Teoman ERİŞ/ALANYA (Antalya), (DHA)Kestel Beldesi'nde bulunan 125 dönüm arazisinde yaklaşık 20 yılda 50'nin üzerinde tropikal meyve yetiştiren Alanyalı çiftçi Mehmet Ziya Görgün, 6 yıl önce diktiği Karambola ağacından bu yıl ilk kez meyve aldı. Mehmet Ziya Görgün, 'Star Meyvesi' olarak bilinen karambolanın daha önce Türkiye'de yetiştirilmediğini söyledi. Karambolanın eksi 2 dereceye kadar dayanıklı bir tropikal meyve olduğunu anlatan Görgün, bir araştırma enstitüsü gibi faaliyet göstererek Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilebilecek tropikal meyve türlerini belirlemeye çalıştığını kaydetti. Görgün, yurt dışından adını bilmeden ithal ettiği bazı tohumları bahçesinde yetiştirdikten sonra internetten araştırarak ismini öğrendiğini belirtti. Görgün, "İsmini bulamadığımız bitkilere de kendim isim veriyorum. Yaklaşık 6 yıl önce diktiğim karambola ilk kez bu yıl meyve verdi. C vitamini açısından zengin. C vitamini eksikliği bulunanlara, soğuk algınlığı ve grip gibi çeşitli hastalıklara iyi geliyor. Ayrıca potasyum ve fosfor açısından zengin bir meyve" dedi.
DESTEK VERMEYE HAZIRIZ
Alanya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Umut Olgun ve Maki Peyzaj Firması'dan Ziraat Mühendisi Fikret Arık, 'Tropikal Dede' Mehmet Ziya Görgün'ü ziyaret ederek yetiştirdiği tropikal meyveler hakkında bilgi aldı. Görgün'ün büyük bir emekle tropikal meyveleri Alanya'ya kazandırdığını kaydeden Olgun, destek vermeye hazır olduklarını belirtti.
KARAMBOLA MEYVESİ
Karambola meyvesi 6- 13 santimetre uzunluğunda ve kabuğu incedir. 5 yaprak damarı olan bu meyve enlemesine kesildiğinde yıldız şekli çıkar. Çekirdekleri meyveden çıktıktan birkaç gün sonra canlılığını kaybeder. Küçük ağaçlar iyi kalitede karambolalar üretir. Asya'nın güneyi ve Malezya'da yüzyıllarca yetiştirilmiştir. Günümüzde ise Malezya, Tayland, Endonezya gibi Uzakdoğu ülkelerinin yanı sıra İsrail ve Brezilya'da üretilmektedir. Karambolayı kenarlarındaki hafif sert olan kısımlarını kestikten sonra enlemesine yıldız şekli oluşturacak şekilde kesebiliriz. Bu yıldız şeklinde kesilmiş olan Karambola'yı ister bardak süslemelerinizde isterseniz salatalarınızda garnitür olarak kullanabilirsiniz.
Teoman ERİŞ/ALANYA (Antalya), (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |