Bakan Çağlayan, Hürriyet'in İzmir ve Ankara'nın ardından Antalya'da gerçekleştirdiği 'Bölge Buluşmaları'nda Hürriyet Yayın Direktörü Fatih Çekirge'nin moderatörlüğünde, Antalyalı iş adamlarının sorularını yanıtladı.
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır, Türkiye'nin 2012 yılı içinde 44.2 milyar dolar hizmet ihracatı gerçekleştirdiğini belirterek, turizmcilerin ihracatçı sayılmaları için destek istedi. AKTOB Başkanı Çorabatır, şunları söyledi: "Biz ihracatçı sayılmıyoruz ama bize göre gerçek ihracatçıyız, 30 milyar dolara yakın bir gelirimiz var. Bize göre 30 milyar doların yüzde 95'i içeride kalıyor."
"150 milyar dolara yakın hizmet ihracatı hedefinin sağlanması gerçek bir şekilde turizmden geçiyor. Benim sizden isteğim ihracatta biz nasıl desteklenebiliriz? Turizmciye baktığımızda, güzel bir teşvik çalışması yaptınız, ama ne yazık ki bizim Antalya'yı etkilemiyor. Sizden ricamız, özellikle tur operatörleri Rusya'dan Almanya'dan bize bu yolcuyu getirmezse turizmde gelirimiz bu kadar olmaz. Onlarla ilgili nasıl bir düzenleme yapabilirsiniz?"
Ekonomi Bakanı Çağlayan, Türkiye'nin 44.2 milyar dolar hizmet ihracatı karşısında 20 milyon dolar ithalatı bulunduğunu belirterek, "Dış ticaret dengesi açısından muhteşem bir şey. Hizmet sektörü, cari açık açısından son derece önemli" dedi. Türkiye'nin geçen yıl 32 milyona yakın turist ve 30 milyar dolar turizm geliri elde ettiğini kaydeden Bakan Çağlayan, "Bana göre yeterli bir rakam mı, değil. Kişi başı 768, 780, 800 dolarlarda hizmet vermeye kalkıyoruz. Bizim mutlak suretle bunu 1500, 2 bin dolar seviyesine çıkarmamız gerekiyor" diye konuştu.
Bakan Çağlayan, böylesi bir duruma rağmen Türkiye'nin dünyanın 6'ncı, Avrupa'nın 4'üncü büyük turizm destinasyonu olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Turizm sektörü başımızın tacı. Bakanlık olarak bizim nelere teşvik edeceğimiz bellidir. Antalya yeni teşvik sisteminde birinci bölge. Ancak bu teşvik sisteminde Antalya için bir ayrıcalık yaptık. Turizmcilerin bunu atlamaması lazım. Öncelikli yatırımlar diye bir teşvik hanesi açtık. İster Antalya'da ister İstanbul'da ister Maraş'ta, Adıyaman'da, Tunceli'de yapın, 5'inci bölge teşvik sistemi alıyorsunuz."
"Kurmuş olduğumuz yapıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Bakanlar Kurulu kararıyla bağlanmış olan Kültür ve Turizm Geliştirme Bölgeleri'ni, 5'inci bölge kapsamına aldık. Türkiye'de 28 tane var. Güzel tarafı 28'in 5'i Antalya'da. Bu projede bir yatırım, Tunceli, Maraş'ta yapılıyormuş gibi destek alacak. Faiz desteği alacak. 7 yıl boyunca çalıştırmış olduğu işçinin SSK işveren payını devlet ödeyecek, kullanmış olduğu kredinin faizinin 700 bin liraya kadar kısmını biz ödeyeceğiz. Yatırım indirimi alacak yüzde 40."
Bakanlık olarak, teşvik sistemi dışında, hizmetler sektöründe döviz kazandırıcı hizmetleri desteklediklerini dile getiren Bakan Çağlayan, sağlık turizmi ve eğitim turizmi sektörlerinde farklı desteklerin söz konusu olduğunu kaydetti. AKTOB Başkanı Çorabatır'ın talebinin Kültür ve Turizm Bakanlığı da olmak üzere başka kuruluşları da ilgilendiren boyutları olduğunu kaydeden Bakan Çağlayan, şöyle konuştu:
"Sizlere düşen görev, hemen www.ekonomi.gov.tr adresine girin, bizim verdiğimiz destekleri inceleyin ve onun yanında önerilerinizi mutlaka alırım. Turizm sektörü Türkiye'nin algılanmasının da bir göstergesidir. 32 milyon kişi buraya geliyorsa kaç milyon kişi bunu anlatacak, o kadar çok Türkiye dünyada tanınıyor. Turizm sektörüne dükkanımız açık. Buyrun gelin" diye konuştu.
Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA)