Mahir Ünal, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Antalya'da gerçekleşen 'Birim Amirleri Toplantısı'na katılmak üzere sabah saatlerinde Antalya'ya geldi. Belek'te gerçekleşen toplantı öncesi bu yıl 27'ncisi düzenlenen ANFAŞ Hotel Equipment Fuarı'nı ziyaret etti.
Bakan Ünal, burada gerçekleşen basın toplantısında Hollanda'da düzenlenen Utrecht Turizm Fuarı ardından Antalya'ya geldiğini belirterek, fuarın açıldığı gün İstanbul Sultanahmet'te menfur saldırının yaşandığını hatırlattı, “Bu nedenle Hollanda'da temasların artırılması ve özellikle tarafların, sektör temsilcileri, tur operatörleri, seyahat acenteleriyle bu konuda onlarla bir takım görüşmeler gerçekleştirdik" dedi.
Turizmin sektör olarak içinde birçok şeyi barındırdığını kaydeden Bakan Ünal, “Turizm, büyük bir ekonomi. Sağlıktan kültüre, spordan tarihe kadar, diğer taraftan konaklamadan konaklamanın ekipmanlarına ve gastronomiye çok geniş bir alanı içine alıyor. Dolayısıyla da bütün bu alanların yüksek bir koordinasyonla iyi bir şekilde yönetilmesi gerekiyor" diye konuştu.
24 Kasım'da milliyeti belli olmayan bir uçağın angajman kuralları çerçevesinde düşürülmesinden sonra Rusya ile yaşanan krizin Antalya'yı doğrudan etkilediğinin altını çizen Ünal, “Antalya turizmin başkenti. Dolayısıyla biz 24 Kasım'dan itibaren Antalya'nın bu konuda etkilenmemesi, herhangi bir şekilde sektörün zarar görmemesi için Antalya'ya geldik, sektör temsilcileriyle biraraya geldik" dedi.
FUARLARDA YOĞUN ÇALIŞMA
Bu buluşmada neler yapılması gerektiğinin, telafi edici, kısa vade tedbirlerinin konuşulduğunu kaydeden Ünal, bu görüşmelerin sonucunda Rusya ve Bağımsız Devletler Topluğu ülkeleri için geçerli olan 6 bin dolar olan uçak yakıt desteğinin tüm dünyadan Türkiye'nin turizm merkezlerine kalkan uçaklar için geçerli hale geldiğini aktardı.
Ardından Bankalar Birliği'nin yine Antalya'da turizm sektörüyle biraraya geldiğini hatırlatan Bakan Ünal, bu toplantının da sektöre moral olarak katkısının önemli olduğunu altını çizdi.
Rusya ile yaşanan krizin Antalya'ya olası etkilerini en aza indirmek için bu çalışmaların yanı sıra Utrecht Fuarı'nın ardından Salı günü Frankfurt Fuarı'na ardından Madrid, İngiltere ve İsveç'le fuarların devam edeceğini aktaran Ünal, “Türkiye'nin güvenlikli ülke olmasına ilişkin bir kara propaganda yürütülüyor. Bazı ülkelerde doğrudan bazı ülkelerde altan alta. Bunu telafi etmek bir şekilde bertaraf etmek için de yoğun bir çalışma yürütüyoruz" diye konuştu.
EXPO ZAMAN KAZANDIRACAK
Gerek sektörle gerekse Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yürüttüğü tanıtım kampanyalarıyla birlikte 23 Nisan'da kapılarını açacak uluslararası botanik fuarı EXPO 2016 Antalya'nın bir kaldıraç görevi göreceğini kaydeden Bakan Ünal, şöyle konuştu:
“EXPO'da katılımı 40 ülkenin üzerine çıkarmak istiyoruz. Bunu da gerçekleştireceğiz. 18 ülke ile sözleşme yapıldı. Biz Antalya'ya önümüzdeki dönem, EXPO'nun açık kaldığı 6 ay içinde 3 milyon yerli, 5 milyon yabancı turist bekliyoruz. En azından bu süreçte Rusya'dan gelecek 3 milyon turistin gelememe ihtimaline binaen EXPO üzerin bir şekilde önümüzdeki yılı telafi edeceğiz. Bu dönem kriz yönetimi açısından bize ciddi anlamda zaman kazandıracak. Bu süreç ayrıca, bize bir şeyi daha gösterdi ki turizm sektörünün hızla alınması gereken yapısal tedbirlere ihtiyacı var. Herhangi sıkıntı yaşansa da şu anda önümüzdeki süreçte aşılacağına inanıyorum. Rahat olun diyorum. Bakanlık, hükümet, sektörün zarar görmemesi için gereken bütün tedbirleri almakta, almaya devam edecek. 100 milyar dolarlık bir sektörden bahsediyoruz. Turizm sektörünün üretim yeteneğine dönük riski asla gözardı edemeyiz."
TOSUNUM'UN TADINA BAKTI
Bakan Ünal ve beraberindekiler toplantının ardından fuarı gezdi. Bakanın gezisi sırasında en renkli anlar Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu'nun standında yaşandı. Deneyimli aşçıların Türkiye'nin farklı lezzetlerini uygulamalı olarak gösterdiği standda Bakan Ünal Kütahya'nın yöresel lezzeti mercimekli haşhaşlı Tosunum'un tadına baktı.
Emre BAYLAN/ ANTALYA, (DHA) -