Batı Akdeniz Tarım Araştırmaları Enstitüsü’nün (BATEM) yerli tohum genlerini geliştirerek elde ettiği ilk Türk portakalı, limon, muz ve avokadosu, ‘Growtech Eurasia Fuarı’nda görücüye çıkacak. 1-4 Aralık 2011’de Antalya Expo Center’da düzenlenecek olan fuarda tanıtılacak olan ve lezzetiyle dünyayı fethedeceğine inanıldığı için Fatih Sultan Mehmet’ten esinlenilerek ‘Batem Fatihi’ adı verilen portakalın ihracatta rekor kırması bekleniyor
Küresel krizde 11 milyar dolar ihracata ulaşan Türk tarım sektörü, 1-4 Aralık 2011 tarihleri arasında Antalya Expo Center’da 11’ncisi düzenlenecek ‘Growtech Eurasia Fuarı’ sayesinde dünya tarım sektörü ile buluşmaya hazırlanıyor. NTSR Fuarcılık tarafından organize edilen, Amerika’dan İran ve Japonya’ya kadar 25 ülkeden 600’ün üzerinde firmanın, 70 binin üzerinde ziyaretçinin beklendiği tarım fuarı, bu yıl Türk ihracatına damga vuracak bir mühendislik çalışmasına da ev sahipliği yapacak. Tarım Bakanlığı bünyesindeki ‘Gen Bankası’nda toplanan yerli tohum genlerinin Batı Akdeniz Tarım Araştırmaları Enstitüsü’ndeki (BATEM) Türk mühendisler tarafından laboratuvar ortamında yeniden aşılanarak geliştirildiği ‘Türk sebze ve meyveler’ ilk kez fuarda görücüye çıkacak.
250 bin tohum Gen Bankası’nda
Fuarda bu yolla ürettikleri Türk armutu, Türk limonu, Türk avokado’sunu tanıtacaklarını söyleyen BATEM Başkanı Suat Yılmaz, “Çalışmalarımızın ilk sonuçları, 3 portakal cinsi, nar, limon, muz ve ilk Türk avokadosu. Ürünlere özelliklerine göre isim verdik. Portakallardan bir tanesine, lezzeti ve sululuğu ile ihracatta da çok başarılı olacağına ve dünyayı fethedecek lezzette olduğuna inandığımız için Fatih Sultan Mehmet’ten esinlenerek ‘Batem Fatihi’ dedik. İhracatı başlayacak. Diğer ikisi Batem Baharı, Batem Şekeri... İlk Türk narına da anne ve babası hicaz narı olduğu için ‘Batem Hicran’ adını verdik. İlk Türk Avokado’su ‘Batem Türk’, ilk Türk muzu da ‘Batem iksir’ olacak” dedi.
Ankara’da kurulan Gen Bankası’nın 250 bin tohumu birarada bulundurduğunu belirten Yılmaz, “Enstitülerimizde 86 bin adet tohum barındırabilecek bir merkez kuruldu. Bunların hepsini düne kadar ithal ederken, bugün dünyaya tohum ihraç etme noktasına geldik. 40’a yakın tohum ihraç ediyoruz. Yeni dünya çeşitlerimiz geliyor. 20 çeşit mısır, 4 çeşit soya tescil ettirdik. Yeni türlerin endüstriye kazandırılması ile ilgili çalışmalar var. 500 çeşidi bir arada bulunduran bir bahçe kuruldu, yaklaşık 300 çeşidi yetişti. Çoğu adını duymadığımız tropik bitkilerde dahil gen çalışmaları devam ediyor” diye konuştu.
Growtech Eurasia Fuarı’na; Türk tarım üreticilerinin yanı sıra bu yıl İran başta olmak üzere Rusya, Almanya, Çin, İspanya, İtalya, İngiltere, Fransa ve Hollanda’dan yoğun ilgi olduğu belirtiliyor. Fuarda “Organik Tarım ve Gelişimi ile Tarımsal Bio çeşitlilik ve Gen Kaynakları” ile küresel ısınma konuları öne çıkacak. Bio çeşitlilik açısından Avrupa ve Ortadoğu’nun en zengin ülkeleri arasında yer alan Türkiye’nin Bio Çeşitlilik ve Gen Kaynakları ile organik tarımın geliştirilmesi konusundaki çalışmaları tanıtılacak.
Uluslararası alım heyetleri bekleniyor
Amerika’dan Finlandiya’ya, Hindistan’dan Japonya’ya kadar dünyanın farklı bölgelerinden ziyaretçiler Growtech Eurasia’da buluşuyor. Avrupa ve Balkan ülkelerinden Ortadoğu’ya, Kuzey Afrika’dan Türki Cumhuriyetleri’ne kadar çok sayıda katılımcının beklendiği fuar, uluslararası alım heyetleri ile katılımcıları buluşturarak uluslararası anlaşmalara imza atılmasına olanak sağlıyor. 35 bin m2 net alanda düzenlenecek fuarda tohumculuk, fidecilik, örtü altı sebzecilik, meyvecilik, peyzaj mimarlığı, sera teknolojileri, sulama sistemleri, bitki besleme, projelendirme ve ambalajlama firmaları katılacak. Fuarda tarım sektörüne artı değer katan projeleri desteklemek amacıyla 4’üncüsü düzenlenecek ‘Growtech Eurasia 2011 Tarım Ödülleri’ de sahiplerini bulacak.
Antalya Türkiye tarımında 1’inci sırada
Fuar için seçilen Antalya ise; 5 milyar 200 milyon liralık tarım üretimiyle Türkiye tarımında birinci sırada. Üretilen yaş meyve sebze ihracatının yüzde 11’inin ihracata gittiğini söyleyen Growtech Eurasia Fuarlar Grup Direktörü Engin Er, “Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatı 2 milyon 185 bin TL ve yüzde 88’ini Antalya gerçekleştiriyor. Türkiye’de yapılan 483 milyon dolarlık ihracatın 207 milyon doları Antalya’dan ihraç ediliyor” dedi. Er, bu yıl tüm dünyada tarım sektörünün kapılarını açamadığı İran ile özel bir çalışma gerçekleştirdiklerini, İran ile tarımsal ticaretin gelişmesine büyük katkıda bulunacak yetkililerin fuarda olacağını sözlerine ekledi.
Kıbrıs, İran ve Almanya’dan devlet yetkilileri katılacak
Growtech Eurasia Tarım Fuarı, KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu, Almanya Tarım ve Tüketiciyi Koruma Müsteşarı Dr. Ansgar Aschfalk, İran Tebriz Ticaret Odası Başkanı Rahim Sadegiyan, İran Ticaret Bürosu Başkanı Sadegh Najafı, İran Ziraat Odası Başkanı Masud Mohammadyan ve İran Ziraat Yabancı Yatırımı Geliştirme Başkanı Akbar Farzın Mogaddam ile Tarım Bakanı Mehdi Eker’in katılımıyla kapılarını açacak.
(Vatan)