Çığlıkara sedir ormanları, anavatanı Lübnan olan sedir ormanlarının dünyada en çok bulunduğu bölge olarak biliniyor. 13 bin 65 dekar alana yayılan sedir ormanları ve bu bölgedeki 22 hektarlık 'Sedir Tabiat Ormanı'ndaki zararlı böceklere karşı kırmızı karıncalarla mücadele ediliyor. 1970'li yıllarda Bolu'daki ormanlardan getirildiği belirtilen kırmızı karınca kolonileri, 1850 metre yüksekliğindeki Sedir Tabiat Ormanı'na uyum sağladıktan sonra hızla çoğaldı. Her birinde en az 300 bin işçi karınca olduğu kaydedilen kırmızı karınca kolonilerinin yuva sayısı 450'ye ulaştı. Zaman zaman yabani domuzlar tarafından bozulan yuvaların bir bölümü toprak altında, bir bölümü ise toprak üstünde, 4- 5 metre genişliğe ve 2- 3 metre yüksekliğe ulaşıyor.
Genelde yıkılmış, çürümüş ağaç köklerinin çevresinde yuva kuran kırmızı karınca kolonileri, yuva çevresinde yarıçapı 60 metre kadar olan alandaki zararlı böceklerle besleniyor.
Sedir ormanlarında görevli Orman Mühendisi Ahmet Kocabıyık, kırmızı karıncaların ekolojik denge için çok faydalı olduğunu söyledi. Kocabıyık, "Kırmızı karıncalar sedir ağaçlarının en tepesine kadar çıkarak, ağaçlarının ibresindeki zararlı böcekleri yiyor. Böylece sedir ağacı sağlıklı bir şekilde büyümesini sürdürüyor" dedi.
Kocabıyık, kırmızı karıncaların savunma güdüsüyle salgıladığı formik asidin astıma iyi geldiği yönündeki bir inanış yüzünden bazı insanların sedir ormanlarına gelerek kırmızı karınca kolonilerinin salgıladığı formik asidi kokladıklarını söyledi.
Orman işçisi Bilal Kaptan ise elini karınca yuvasına yaklaştırdığında, binlerce karıncanın elinin etrafında toplandığını, elini burnuna götürdüğünde karıncaların salgıladığı asitin kokusunu hissettiğini belirtti.
Ahmet ACAR/KAŞ (Antalya), (DHA)