Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, söz konusu gelirler üzerinden kesinti yoluyla tahsil edilecek belediye ve il özel idareleri borçlarına ilişkin kesinti oranı 31 Aralık'a kadar yüzde sıfır olarak uygulanacak.
Karara eklenen geçici bir maddeyle, yüzde 40 ve yüzde 25 olarak kesinti oranlarının da 2016 yılında sırasıyla, yüzde 12.5 ve yüzde 7.5 olarak uygulanması hüküm altına alındı. Karar 29 Haziran'dan geçerli olmak üzere bugün yürürlüğe girdi.
DÜNYA KADAR BORÇ VAR
Maliye Bakanlığı Kamu Borç Yönetimi 2014 Raporu ve Sayıştay’ın raporlarına göre belediyelerin borç yükü ödenemez noktaya geldi.
Sayıştay’ın raporlarında göze çarpan incelemelerde belediyelerin bütçelerdeki eksikliklerin neredeyse tamamını iç ve dış borçlanmaya giderek kapattığı anlaşıldı. Öyle ki bazı il ve ilçe belediyeleri merkeze göndermesi gereken gelirlerini göndermeyerek bütçe kapatmak için kullandı. Yerel yönetimlerden tahsil edilmesi gereken SGK primleri tahsil edilemedi.
Söz konusu açık, merkezi bütçe tarafından kapatılmak istense de SGK bütçesinde de milyarlarca liralık bütçe açığı oluştu. Mahalli idarelerin tek kalemde kredi borçları 13 milyar liraya ulaştı. Bazı belediyelerde borçlar ödenemez noktaya gelirken Sayıştay raporlarına göre Türkiye’deki en borçlu belediye İstanbul Büyükşehir Belediyesi oldu. Sadece İstanbul’un 2014 yılı için toplamda 6.2 milyar liralık iç ve dış borcu bulunurken bu rakamın, kentin bütçesinin yüzde 50’sine denk geldiği hesaplandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 4.8 milyar lira iç, 1.4 milyar lira da dış borcu olduğu anlaşıldı. Bu borçlara vadesi geçmiş vergi borçları ve faiz giderleri ise dâhil edilmedi.
Raporlara göre Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin vergi borçlarının dışında 1.9 milyar lira iç borcu bulunurken, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin de 1.2 milyar lira iç, 235 milyon lira da dış borcu olduğu anlaşıldı. Borç 66 milyara ulaşıyor Maliye Bakanlığı da her sene hazırladığı Maliye Bakanlığı Kamu Borç Yönetimi Raporunda borçlar bölümüne geniş yer verdi. Raporun 2014’ün bilançosuna ilişkin rakamlarında Türkiye’deki mahalli idarelerin hazine alacak stoku 13 milyar lira olarak hesaplandı. Bakanlığın rakamlarına göre bu borcun 8.2 milyar lirası “vadesi gelecek borç” olduğu aktarılırken, 4.8 milyar lirasının da “vadesi geçmiş borç” statüsünde olduğu belirtildi. Raporlara göre bu borçlara vadesi geçmiş vergi borçları ve faiz giderleri ise dâhil edilmedi. Yerel yönetimlerin vergi borçları, yurt içinde ve yurt dışındaki bankalara olan kredi borçları toplandığında ise faizlerle birlikte toplamda 66 milyar liraya ulaşan borçlarının olduğu tahmin ediliyor. Toplam rakamların hesaplanmasıyla birlikte özellikle büyükşehir belediyelerinin borçlarının geri ödenemez noktaya doğru sürüklendiği belirtiliyor.
2 BİN 41 BELEDİYE İCRALIK OLDU
İstanbul’da Bayrampaşa, Şişli, Bakırköy, Fatih, Kartal ve Tuzla gibi 21 ilçenin SGK’ya 100 bin liranın üzerinde borcu bulunuyor.
Ayrıca Ankara’da Sincan, Şereflikoçhisar, Haymana; Antalya’da Serik, Manavgat, Alanya; İzmir’de Bergama, Seferihisar, Aliağa gibi birçok şehirdeki ilçelerin SGK’ya 100 bin liranın üstünde borcu var.
Çelik’in açıklamasına göre kurumun borçları nedeniyle icraya verdiği belediyeler arasında ise Keçiören, Mamak, Ataşehir, Bayrampaşa, Eyüp, Fatih, Şişli, Üsküdar, Foça, Çiğli, Buca, Urla, İzmit, Dilovası, Ereğli, Simav, Bodrum, Göltürkbükü, Bitez, Gümüşlük, Turgutreis, Köyceğiz, Datça, Ürgüp” gibi 2 bin 41 belediye yer alıyor.