Yapımı için başvurulan yola, hiçbir devlet kurumu sahip çıkmadı.
Antalya'da, Türkiye'nin uluslararası düzeydeki tek gözlemevi olan TUG, Saklıkent Kayak Merkezi ve bölgedeki birçok yerleşim yerine ulaşımın sağlandığı Saklıkent yolu, bölgedeki mermer ocaklarına ait kamyonların ağır tonajlı yükü nedeniyle kullanılamaz hale geldi. TUG yetkilileri ve Beydağları Saklıkent Konut Yapı Kooperatifi yöneticileri yolun düzenlenmesi için dört ayı aşkın süredir Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Karayolları ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan yazışmalar sonunda yolun sahibini bulamadı.
BÜYÜKŞEHİR 'TAMAM' DEDİ YAPMADI
Beydağları Saklıkent Konut Yapı Kooperatifi ve TUG yetkilileri, dört ayı aşkın süre önce Vali Muammer Türker'e mermer ocaklarının ağır tonajlı kamyonlarının çok sık kullandığı yolu ağır şekilde tahrip ettiği ve düzenlenmesi yönünde talepte bulundu. Valilik, Büyükşehir Yasası nedeniyle yolun yetkisinin Büyükşehir Belediyesi'nde olduğunu kaydetti. Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Menderes Türel, heyetle görüşerek yolun iki etap halinde yapılacağını söyledi. Yolun yapımı beklenirken Büyükşehir Belediyesi'nden yolun Karayolları sorumluluğunda olduğu yönünde yazı geldi.
KARAYOLLARI DA KABUL ETMEDİ
Bunun üzerine heyetin başvurduğu Karayolları ise turizm alanı olduğu gerekçesiyle yolun sorumluluğunun Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda olduğunu bildirdi. Bu yanıt üzerine Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'ne başvuru yapıldı. Saklıkent'te bölgeye ulaşımın sağlandığı yola ilişkin TUG yetkililerinin Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'ne yaptığı müracaatta, mermer ocaklarının bölgeye verdiği zarar dile getirildi. TUG Müdürü Prof. Dr. Halil Kırbıyık tarafından yapılan başvuruda, Bakırtepe'de 2500 metre yükseklikteki Ulusal Gözlemevi'nin Türkiye'nin en yüksek donanımlı, ülkemizin uzaya açılan penceresi ve tüm astronomi camiasına hizmet verdiği kaydedildi. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü de yolun sahibinin kendileri olmadığı yönünde yanıt verdi.
'ÇEVRE TEMİZ TUTULMALI'
Prof. Dr. Kırbıyık, gözlemevinin yer seçimi yapılırken deniz seviyesinden yüksek, açık gece sayısı fazla, nem ve atmosferik toz içeriğinin az olduğu ve zemini çok sağlam olması gibi hususlara dikkat edildiğini söyledi. Prof. Dr. Kırbıyık, “Çok uzaklarda olan yıldızlar, gökadalar, keşfedilmesi beklenen yeni gezegen sistemleri, evrenin derinlikleri ve diğer gök cisimlerinden gelen ışık çok zayıf olduğu için atmosferdeki her türlü tanecikten etkilenerek sönükleşir ve gözlenebilirliği azalır. Böylece evrenin derinliklerini gözlemek zorlaşır ve sonsuz evreni anlamak güçleşir. Bu nedenle çevre mümkün olduğunca temiz tutulmalı ve korumaya çalışılmalıdır" dedi.
STRATEJİK İŞLEVİ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR
Yeryüzünde olup biten her şeyin uzaydan izlendiği ve çözümlerin buna göre üretildiğini de anlatan Prof. Dr. Kırbıyık, yere yakın ve dünya için tehlike olabilecek cisimlerin ve insan yapımı pek çok cismin de takibinin uzaydan yapılarak tedbir alındığını kaydetti. Bu nedenlerle TUG'un stratejik işlevinin ülkemiz açısından büyük önem taşıdığına dikkat çeken Prof. Dr. Kırbıyık, ABD, Japonya, Rusya gibi ülkelerle de ortak çalışmalar yapıldığını, kurum araçlarının her gün gözlemevine gidiş-geliş yaptığını, devlet büyüklerinin de sık sık gözlemevini ziyaret ettiğini ve resmi toplantıların burada yapıldığını dile getirdi.
ACİL TEDBİR İSTEDİ
Araç trafiği için son derece olumsuz olan Saklıkent yolunun ele alınması ve güvenli kullanır hale getirilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Kırbıyık, “Son yıllarda artan mermer madenciliği ile yollarımızın bozulması hızlanmış, istenen düzeyde tamir edilememesi etkinliklerimizi zorlaştırmıştır. Öyle ki gözlemevine gidiş-gelişlerimizi aksatacak düzeye getirmiştir" diyerek, acil tedbir alınması talebinde bulundu.
Beydağları Saklıkent Konut Yapı Kooperatifi Başkanı Murat Parmaksız ise yolun yetkisinin hangi kurumda olduğunu bilmediklerini, başvurdukları kurumların hiçbirinden sonuç alamadıklarını söyledi.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) -