Şakir Kaya, 'mental motor bozukluğu' (beyin fonksiyonlarının geri kalması) hastası oğlu 5 yaşındaki Serkan Kaya için 2 yıl önce, 3 ayda bir verilen 550 lira özürlü maaşını almaya başladı. Evini geçindirmek için küçük bir kafeterya açan ancak iş yapamadığı için 2 ay içerisinde kapatan Kaya'nın, zorunlu olarak SGK kaydı başlatıldı. Prim ödemesinde bile bulunmayan Şakir Kaya, işyerini kapattıktan sonra SGK kaydını sildirerek yeşil kart aldı.
Kaya'ya geçen günlerde, SGK Sosyal Yardımlar Daire Başkanlığı'ndan 'Yersiz Ödeme' başlıklı bir yazı geldi. İşsiz olduğu için çocuğunun tedavisini yeşil kart sayesinde yaptırabildiğini belirten evli ve 2 çocuk sahibi Kaya, "Özürlü maaşının kesildiği belirtilen yazıda, bu süre içerisinde aldığımız maaş toplamı olan 3 bin lira da faiziyle geri isteniyordu. İşyerim olmamasına rağmen bir de SGK borcu çıktı" dedi.
'ANLAM VEREMEDİM'
Yabancı dil bildiğini, ancak sürekli hastalanan oğlunun tedavisi nedeniyle düzenli olarak bir işyerinde çalışamadığını anlatan Kaya, "Geçici işler bularak kiramı ödemeye çalışıyorum. Yeşil kartlı olmasaydım ne yapardım bilemiyorum. Çocuğuma hak tanınan maaşın faiziyle birlikte geri alınmasına anlam veremiyorum" diye konuştu.
'2022 SAYILI YASA AÇIK'
SGK Alanya Şube Müdürü Muammer Parin, bir özürlü ailesinin hangi şartlarda bakım ücreti alacağının 2022 sayılı yasada açıkça belirtildiğini söyledi. Kişinin özürlülere verilen bakım ücretini alabilmesi için öncelikle işsiz olması ve gelirinin bulunmaması gerektiğini belirten Parin, şunları kaydetti:
"Burada SGK kaydı yani Bağ-Kur'lu olan vatandaş, çalışıyor görüldüğü için bu süre içerisinde aldığı yardımları geri öder. Bu tespitin ardından, maaş adı altındaki bakım ücreti de sonlandırılır."
Teoman ERİŞ/ALANYA (Antalya), (DHA) -