Hatay'ın İskenderun İlçesi'nde oturan ve sokaktan kağıt toplayarak geçimini sağlayan Kamber Gülmez, Fadime Gülmez ile 7 yıl önce evlendi. 4 yıl önce böbrek yetmezliği teşhisi konulan ve diyalize girmeye başlayan Fadime Gülmez, haftanın 4 günü diyalize bağlı yaşamını sürdürmeye başladı. Doktorların 'riskli' demesine rağmen Gülmez çifti çocuk sahibi olmaya karar verdi ve 2009 yılında 'Melek Nur' adlı çocukları dünyaya geldi. Bir süre sonra Fadime Gülmez'in her iki böbreğinin de iflas etmesi üzerine doktorları, tek çarenin böbrek nakli olduğunu söyledi.
ANTALYA'DA NAKİL OLDU
Adana ve Ankara'daki organ nakil merkezlerine başvuran Fadime Gülmez, Sağlık Bakanlığı Ulusal Organ Bekleme Listesi'ne kaydedildi. Kamber Gülmez, uzun süre beklenmesine rağmen uygun böbrek çıkmaması sonucu üzerine eşine bir böbreğini vermek için gönüllü oldu. Gülmez çifti, 2 ay önce Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü'ne başvurdu. Yapılan tetkiklerde kan ve doku uyumu olduğu belirlenen çift, nakil için sıraya alındı. 10 gün önce Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan'ın vericiden laparoskopik yöntemle yaptığı ameliyatla Kamber Gülmez'in bir böbreği, eşi Fadime Gülmez'e başarılı şekilde nakledildi.
'AHLAKSIZ TEKLİFLE YIKILDIM'
İskenderun'da topladığı kağıtları satarak kazandığı günlük 5- 10 lira ile çocuğunun süt parasını çıkarmaya çalıştığını söyleyen Kamber Gülmez, eşinin her iki böbreğinin de iflas ettiğini ve tek çarenin böbrek nakli olduğunu öğrenince İskenderunlu hayırseverlerin yardımlarıyla Adana ve Ankara'da böbrek nakli için araştırmalara başladığını kaydetti. Gülmez, Ankara'da bir hastanede nakil için araştırma yaparken kendi gibi eşine böbrek arayan ve zengin olduğunu söyleyen bir kişinin para teklifiyle karşılaştığını belirterek şunları söyledi:
"Bu kişi, bir böbreğim karşılığında bana 320 bin TL vermeyi teklif etti. Yaptığımız sohbette maddi durumumun yetersiz olduğunu öğrenen bu şahıs, zaafımdan yararlanmak istedi. Ancak ben bu teklifi kabul etmedim. O tarihte benim bir böbreğimin eşime nakledilebileceğini bilmiyordum. Daha sonra bunun yapılabileceğini öğrendim. Şimdi de eşime böbreğimi vererek yeniden hayata tutunmasını sağladım."
'GÜNLÜK 5- 10 LİRA İLE GEÇİNİYORDUK'
Fadime Gülmez ise haftada 3- 4 kez diyalize girdiğini belirtti. Gülmez, "Eşim gece hurda topluyordu, gündüz de beni diyalize götürüyordu. Günlük 5-10 lira ile geçimimizi sağlıyorduk. Eşim bana böbreğini vermese nakil olamazdım. Şimdi çok iyiyim" dedi.
Özgür ÖZTÜRK- Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA)