırmasının yapılması kararlaştırıldı. Belediye Başkanı Muhittin Böcek'le birlikte 12 aday adayının bulunduğu Konyaaltı'nda da adayın belirlenmesinde her iki yöntemin de uygulanabileceği kararı alındı. Toplantıda Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin, her ilçede mevcut belediye başkanlarının Büyükşehir adaylığına da meyilli olduğunun gündeme gelmesi üzerine bu durumun etik olmayacağını, herkesin başvuru yaptığı noktada değerlendirilmesinin gerektiğini dile getirdi.
KEPEZ'DE KAMUOYU YOKLAMASI
CHP'nin 4 aday adayının bulunduğu Kepez'de ise kamuoyu yoklaması yapılmasına karar verildi. Kepez tartışmaları sırasında geçen dönemde partinin belediye başkan adayı olan ve bu dönemde aday olabilmek için müracaat eden Zeki Başaran'ın ismi gündeme geldi. Aksu için de kamuoyu yoklaması yapılması kararı alınan toplantıda, Döşemealtı için iki öneri ortaya çıktı. Bir tarafta adayın Genel Merkez yoklamasıyla belirlenmesi önerilirken Milletvekili Osman Kaptan, ilçede biri Belediye Başkanı Nurettin Tursun'un adaylığı için çekilen Turgay Genç, bir diğeri ise il başkanlığı seçimlerinde Genel Merkez'in desteğiyle adaylığını ilan eden Menderes Dal'ın aday adayı olduğunu belirterek, eğilim yoklaması yapılmasını önerdi. Arif Bulut da ilçe örgütünün 9'a karşı 4 oyla eğilim yoklamasından yana olduğu hatırlatınca her iki yöntem de Ankara heyeti tarafından notlar arasına alındı.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayının nasıl belirleneceğine ilişkin tartışmalarda ise adayın kamuoyu yoklamasıyla belirlenmesi ortak görüş olarak çıktı. Buna göre CHP'nin Büyükşehir Belediye Başkan aday adayları Mustafa Akaydın, Bekir Kumbul, Cavit Arı ve Figen Çalıkuşu'nun durumu hakkında anketler yapılacak. Bu anketlerde hem mevcut aday adaylarının kamuoyunda nasıl algılandığı ölçülecek hem de AK Parti ve MHP'nin olası adayları karşısındaki konumuna bakılacak. Eğer CHP'nin aday adaylarının alabilecekleri oy oranı AK Parti ve MHP'nin gerisinde çıkarsa hepsinin üzeri çizilecek Genel Merkez inisiyatifi eline alarak yeni bir aday arayışına girecek.
FERMUAR YÖNTEMİ
CHP'de belediye meclis üyeleri ise 'fermuar' denilen bir yöntemle belirlenecek. Bu yönteme göre belediye meclis üyesi aday adaylarının hepsi ilçelerinde eğilim yoklamasına girecek. Orada oluşacak sıralamaya Genel Merkez'in yapacağı sıralama tek çift kombinasyonu içinde birleştirilerek nihai liste hazırlanacak.
Toplantıyı değerlendiren İl Başkanı Devrim Kök, alınan kararların nihai olmadığını, partinin yetkili kurullarında yeniden değerlendirileceğini söyledi. Amaçlarını 30 Mart 2014 seçimlerini kazanacak en doğru adayı bulmak olarak özetleyen İl Başkanı Kök, “Bu toplantıyı da bu amaç için atılmış bir adım olarak görmek lazım" dedi.
CHP Milletvekili Gürkut Acar, 41 yıldır siyaset yapan bir isim olarak böyle bir toplantının CHP tarihinde ilk olduğu kaydetti. Toplantıda “Benim adayım" anlayışından çok uzak, CHP'nin yerel seçimlerde başarılı olabileceği adayının, doğru adayın nasıl belirleneceği konusunda ciddi bir beyin fırtınası ortamında geçtiğini kaydeden Milletvekili Acar, “Ben bu yönüyle çok ciddiye aldım" dedi.
Ankara toplantısı öncesi alınan kararlar kadar Antalya'da il başkanlığı seçimlerinin ardından üç milletvekili Osman Kaptan, Yıldıray Sapan ve Arif Bulut'la hiç biraraya gelmeyen İl Başkanı Devrim Kök'ün nasıl buluşacağı da merak konusuydu. Devrim Kök, bu buluşmayı “Herkes el sıkıştı" diyerek anlattı.
Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA)