Dermatoloji Uzmanı Dr. Kubilay Yücel, Bu konuda alınabilecek önlemler ve baharı kâbusa çeviren polenler ya da diğer adıyla çiçek tozlarından korunma yolları ve tedavileriyle ilgili bilgiler verdi.
İlkbaharın gelişiyle kimileri mevsimin güzelliğini doyasıya yaşarken, bahar aylarının kimileri için de eziyete dönüştüğünü belirten Dr. Kubilay Yücel, "Bahar alerjileri bu aylarda yaşam kalitesini en aza indirgeyebiliyor. Ancak basit önlemlerle mevsimin tadını doyasıya çıkarmak mümkün" dedi.
Alerjinin 'zararlı' olarak kabul edilmeyen çevresel etkenlere karşı vücudun aşırı tepkisi olduğunu dile getiren Dr. Yücel, "Duyarlı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olan maddelere 'alerjen' denir. Alerji, genetik eğilimi olan kişilerde çevresel faktörlerin de etkisiyle ortaya çıkabilmektedir" dedi.
Bahar alerjileri ve tedavi yöntemlerini anlatan Dr. Kubilay Yücel, sıcak ve rüzgarlı havanın, polenlerin yayılımını artırdığını söyledi. Dr. Yücel, "Alerjik kişilerin güzel bahar günlerini kabusa çeviren polenler ya da diğer adıyla çiçek tozları rüzgarla taşındıklarından, kilometrelerce uzaktaki kişide bile alerjiye neden olabilir" dedi.
En çok alerjiye kızılağaç, fındık, zeytin, kavak, çayır otu, pelin, arpa, buğday, yulaf ve çavdar poleninin neden olduğunu aktaran Dr. Yücel, "Sabah saatlerinde havadaki polen miktarı genellikle daha fazladır. Yağmurlu günlerde havada uçuşan polen miktarı azaldığından polen alerjisi olan kişiler rahat eder. Tam tersine sıcak ve rüzgarlı günlerde polen yayılımı artar" diye konuştu.
Saman nezlesinden korunmada ilk adımın hastanın hangi polene karşı alerjisinin olduğunun saptanması olduğunu aktaran Dr. Yücel, "Bu amaçla hızlı ve kolay uygulanan deri testlerinden, kimi zaman da kan testlerinden yararlanılır. Alerji yapan etken saptandığında, kişi bundan olabildiğince uzaklaşmalıdır. Tedavide alerji önleyici ilaçlardan yararlanılır. Uygun kişilerde aşı tedavisi de olabilir" dedi.
İLAÇ TEDAVİSİ GEREKİR
Nefes darlığı, hava açlığı, öksürük, balgam çıkarma, göğüste tıkanma hissi gibi belirtilerle seyreden astımın bahar aylarında polenlerin yayılmasıyla kötüleşebileceğini kaydeden Dr. Yücel, "Polen alerjisi olan astımlı hastaların alerjik oldukları polenlerin yayıldığı haftalar, aylar boyunca şikayetleri artabilir. Bu dönemde hastanın ilaç tedavisinin yeniden düzenlenmesi gerekebilir" diye konuştu.
Polen önlemleri
Dr. Yücel, polenlere karşı alınabilecek önlemleri ise şöyle sıraladı: "Hasta mümkün olduğunca sokağa çıkmamalı. Dışarı çıktığında yapabiliyorsa polen maskesi kullanmalı. Polen mevsiminde açık havada spor yapmak doğru değildir. Araba ve evlerin pencereleri kapalı tutulmalı. Polenler daha çok 05.00-10.00 saatleri arasında yayıldıklarından ev öğleden sonra havalandırılmalıdır."
"Evde ve arabadaki klimaların polen filtreleri sık sık değiştirilmeli. Ev içi hava temizleyiciler eve giren polenlerin ortadan kaldırılmasında faydalı olabilir. Araba ile yolculuk yapıldığında camlar kapalı tutulmalı, böylelikle polenlerin otomobilinize dolmasını engellemiş olursunuz."
Dışarıdan eve gelindiğinde hemen giysiler değiştirilerek yıkanmalı, mümkünse burun içini dahi yıkayarak banyo yapılmalıdır. Saçların yıkanması da buraya yapışan polenlerin temizlenmesi açısından yarar sağlar. Çamaşırlar dışarıda kurutulmamalı, üstlerine polen yapışabilir. Mümkünse polen mevsiminde çamaşır kurutma makinesi kullanılmalıdır."
Evcil hayvanlar yatak odasına sokulmamalı. Bu hayvanların dışarıda gezdiklerinde tüylerine yapışan polenler de alerjiye neden olabilir. Polen mevsiminde toz, sigara dumanı, boya kokusu, parfümden uzak durmak, polen alerjisi olan kişinin şikayetlerinin ağırlaşmasını engeller."
Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA)