Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin (AESOB) de desteğiyle kurulan derneğin duyurusu, AESOB Genel Sekreteri Mehmet Işıldağ, Dernek Başkanı İbrahim Çolakoğlu, Türk Halk Müziği sanatçısı Sümer Ezgü ve dernek yöneticileriyle birlikte yapıldı. İlk etapta 40 ilden üyeye sahip dernek, çeşitli illerde 'Yöre Yöre Türkiye' etkinlikleri yapacak ve market zincirleri oluşturacak.
YÖRESEL FARKINDALIĞI ARTTI
Türkiye'de son yıllarda halkın yöresel ürünlere ilgi ve talebinin geç de olsa farkına varıldığını belirten İbrahim Çolakoğlu, derneği, Antalya dışında 10 ilden yöresel ürünler alanında faaliyet gösteren firma temsilcilerinin kurduğunu söyledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Akdeniz Üniversitesi ve AESOB'un desteğini aldıklarını belirten Çolakoğlu, bu kurumlar başta olmak üzere Türkiye genelinde ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliğine gidileceğini dile getirdi.
DERNEĞİN AMACI
Türkiye'ye özgü geleneksel olarak üretilen ve yöresel özellik taşıyan kültürel ve sanatsal ürünlerin araştırılması, saptanması, korunması, yaşatılması, tanıtılması, geliştirilmesi ve sertifikalandırılmasına yönelik sosyo ekonomik araştırmalar yapmayı amaçladıklarını aktaran Çolakoğlu, "Özgün yöresel değerlerimizin korunması hakkında kamuoyunu bilgilendirmeye ve bilinçlendirmeye yönelik kültürel ve eğitsel çalışmalarda bulunup, bu alanda çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlara destek vereceğiz" dedi.
40 İLDEN ÜYE
Derneğin ilk aşamada 40 ilden gerçek yöresel ürün üreten ve ticaretini yapan üyeye sahip olduğunu kaydeden Çolakoğlu, "Derneğimiz üyelerinin ürünleri sertifikalandırılacak, derneğimizin logosu kullandırılarak bu logo tüketicilerimizin güvenli etiketi olacaktır. 'Yöre Yöre Türkiye' projemizle büyükşehirlerimizde tanıtım günleri ve benzer etkinlikler düzenlenecek. Derneğimizin en önemli faaliyetlerinden biri de 'Yöre Yöre Türkiye' marketler zincirini oluşturarak gerçek yöresel ürünlerin bu marketlerde satışları sağlanacak" diye konuştu.
'MİLLİ BİR PROJE'
Anadolu'yu mesleği gereği karış karış dolaştığını belirten Sümer Ezgü ise şunları söyledi;
"Bu topraklarda gerek kültürel gerekse aslında kendi bahçemizdeki ürünlerle yaşamak hem daha az maliyetli hem daha doğru. Ben hamburgerin yanında değilim. Burdur şişin, Akçaabat köftenin, Erzurum cağ kebabının, Diyarbakır karpuzunun, Trabzon fındığının, Sivas balının, Edirne peynirinin yanındayım. Dolayısıyla bu milli bir çalışmadır. Kendi topraklarımızdaki birikimin, üretimin yanındayım. Bir gönül dostu olarak üreticilerimizin yanında sembolik olarak tüm kalbimle bu ürünlerimizin değer kazanması ve dünyaya tanıtımı için yürütülecek çalışmaları destekliyorum."
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)